Greta Thunberg: »Z demonstracijami nismo dosegli ničesar, emisije toplogrednih plinov se višajo«

Mlada okoljska aktivistka se je udeležila tudi protestnega shoda, kjer je več tisoč protestnikov od odločevalcev zahtevalo odločno ukrepanje proti podnebni krizi.
Fotografija: Med udeleženci protestov so bili tudi aktivisti iz Čila, kjer naj bi po prvotnih načrtih potekala podnebna konferenca, a so jo zaradi protestov le mesec dni pred dogodkom odpovedali. FOTO: Javier Barbancho/Reuters
Odpri galerijo
Med udeleženci protestov so bili tudi aktivisti iz Čila, kjer naj bi po prvotnih načrtih potekala podnebna konferenca, a so jo zaradi protestov le mesec dni pred dogodkom odpovedali. FOTO: Javier Barbancho/Reuters

S precejšnjo zamudo, štiri dni po začetku konference Združenih narodov o podnebnih spremembah, je danes v Madrid prispela tudi mlada švedska okoljska aktivistka Greta Thunberg, piše madridski El País.Na novinarski konferenci je nagovorila navzoče: »Z demonstraciji nismo dosegli ničesar, emisije toplogrednih plinov so vedno višje.«

»Sem samo aktivistka in potrebujemo več aktivistov,« je dejala po poročanju Guardiana. »Nekateri se bojijo sprememb - zato nas obupano poskušajo utišati.« Izrazila je upanje, da bodo stekla pogajanja z Združenimi narodil, vendar hkrati dvomi, ali so vlade prejele njeno sporočilo. Opozorila je, da si svet ne more privoščiti nadaljnjega nedelovanja.

Greta Thunberg je danes dopoldne z vlakom prispela iz Lizbone v Madrid. FOTO: Oscar Del Pozo/AFP
Greta Thunberg je danes dopoldne z vlakom prispela iz Lizbone v Madrid. FOTO: Oscar Del Pozo/AFP


Zvečer ob 18. uri se je udeležila protestnega pohoda, ki ga organizira španska veja gibanja Petki za prihodnost. Na madridske ulice se je zgrnilo več tisoč protestnikov, ki so od odločevalcev zahtevali odločno ukrepanje proti podnebni krizi.
Iz Lizbone, kamor je z jahto iz ZDA prispela pred dvema dnevoma, je pripotovala z vlakom, potem ko je zavrnila ponudbe, da bi jo v Madrid pripeljali z električnim avtomobilom. Razlogi za njeno zamudo in počasno potovanje (iz Lizbone v Madrid je z vlakom potovala deset ur) so znani: Thunbergova zaradi velikega ogljičnega odtisa noče potovati z letali in išče trajnostne načine transporta, ki čim manj onesnažujejo ozračje.
 

Novinarska konferenca, nato na petkov pohod


V prihodnjih dneh bo sodelovala tudi na podnebni konferenci, ki se bo končala 13. decembra. Prav udeležencem konference, predstavnikom večine držav sveta, bo namenjen poziv k hitrejšemu ukrepanju proti podnebnim spremembam, ki ga bodo poslali udeleženci večernega protestnega pohoda za okolje.

Na železniški postaji so mlado aktivistko pričakali številni somišljeniki in novinarji. FOTO: Juan Medina/Reuters
Na železniški postaji so mlado aktivistko pričakali številni somišljeniki in novinarji. FOTO: Juan Medina/Reuters
 

Preberite še:

Komentarji: