Evropski parlament vložil tožbo proti komisiji glede vladavine prava

Evropski parlament je že lep čas grozil s tožbo proti komisiji, grožnjo je danes tudi uresničil.
Fotografija: Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli v družbi s predsednico komisije Ursulo von der Leyen. FOTO: Frederick Florin/AFP
Odpri galerijo
Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli v družbi s predsednico komisije Ursulo von der Leyen. FOTO: Frederick Florin/AFP

Evropski parlament je danes vložil tožbo proti Evropski komisiji zaradi neukrepanja na podlagi uredbe o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Pravna služba parlamenta je na zahtevo predsednika parlamenta Davida Sassolija tožbo zoper komisijo danes vložila na Sodišče EU, so sporočili iz tiskovne službe.

image_alt
EU med vrednotami in bankomatom

»V skladu s pozivom iz resolucije Evropskega parlamenta je naša pravna služba danes na Sodišče EU vložila tožbo proti Evropski komisiji zaradi neuporabe uredbe o pogojevanju,« je sporočil Sassoli.

Evropski parlament s tožbo zagrozil že junija

Pri tem je izrazil pričakovanje, da bo komisija ravnala dosledno in izpolnila tisto, kar je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila med zadnjo plenarno razpravo o tem vprašanju. »Treba je preiti od besed k dejanjem«, je dejal Sassoli.

Sassoli je 20. oktobra pravno službo Evropskega parlamenta pozval k pripravi tožbe proti Evropski komisiji zaradi neukrepanja glede mehanizma o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Sassoli je pismo pravni službi poslal po tistem, ko je pravni postopek proti komisiji podprl parlamentarni odbor za pravne zadeve.

Evropski parlament je resolucijo, v kateri je komisiji zagrozil s tožbo zaradi neukrepanja v primerih kršitev vladavine prava, sprejel junija.

FOTO: Yves Herman Reuters/Pictures
FOTO: Yves Herman Reuters/Pictures

Uredbo o pogojevanju sredstev z vladavino prava sprejeli lani

EU je uredbo o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava sprejela v okviru lanskoletnih pogajanj o večletnem evropskem proračunu za obdobje 2021–2027 in skladu za okrevanje. Kompromis je bilo mogoče doseči, ker so se voditelji članic zavezali, da do odločitve sodišča unija na podlagi te uredbe ne bo ukrepala.

Varšava in Budimpešta sta se v skladu z napovedmi marca letos dejansko pritožili na sodišču, kjer spodbijata uredbo, ki je začela veljati januarja. Na Sodišču EU v Luxembourgu je v začetku meseca potekala ustna obravnava v primeru tožbe. Sodbo je pričakovati prihodnjo pomlad.

Evropski parlament kljub sklepom voditeljev članic, da se počaka na sodbo, pritiska na Evropsko komisijo, naj ukrepa takoj, in že lep čas grozi s tožbo proti komisiji, ki jo je danes tudi uresničil.

Preberite še:

Komentarji: