Gigantsko praznovanje pravic LGBT v New Yorku

Gibanje, ki se je pred pol stoletja začelo z uporom v baru Stonewall Inn, je skupaj z drugimi družbenimi upori spremenilo številne demokratične države.
Fotografija: Udeleženci newyorške parade ponosa. FOTO:  Angela Weiss/Afp
Odpri galerijo
Udeleženci newyorške parade ponosa. FOTO:  Angela Weiss/Afp

New York – Petdeset let po uporu v gejevskem baru Stonewall Inn je New York doživel doslej največje praznovanje pravic LGBT skupnosti. Po neuradnih ocenah je več milijonov ljudi obeležilo dogodek iz leta 1969, ki je vsaj v številnih demokratičnih državah sveta prelomil s preganjanjem drugače spolno usmerjenih.

Ena od tokratnih parad ponosa se je od Broadwaya odpravila proti Christopher Street v četrti Greenwich Village, kjer so se v zgodnjih jutranjih urah 28. junija 1969 transvestiti, geji, lezbijke in drugi uprli policijskemu zatiranju v tedanjem ilegalnem gejevskem baru.

Že leto dni kasneje so dogodek obeleževali v številnih ameriških velemestih, parade ponosa pa so medtem razširile po vsem svetu ter postale znamenje odprtosti družb do drugačnosti. V New Yorku se jih že tradicionalno udeležujejo številni vidni politiki in tudi tokrat je bil med njimi demokratski župan Bill de Blasio.

Del LGBT pa se pritožuje nad komercializacijo gibanja, saj so bili med sponzorji letošnjega obeleževanja korporacije kot L'Oreal ali Danone, in vsaj v New York je bilo marsikje čutiti politične podtone ter videti napise s protesti proti priseljeniški in drugi politiki republikanskega predsednika Donalda Trumpa.

Mnogi drugi pa so želeli le podpreti gibanje, ki je skupaj s študentskimi in protivojnimi demonstracijami svojega časa dodobra spremenilo pogled na svet ter način življenja vseh, tudi neštetih tradicionalno heteroseksualno spolno usmerjenih. To so v New Yorku dokazovale tudi množice turistov, ki so prišle pozdravljat mavrične zastave.
Ob petdeseti obletnici upora v baru Stonewall Inn. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters
Ob petdeseti obletnici upora v baru Stonewall Inn. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters

Komentarji: