Ukrajina in Rusija izmenjali posmrtne ostanke ubitih vojakov

Evropska unija je medtem na seznam sankcioniranih entitet uvrstila rusko najemniško vojaško skupino Wagner, ki aktivno sodeluje v ruski vojni proti Ukrajini.
Fotografija: Pripadnik ukrajinske vojske v regiji Doneck. FOTO: Anatolii Stepanov/AFP
Odpri galerijo
Pripadnik ukrajinske vojske v regiji Doneck. FOTO: Anatolii Stepanov/AFP

Ukrajina in Rusija sta znova izmenjali trupla več deset ubitih vojakov. Ukrajinske oblasti so danes sporočile, da so dobile nazaj trupla 82 ukrajinskih vojakov. Koliko mrtvih vojakov je dobila ruska stran, ni znano. V Moskvi izmenjave za zdaj niso potrdili. »Ukrajina je pripeljala nazaj trupla še 82 padlih branilcev,« je na platformi telegram danes sporočilo pristojno ministrstvo v Kijevu. V Moskvi se na navedbe o izmenjavi še niso odzvali.

Od ruske invazije na Ukrajino pred skoraj 14 meseci je bilo ukrajinski strani predanih okoli 800 trupel. Glede skupnega števila ukrajinskih žrtev ruske agresije pa obstajajo samo ocene. Kijev te številke obravnava kot državno skrivnost. Tudi Rusija objavlja le malo informacij o svojih izgubah.

Strani sta sicer v preteklosti izvedli tudi več izmenjav vojnih ujetnikov. Med drugim sta v začetku februarja sporočili, da je Moskva dosegla vrnitev 63 ruskih vojakov, Kijev pa 116 ukrajinskih vojakov.

image_alt
Za objavami tajnih dokumentov naj bi bil ameriški vojaški sodelavec

Evropska unija pa je medtem na seznam sankcioniranih entitet uvrstila rusko najemniško vojaško skupino Wagner, ki »aktivno sodeluje v ruski vojni proti Ukrajini«, so sporočili iz Bruslja. Skupino so že EU februarja uvrstili na drug seznam sankcij zaradi kršenja človekovih pravic in destabilizacije držav v Afriki.

Skupino Wagner so v četrtek dodali tudi na seznam sankcij EU »zaradi dejanj, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko celovitost, suverenost in neodvisnost Ukrajine«. To, da je ruska najemniška vojska dvojno sankcionirana, poudarja mednarodno razsežnost in resnost dejavnosti skupine ter njen destabilizacijski vpliv na države, v katerih deluje, so zapisali pri svetu EU.

Jevgenij Prigožin (v sredini), vodja skupine Wagner FOTO: Yulia Morozova/Reuters
Jevgenij Prigožin (v sredini), vodja skupine Wagner FOTO: Yulia Morozova/Reuters

Svet EU je med sankcionirane uvrstil še ruski medij RIA FAN, ki je del skupine Patriot Media Group; njen upravni odbor vodi Jevgenij Prigožin, vodja skupine Wagner. RIA FAN je na seznamu pristal zaradi objavljanja provladne propagande in dezinformacij, je še sporočil Svet EU.

EU je proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino v zadnjem letu sprejela deset svežnjev sankcij. Sankcije v zvezi z dejanji, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko celovitost, suverenost in neodvisnost Ukrajine, zdaj veljajo za skupno 1473 posameznikov in 207 subjektov.

Za posameznike in subjekte, ki so se znašli na seznamu, veljajo zamrznitev sredstev v EU, prepoved potovanj in prepoved financiranja njihovih dejavnosti od katere koli osebe ali podjetja iz EU.

Preberite še:

Komentarji: