Evakuacija uspešno zaključena, norveška križarka v pristanišču

Zaradi visokih valov je obstajala velika nevarnost, da bi križarka zadela ob skalnato obalo.
Fotografija: Križarka Viking Sky bi lahko trčila ob skalnato obalo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Križarka Viking Sky bi lahko trčila ob skalnato obalo. FOTO: Reuters

Evakuacija je uspešno zaključena, ladja Viking Sky pa je v pristanišču, poročajo tuji mediji. Pred obalo Norveške se je pred tem odvijala dramatična reševalna akcija, potem ko se je luksuzna turistična križarka Viking Sky s 1300 potniki na krovu po odpovedi motorjev znašla v težavah v razburkanem morju. Zaradi visokih valov je obstajala velika nevarnost, da bi križarka zadela ob skalnato obalo. Stekla je reševalna akcija. Potnike so reševali s pomočjo helikopterja. Večina potnikov je Britancev in Američanov. Medtem so uspeli usposobiti tudi tri od štirih motorjev, ladji pa je na poti v varnejše vode pomaga vlačilec.

»Ponoči je bilo morje zelo razburkano. Ladja se je nagibala sem ter tja. Odšli smo na popoldanski ogled filma, ko so se vse luči nenadoma ugasnile,« pravi Derek Browne iz Anglije, ki je potoval skupaj z ženo Esther. »Rešili so naju s pomočjo helikopterja, kar je bila precej grozljiva izkušnja,« se spominja.

Reševanje potnikov poteka s pomočjo petih helikopterjev. FOTO: Reuters
Reševanje potnikov poteka s pomočjo petih helikopterjev. FOTO: Reuters


Reševanja se z grozo spominja tudi Janet Jabob. »Začela sem moliti, za varnost vseh na krovu. Vožnja s helikopterjem je bila zelo zastrašujoča,« pravi.
 

Aktiviranih pet helikopterjev in več reševalnih ladij


Križarki Viking Sky so motorji odpovedali v soboto popoldne med vožnjo iz norveškega mesta Tromso proti Stavangerju. Aktiviranih je bilo pet helikopterjev in več reševalnih ladij. Ena od ladij, ki se je želela približati, je prav tako imela težave z motorjem, zaradi brutalnih razmer pa se je bila primorana obrniti.

»Križarka je bila nekaj minut stran od katastrofe,« je povedal ribič Jan Erik Fiskerstrand, ki se je s svojo ladjo med prvimi približal ladji Viking Sky. Da je obstajala velika nevarnost, se strinja tudi Olav Magne Stromsholm, ki vodi turistične plovde v okolici.

Ladjo je zaradi razburkanega morja in odpovedanih motorjev nagibalo sem ter tja. FOTO: Reuters
Ladjo je zaradi razburkanega morja in odpovedanih motorjev nagibalo sem ter tja. FOTO: Reuters


Rešeni potniki so bili odpeljani v lokalni športni center, v bližnjih hotelih pa so jim uredili namestitve. 17 ljudi je bilo odpeljanih v bolnišnico.

Preberite še:

Komentarji: