Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Eulex je namesto velikih lovil le majhne ribe

Misija Eevropske unije je kljub obtožbam, da je koruptivna in povezana s kriminalom, okrepila vladavino prava na Kosovu.
Na koruptivnost Eulexa in njegovo povezanost s kriminalom opozarjajo tudi grafiti v Prištini. FOTO: Hazir Reka/Reuters<br />
<br />
&nbsp;
Na koruptivnost Eulexa in njegovo povezanost s kriminalom opozarjajo tudi grafiti v Prištini. FOTO: Hazir Reka/Reuters<br /> <br /> &nbsp;
Vili Einspieler
15. 6. 2018 | 16:00
4:07
Misija Eulex je včeraj prevzela novo vlogo. Po desetih letih se bo najdražja misija EU, ki si je zadala za cilj vzpostavitev vladavine prava na Kosovu, osredotočila predvsem na opazovanje izbranih primerov in sojenj na kazenskih in civilnih sodiščih.

Eulex bo poleg nadzora pravosodnega sistema nadziral in svetoval tudi zaporom in prevzgojnim zavodom ter podpiral uresničevanje dogovorov v dialogu med Kosovom in Srbijo. Kosovo bo prevzelo odgovornost za vse prenesene preiskave, sodni pregon in sojenja, tako da misija ne bo več imela pristojnosti na področju reševanja sodnih primerov.

Misija bo imela omejeno pristojnost pri zaščiti prič, podporo pa bo nudila tudi specializiranim sodiščem in uradu specializiranega tožilca. Pristojna bo tudi za ohranjanje in spodbujanje varnosti na Kosovu. Novi mandat Eulexa bo trajal do 14. junija 2020, EU pa bo za njegovo in za delovanje urada v dveh letih namenila malo manj kot 170 milijonov evrov.


Nezaupanje v kosovska sodišča


Voditeljica misije Aleksandra Papadopulu je izpostavila, da je Eulex sprejel 648 sodb, kar je za ene malo, za druge pa veliko. Po njenem je njegov največji uspeh, da zmanjšuje obseg svojih nalog in postopno odhaja s Kosova. Kritiki misije opozarjajo, da kosovska sodišča in tožilstvo spadajo med institucije, ki uživajo najmanj zaupanja na Kosovu, ker so pod vplivom politike, medtem ko je korupcija še vedno na visoki ravni.

Kosovo se na seznamu Transparency International po stopnji koruptivnosti, v katero je vpletena tudi politična elita, uvršča na 85. mesto. Kot so poudarili kritiki, je ostalo brez odgovora vprašanje, kaj se je zgodilo s 1.600 pogrešanimi osebami. Nevladna organizacija Humanitarian Law Centre je izpostavile tisoče žrtev sistematične politike posiljevanja s strani srbskih sil, ker ni rešen niti en primer in kaznovan niti en krivec. Eulexu tudi očitajo, da je namesto velikih lovil le majhne ribe.
Misija Eulex je začela delovati decembra 2008 na celotnem ozemlju Kosova. Naloga civilne misije EU je bila pomagati pri vzpostavljanju evropskih standardov na področju policije, pravosodja in carine na Kosovu. Eulex so sestavljali policisti, sodniki in cariniki, ki so od misije ZN Unmik prevzeli nadzor nad delom kosovske policije, carine in sodstva.


Posebno sodišče za vojne zločine


Kosovo takrat ni imelo nobenih instrumentov za izgradnjo pravne države, javna uprava pa je bila spolitizirana in korumpirana. Eulex je od Unmika podedoval 1.200 nerešenih zadev. Zunanja politika EU se je pokazala kot neučinkovita, za rešitev zadev ni bilo dovolj politične volje, politična stabilnost pa je bila pomembnejša kot vzpostavitev pravne države.

V najboljših časih je Eulex štel 2.000 policistov, sodnikov in carinikov, letni proračun misije pa je znašal 200 milijonov evrov. Pred spremembo vloge je misija štela 800 uslužbencev s proračunom 60 milijonov evrov, po novem pa bo štela okoli 500 uslužbencev. V zadnjih dveh letih je bil tudi Eulex tarča očitkov o korupciji, vendar je prevladala ocena, da je misija kljub obtožbam o korupciji okrepila vladavino prava na Kosovu.

Če se je že Eulex izogibal problematičnih zadev, v katere so bili vpleteni visoki politiki, ni najbolj verjetno, da jim bodo kosovska sodišča in tožilstva dihala za vrat in kazensko preganjala vse, ne glede na njihovo politično funkcijo. Navsezadnje je bilo tudi zaradi pičlih rezultatov Eulexa ustanovljeno posebno sodišče za vojne zločine na Kosovu s sedežem v Haagu, ki pa še ni vložilo obtožnic.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine