Referenduma o interventnem zakonu za pomoč turizmu ne bo

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije nove koronavirusne bolezni.
Fotografija: Zabaviščni vodni park ob portoroški plaži. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Zabaviščni vodni park ob portoroški plaži. FOTO: Jure Eržen/Delo



21.30 DZ preprečil možnost referenduma o zakonu o nujnih ukrepih v zdravstvu

Državni zbor je s 45 glasovi za in 41 proti potrdil predlog sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o zakonu o nujnih ukrepih na področju zdravstva. V koalicijskih strankah so v razpravi izpostavili predvsem hiter in boljši dostop do zdravstvenih storitev, v opoziciji pa so opozorili na omejevanje pravice do referenduma. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte je v razpravi poudarila, da zaradi epidemije nastajajo posledice na vseh družbenih ravneh in da morajo biti nujni ukrepi, ki jih je država sprejela za omilitev posledic covida-19, čim bolj učinkoviti, njihova izvedba pa hitra.

Predlog sklepa o nedopustnosti razpisov zakonodajnih referendumov so podprli v SDS, NSi, SMC in DeSUS. Po oceni SDS je referendum nedopusten, kajti gre za področje nesreč, tiste ustavne kategorije, ki govorijo o posledicah naravne nesreče. Predloga niso podprli v LMŠ, SD, Levici, SAB in poslanski skupini nepovezanih poslancev.

21.00 Končana parlamentarna pot za predlog podelitve amnestije mariborskim dijakom

Končana je zakonodajna pot zakonskega predloga za podelitev amnestije dijakom, ki so februarja na mariborskem protestu prejeli kazni ali pa so prejeli poziv na sodišče. Predlog je predvideval tako ustavitev prekrškovnih postopkov kot tudi vračilo že plačanih glob.

V zakonu o ustavitvi določenih postopkov o prekrških, storjenih po zakonu o nalezljivih boleznih, in oprostitvi odgovornosti za prekršek v pravnomočno končanih postopkih, ki so ga poslanci SMC v parlamentarno proceduro vložili konec marca, so predlagali ustavitev prekrškovnih postopkov zaradi protestiranja proti dijakom, ki so prekršek storili 9. februarja. Zakonski predlog je predvideval še, da se zneski glob, ki so že bile izdane in plačane, skupaj z vsemi stroški povrnejo.
A predlog zakona ni naletel na večinsko podporo matičnega odbora za pravosodje, zato se njegova parlamentarna pot z obravnavo na seji DZ končuje.

20.30 DZ preprečil možnost referenduma o novem interventnem zakonu

Državni zbor je danes sklenil, da razpis zakonodajnega referenduma o interventnem zakonu za pomoč turizmu in z njim povezanim panogam ni dopusten. Sprejemu sklepa so nasprotovali poslanci dela opozicije, ki so med drugim opozarjali na »podtaknjence« v zakonu, ki po njihovih besedah nimajo nobene veze z odpravljanjem posledic epidemije covida-19.

DZ je zakon o ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19 sprejel prejšnjo sredo. Državni svet se je v ponedeljek odrekel možnosti izglasovanja odložilnega veta, poslanci pa so danes s 45 glasovi za in 40 proti odločili, da ga ni mogoče izpodbijati na referendumu. S tem se zagotavlja pravna podlaga, da bo mogoče zakon hitreje uveljaviti.
Proti sklepu so glasovali poslanci LMŠ, SAB, SD in Levice.

Vrednost ukrepov v novem interventnem zakonu za blažitev posledic epidemije je 243,5 milijona evrov. Tokrat se osredotočajo predvsem na turizem in povezane panoge, ki jih je epidemija najbolj prizadela. Za celotno gospodarstvo se podaljšuje subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, vsi prebivalci bodo tudi prejeli nove bone za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture.

18.45 Opravičilo zaradi (pre)hitrega sproščanja ukrepov

Nizozemski premier Mark Rutte je v ponedeljek priznal, da je vlada ravnala napačno s hitrim sproščanjem omejitvenih ukrepov ob koncu junija. Ob porastu števila okužb z novim koronavirusom se je državljanom tudi opravičil, poroča portal Politico.

»Kar smo mislili, da je možno v praksi, se je vseeno izkazalo za napačno,« je povedal Rutte. »Narobe smo se odločili, to obžalujemo in se opravičujemo,« je dodal in se opravičil tudi za slabo novinarsko konferenco v petek, ko sta skupaj z ministrom za zdravje Hugom de Jongejem zavrnila kritiko, da je vlada prehitro sprostila ukrepe. Takrat sta vztrajala, da je bila odločitev odgovorna glede na podatke, ki jih je imela vlada s strani strokovnjakov. V ponedeljek pa je Rutte pojasnil, da so ju novinarji dobili nepripravljena, saj sta bila v mislih že pri novih ukrepih.

Nizozemska je pretekli konec tedna uvedla nove ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Od sobote so znova zaprti nočni klubi, pubi in restavracije pa lahko strežejo le za mizami. Dnevno v državi potrdijo po več tisoč novih okužb, še pred dvema tednoma so jih po nekaj sto. Število novih okužb na dnevni ravni je v zadnjih dneh okoli 8000. Število covidnih bolnikov v bolnišnicah kljub temu ne narašča in ostaja stabilno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih nizozemskega inštituta za javno zdravje in okolje se na Nizozemskem pospešeno širi različica novega koronavirusa delta, ta naj bi bila prisotna v 60 do 65 odstotkih vseh novih okužb.

18.00 V Iraku v požaru v bolnišnici umrlo najmanj 92 ljudi

V Iraku je v ponedeljek v požaru v bolnišnici na oddelku za covidne bolnike po zadnjih podatkih umrlo najmanj 92 ljudi. Doslej niso identificirali še 20 žrtev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Požar v bolnišnici Al Husejn v mestu Nasirija na jugu Iraka so lokalni gasilci že spravili pod nadzor. Vzroka za požar še niso ugotovili, po navedbah očividcev pa naj bi zagorelo, ko je eksplodirala kisikova jeklenka.

Žrtve so umrle zaradi opeklin, še naprej pa iščejo morebitne preživele, saj bi lahko kdo še ostal ujet v stavbi, je za francosko tiskovno agencijo AFP pred tem pojasnil tiskovni predstavnik zdravstvenih oblasti Hajdar al Zamili. Iz ministrstva za zdravje province Di Kar so sporočili, da je bilo v požaru poškodovanih približno 50 ljudi. Na oddelku je bilo prostora za do 100 bolnikov.

To je že drugi tovrstni požar v Iraku v zadnjih treh mesecih. V aprilu je v Bagdadu v podobnem požaru umrlo 82 ljudi.

16.40 V Avstriji prvič po mesecu dni več kot 200 novih okužb s koronavirusom

V Avstriji so v zadnjih 24 urah prvič po mesecu dni potrdili več kot 200 novih okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. Znova se povečuje tudi število covidnih bolnikov v avstrijskih bolnišnicah, kažejo podatki avstrijskih oblasti.

V slovenski severni sosedi so v zadnjem dnevu potrdili 218 novih okužb z novim koronavirusom, sta navedli avstrijski ministrstvi za notranje zadeve in zdravje. O podobnem številu so nazadnje poročali 13. junija, ko so potrdili 233 okužb. Število novih primerov se je tako v primerjavi s preteklim tednom, ko so v povprečju zabeležili 160 okužb na dan, precej povečalo. Povečala se je tudi sedemdnevna incidenca okužb, ki znaša 12,5 na 100.000 prebivalcev.

Prav tako se znova povečuje število covidnih bolnikov v avstrijskih bolnišnicah. Bolnišnično oskrbo jih potrebuje 111, kar je osem več kot v ponedeljek. Na intenzivni negi jih je 39, to so štirje več kot v ponedeljek, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
V Avstriji so doslej s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepili 56,4 odstotka prebivalcev. V celoti jih je cepljenih 42,1 odstotka.

16.35 Ljubljanski cepilni center od ponedeljka na Metelkovi ulici 9

Ljubljanski cepilni center bo od ponedeljka cepljenje proti covidu-19 do nadaljnjega izvajal na lokaciji Zdravstvenega doma Ljubljana Center na Metelkovi ulici 9 in ne več na Gospodarskem razstavišču. Hitro antigensko testiranje za zaposlene v vzgoji in izobraževanju pa se seli na lokacijo vstopne točke za odvzem brisov na parkirišču ob Metelkovi.

Vsi zainteresirani se za cepljenje proti covidu-19 kot doslej lahko prijavijo na spletni strani ZD Ljubljana, z neposredno preusmeritvijo v nacionalni sistem za prijavo prek portala zVem na povezavi https://zvem.ezdrav.si/cepljenje. Prav tako je še vedno mogoča prijava pri osebnem zdravniku, so sporočili iz ZD Ljubljana.

Zainteresirani se cepljenja lahko udeležijo tudi brez predhodnega naročanja v prosto dostopnih terminih, ki jih v ZD Ljubljana sproti objavljajo na spletni strani.

Hitro antigensko testiranje za zaposlene v vzgoji in izobraževanju ter po dogovoru drugih poklicnih skupin, bo na novi lokaciji do nadaljnjega potekalo ob ponedeljkih od 7. do 14. ure. Osebe se lahko testirajo v vozilu v 'drive in' sistemu ali na testiranje pridejo peš, so še sporočili iz ZD Ljubljana.

16.30 Minister Poklukar Slovence spet prosi, naj se cepijo

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob današnjem obisku Rdečega križa Slovenije v Mariboru vse državljane znova zaprosil, da se udeležijo cepljenja proti covidu-19. Tudi zato, da bomo lahko še naprej izvajali programe letovanja otrok, programe za starostnike in vse ostale programe, ki jih omogoča omenjena humanitarna organizacija, je še dodal. Glede morebitnih novih ukrepov ob vnovičnem povečevanju števila okužb je minister potrdil, da je strokovna skupina v ponedeljek pripravila odloke za vlado, o katerih pa ni želel govoriti, dokler ti ne bodo potrjeni.

Čim višje precepljenosti si še posebej želijo v zdravstvu, po ministrovih besedah je ta trenutno okoli 70-odstotna, želijo pa si stoodstotne, saj le tako lahko bolnikom zagotovijo povsem varno obravnavo.

FDA potrdila povezavo med cepljenjem in srčnim vnetjem. FOTO: Dado Ruvic/ Reuters
FDA potrdila povezavo med cepljenjem in srčnim vnetjem. FOTO: Dado Ruvic/ Reuters


16.00 Prometniki opozarjajo na posledice zaostritev pri vstopu v Slovenijo

Sekcija za promet pri Obrtni zbornici Slovenije (OZS) je danes naslovila pismo na predsednika vlade in na ministra za zdravje glede zaostritev pogojev vstopa v republiko Slovenijo.

Vlada je namreč sprejela odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezi covid-19, ki bo začel veljati 15. julija in ukinja izjeme.

»Posledice spremenjenih pogojev bodo najbolj občutili prevozniki, gostinci, frizerji in druge dejavnosti, ki se opravljajo ob meji, saj stranke pod temi pogoji ne bodo koristile njihovih storitev in uslug. Vlada bi morala na drug način spodbujati k cepljenju. Kot predsednik OZS pozivam državljanke in državljane, da se čim prej cepijo,« je prepričan predsednik OZS Branko Meh.
 
»Zaradi nastalih zastojev na mejah bo močno motena oskrba. Zamude ne bodo nastale le pri oskrbovanju proizvodnih obratov, temveč tudi pri dostavi medicinskega blaga in zdravil, hitro pokvarljivega blaga, blaga namenjenega v trgovine ipd. Podobnih ukrepov ne pozna nobena evropska država«, poudarja Peter Pišek, predsednik Sekcije za promet pri OZS.
 
Dolge čakalne dobe pri prehajanju meje ne bodo povzročile samo ogromne gospodarske škode in motnje v oskrbi (med njimi bodo tudi zdravila, hitro pokvarljivo blago ipd.), temveč tudi velik humanitarni problem. Vozniki bodo za dalj časa obstali v dolgih zastojih brez vode, hrane in primernih higienskih pogojev.
 
Vlado pozivajo za vnovično preučitev izjem glede vstopa v republiko Slovenijo s 15. julijem.

15.30 DZ o noveli zakona o nalezljivih boleznih v četrtek

Državni zbor bo po besedah predsednika DZ Igorja Zorčiča o noveli zakona o nalezljivih boleznih, na katero je državni svet v ponedeljek izglasoval odložilni veto, ponovno odločal v četrtek. »V sredo bi izvedli sejo delovnega telesa, DZ pa bi o noveli glasoval po četrtkovi redni seji,« je dejal.

Tako je Zorčič danes ob robu srečanja s predsedniki sindikalnih central pojasnil časovnico ponovnega odločanja o noveli zakona o nalezljivih boleznih. Z njo želi vlada uresničiti odločbo ustavnega sodišča, da so nekateri deli zakona, povezani z ukrepi ob epidemiji covida-19, neustavni.

Da bo novela sprejeta, jo mora ob ponovnem odločanju podpreti najmanj 46 poslancev. Minuli teden jo je DZ sprejel s 44 glasovi za in 42 proti.

15.00 Merklova proti obveznemu cepljenju

Nemška kanclerka Angela Merkel se je danes zavzela, da cepljenje proti covidu-19 ostane prostovoljno. Kot je zagotovila, v Nemčiji ne bodo uvedli obveznega cepljenja niti za posamezne poklicne skupine. Bodo pa spodbujali prostovoljno cepljenje in vlagali v oglaševanje, je dodala po obisku inštituta Roberta Kocha (RKI).

»Ne bomo šli po tej poti,« je povedala Merklova glede obveznega cepljenja.

Predsednik RKI Lothar Wieler je pri tem pojasnil, da se je glede na anketo okoli 80 odstotkov Nemcev pripravljenih cepiti. Tudi zato po njegovem mnenju obvezno cepljenje ni nujno. Bi pa morali cepljenje približati ljudem.

Minister za zdravje Jens Spahn je danes sicer pohvalil kreativnost nekaterih dežel in občin glede približevanja cepljenja ljudem. Prepričan je, da bodo vsi, ki se želijo cepiti, dobili vabilo do konca poletja, poročajo nemški mediji.

V Nemčiji v zadnjem času znova beležijo porast števila okužb. V zadnjih sedmih dneh so na 100.000 prebivalcev potrdili 6,5 okužbe, pred enim tednom jih je bilo 4,9. V državi je v celoti cepljenih okoli 43 odstotkov ljudi.

12.20 V Izraelu potrdili največ novih okužb od konca marca

V Izraelu so v zadnjih 24 urah zabeležili 730 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od konca marca, je danes sporočilo izraelsko zdravstveno ministrstvo.

V zadnjem dnevu so opravili 55.000 testiranj na novi koronavirus. Pozitivnih je bilo 1,3 odstotka oziroma 730 testov, kažejo podatki izraelskega ministrstva za zdravje po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Večina novih primerov okužbe je povezana s koronavirusno različico delta, ki je bolj nalezljiva. Med na novo okuženimi so številni mladi in tudi tisti, ki so cepljenimi z obema odmerkoma cepiva proti covidu-19.

Od približno 80 covidnih bolnikov, ki so v bolnišnicah, jih je več kot polovica cepljenih. Število hudo bolnih ljudi ostaja pri 45. V zadnjem dnevu niso poročali o smrtih zaradi covida-19.

11.12 Plenković: Na Hrvaškem ne bo obveznega cepljenja proti covidu

Hrvaški premier Andrej Plenković je zatrdil, da cepljenje proti covidu-19 na Hrvaškem ne bo obvezno. Izpostavil je, da je pomembno spodbuditi ljudi, da se cepijo. Obenem je dejal, da za vladno pogojevanje plačila državnih covidnih podpor podjetnikom z evropskimi digitalnimi covidnimi potrdili za delavce ni nobenih zakonskih ovir.

Poudaril je, da je cepljenje pomembno, ker je Hrvaška turistična država, gostje pa morajo biti varni. Hrvaška vlada je načrtovala, da bodo do konca junija cepili med 50 in 55 odstotkov polnoletnih državljanov, a načrta niso uspeli izpolniti, ker mnogi hrvaški državljani iz različnih razlogov nasprotujejo cepljenju.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


10.38 V Sloveniji hospitaliziranih 39 obolelih s covidom-19, umrl ni nihče

Kot je objavil Sledilnik za covid-19, je v mreži slovenskih bolnišnic po najnovejših podatkih hospitaliziranih 39 obolelih s covidom-19, od teh 10 na intenzivni terapiji. Novih smrti ni bilo. 



10.30 Doslej na območju države 257.959 primerov okužb

Po podatkih NIJZ so doslej v Sloveniji, od prvega evidentiranja okužbe 4. marca lani, potrdili 257.959 primerov okužb z novim koronavirusom. Opravili so 1.365.960 PCR testov in 4.194.236 hitrih antigenskih. Po oceni NIJZ je trenutno v državi 610 aktivnih primerov okužbe. S prvim odmerkom je cepljenih 850.392 ljudi, z vsemi 743.364.

9.56 Včeraj v Sloveniji potrdili še 84 novih okužb

Včerajšnji ponedeljek je slovenski statistiki okužb z novim koronavirusom prinesel še 84 novih. Opravili so 1.846 testov po metodi PCR in 25.531 hitrih antigenskih. Tedensko povprečje novih okužb se je po podatkih Sledilnika za covid-19 povzpelo na 60,9.



9.08 Minuli teden krivulja okužb v Sloveniji znova navzgor

Minuli teden je v Sloveniji znova začelo naraščati število okužb z novim koronavirusom. Potrdili so 390 novih primerov, kar je skoraj dvakrat toliko kot v tednu prej. Ob koncu tedna so v bolnišnicah zdravili še 41 bolnikov s covidom-19, od tega deset na oddelkih za intenzivno nego. Umrlo je pet bolnikov s covidom-19.

8.22 Zaradi porasta števila okužb nove omejitve v Kataloniji in Valenciji

Španski regiji Katalonija in Valencija sta v ponedeljek sprejeli nove ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirus. V Kataloniji bodo med drugim druženje na javnih in zasebnih površinah omejili na deset ljudi. Valencija medtem znova uvaja policijsko uro v več mestih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Podatki so več kot zaskrbljujoči, v resnici so zelo, zelo slabi,« je v ponedeljek povedal katalonski minister za zdravje Josep Maria Argimon. V Kataloniji bodo poleg druženja omejili tudi delovanje lokalov, saj se morajo vse javne aktivnosti končati malo po polnoči. Valencija uvaja policijsko uro med 1. in 6. uro zjutraj v 32 mestih, med drugim v prestolnici Valencia, ter omejuje druženja na šest ljudi.

Možnost za pojav Guillain-Barrejevega sindroma po cepljenju s cepivom Johnson & Johnson so sicer zelo majhne, je sporočila FDA. FOTO: Shannon Stapleton/Reuters
Možnost za pojav Guillain-Barrejevega sindroma po cepljenju s cepivom Johnson & Johnson so sicer zelo majhne, je sporočila FDA. FOTO: Shannon Stapleton/Reuters


7.24 FDA izdala novo opozorilo o neželenih učinkih cepiva Johnson & Johnson

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je včeraj izdala novo opozorilo o neželenih učinkih cepiva Johnson & Johnson, in sicer o povečanem tveganju za razvoj redke nevrološke motnje v šestih tednih po cepljenju. Možnost za pojav Guillain-Barrejevega sindroma (GBS) po cepljenju so sicer zelo majhne, je sporočila FDA. Kot je opozorila, pa naj tisti, ki so bili cepljeni s cepivom Johnson & Johnson, poiščejo zdravniško pomoč, če čutijo oslabelost mišic, mravljince, se težko premikajo ali imajo težave z mimiko.

V ZDA je bilo s cepivom Johnson Johnson cepljenih okoli 12,8 milijona ljudi, doslej so prijavili 100 primerov pojava omenjenega sindroma, ki povzroči oslabelost mišic ali celo paralizo, kar pa ne traja dolgo. Imunski sistem napada mielinsko ovojnico živcev, kar se kaže kot oslabelost, mravljinčenje ali omrtvičenost okončin, pogost simptom je prizadetost obraznih mišic. Tisti, ki so poročali o sindromu, so večinoma moški, starejši od 50 let. Večino so hospitalizirali, ena oseba pa je umrla.

Več iz te teme:

Komentarji: