Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

EU z novimi sankcijami proti venezuelskemu režimu

Volitve, na katerih si je Maduro zagotovil vnovičen petletni mandat, je obsodil velik del mednarodne skupnosti.
Evropske sankcije bodo najverjetneje usmerjene na posameznike iz predsednikovega ožjega kroga. FOTO: Juan Barreto/AFP
Evropske sankcije bodo najverjetneje usmerjene na posameznike iz predsednikovega ožjega kroga. FOTO: Juan Barreto/AFP
Ju. K.
28. 5. 2018 | 14:36
28. 5. 2018 | 15:36
2:34
Bruselj – Evropska unija bo na nepravilnosti pri izvedbi nedavnih  predsedniških volitev v Venezueli odgovorila z uvedbo novih ekonomskih sankcij proti venezuelskim uradnikom. 

Zunanji ministri članic EU bodo prihodnji mesec na srečanju v Luksemburgu potrdili prepovedi potovanj in zamrznitev premoženja za enajst predstavnikov venezuelskega režima, predvidoma posameznikov iz ožjega kroga predsednika Nicolása Madura. Ministri so danes dali zeleno luč za pripravo ukrepov, s katerimi se bo Unija pridružila ZDA in številnim južnoameriškim državam, ki so se na volitve odzvale z omejitvijo diplomatskih odnosov oziroma zaostritvijo sankcij proti državi.
 

Nelegitimne volitve


Volitve 20. maja po mnenju EU niso bile legitimne, »saj volilni proces ni ponudil ustreznih garancij za izvedbo inkluzivnega in demokratičnega glasovanja«. Ministri so v skupni izjavi zato napovedali, da se bo EU »odzvala hitro in v skladu z ustaljenimi procesi sprejela dodatne usmerjene restriktivne ukrepe, ki ne bodo škodovali venezuelskemu prebivalstvu, katerega stisko si Unija želi ublažiti«.

Volitve, na katerih si je Maduro zagotovil vnovičen petletni mandat, je prejšnji teden obsodil velik del mednarodne skupnosti. Večina južnoameriških držav se je na razplet odzvala tako, da je iz Venezuele odpoklicala svoje veleposlanike, administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa pa je dan po glasovanju ameriškim državljanom prepovedala kupovanje venezuelskega državnega dolga, in s tem poskušala omejiti dotok tujega denarja v državo.
 

Kopičenje sankcij


Evropska unija je že januarja v odzivu na čedalje slabše politične, ekonomske in socialne razmere v državi sprejela sankcije proti sedmim venezuelskim visokim uradnikom, in sicer zaradi njihove vpletenosti v kršitve demokratičnih vrednot, vladavine prava in človekovih pravic. Med sedmerico visokih uradnikov so bili tudi venezuelski notranji minister Nestor Reverol in predsednik venezuelskega vrhovnega sodišča Maikel Moreno.

Nekaj mesecev pred tem je EU uvedla tudi embargo na prodajo orožja v državo, iz skrbi, da bi ga lahko režim uporabil za utišanje podpornikov opozicije.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine