Evropski ombudsman vztraja pri ugotovitvah glede spornega imenovanja

Martin Selmayr skoraj pol leta po objavi odmevnih izsledkov preiskave ostaja na položaju generalnega sekretarja evropske komisije.
Fotografija: Martin Selmayr je bil pred imenovanjem na položaj generalnega sekretarja evropske komisije šef Junckerjevega kabineta. FOTO: Vincent Kessler/Reuters
Odpri galerijo
Martin Selmayr je bil pred imenovanjem na položaj generalnega sekretarja evropske komisije šef Junckerjevega kabineta. FOTO: Vincent Kessler/Reuters

Urad evropskega ombudsmana je ta teden uradno zaključil svojo preiskavo spornega imenovanja Martina Selmayrja z ugotovitvijo, da evropska komisija v odzivu na očitane nepravilnosti ni upoštevala njegovih ključnih priporočil.

Evropska obmudsmanka Emily O'Reilly je v izjavi za javnost ponovila že znane ugotovitve odmevne preiskave, med drugim, da je izvršni organ EU z imenovanjem Selmayrja, nekdanjega šefa Junckerjevega kabineta, na najvišji uradniški položaj v evropski komisiji kršil evropsko zakonodajo in svoja lastna pravila delovanja.

Evropski komisar za človeške vire Günther H. Oettinger je v odzivu na zaprtje preiskave poudaril, da se komisija še naprej ne strinja z ugotovitvami evropskega ombudsmana, in vztrajal, da je bilo imenovanje Selmayra skladno z evropsko zakonodajo ter veljavnimi pravili. »Oseba, ki trenutno zaseda položaj [generalnega sekretarja], izpolnjuje vse kriterije za to delovno mesto,« je Oettinger poudaril v izjavi za javnost.



V uradu evropskega ombudsmana so izrazili razočaranje nad odločitvijo evropske komisije, češ da ne upošteva njihovega priporočila o vzpostavitvi posebnega postopka za imenovanje generalnega sekretarja, ki bi v prihodnosti preprečil ponovitev zgodbe s Selmayrjem.  

»Obžalovanja vredno je, da se Junckerjeva komisija ni odločila uresničiti tega priporočila. Pričakujemo, da bo to storila njena naslednica,« so še zapisali pri ombudsmanu. 

Komentarji: