Fenech zatrdil, da ga je Schembri obveščal o preiskavi umora novinarke

Schembri ga je poleg tega obvestil, da prisluškujejo njegovemu telefonu, poslal pa mu je tudi besedilo, kaj naj pove policiji.
Fotografija: Yorgen Fenech (na fotografiji) je na sodišču povedal, da ga je nekdanji vodja premierovega kabineta Keith Schembri ves čas obveščal o preiskavi. FOTO: Yara Nardi/Reuters
Odpri galerijo
Yorgen Fenech (na fotografiji) je na sodišču povedal, da ga je nekdanji vodja premierovega kabineta Keith Schembri ves čas obveščal o preiskavi. FOTO: Yara Nardi/Reuters

Malteški poslovnež Yorgen Fenech, ki je obtožen sostorilstva pri umoru malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, je na sodišču povedal, da ga je nekdanji vodja premierovega kabineta Keith Schembri ves čas obveščal o preiskavi. Obvestil ga je tudi o obeh aretacijah.

Schembri ga je poleg tega obvestil, da prisluškujejo njegovemu telefonu, poslal pa mu je tudi besedilo, kaj naj pove policiji, Fenechove besede povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Nekdanjega vodjo kabineta premiera Josepha Muscata je sicer poslovnež, ki je bil v soboto obtožen sostorilstva pri umoru, že pred tem označil za glavnega načrtovalca umora novinarke. V zameno za dokaze je zahteval imuniteto, a mu je niso podelili.

Domnevni posrednik pri umoru Melvin Theuma pa je v sredo na sodišču povedal, da mu je Fenech naročil umor. »Rekel mi je: 'Nadaljujte. Želim ubiti Daphne',« je dejal Theuma, ki je v zameno za pričanje prejel imuniteto.

Poslovnež mu je menda naročil, naj poišče ljudi, ki bodo izvedli umor, in mu dal 150.000 evrov, da bi jih plačal. Po prejemu naročila ga je v vladnih prostorih sprejel Schembri, pri tem so mu ponudili službo v vladi, je povedala priča. Čeprav ni nikoli prišel na delo, je prejemal plačilo, je še zatrdil.

Protestniki so na ulicah malteške prestolnice Valletta zahtevali premierov odstop. FOTO: Andreas Solaro/AFP
Protestniki so na ulicah malteške prestolnice Valletta zahtevali premierov odstop. FOTO: Andreas Solaro/AFP


Schembri je prejšnji teden odstopil s položaja. Policija ga je v povezavi z umorom Caruane Galizie zaslišala in ga izpustila brez obtožnice.

Malteški premier je v nedeljo zaradi očitkov glede ravnanja v primeru umorjene novinarke, ki je preiskovala korupcijo v njegovem ožjem krogu, napovedal, da bo januarja odstopil. Muscat po navedbah kritikov, tudi družine umorjene novinarke, ščiti odgovorne za umor, vendar mu vodstvo laburistične stranke za zdaj odločno stoji ob strani. Muscat je napovedal, da bo odstopil po 12. januarju, takoj ko bo njegova stranka izbrala novega vodjo.

Preberite še:

Komentarji: