Grki so zvesti ameriškim interesom

Zmaga konservativcev v Grčiji sama po sebi še ne bo ogrozila prijateljskih odnosov s Severno Makedonijo.

Volilna zmaga Nove demokracije v Grčiji sama po sebi ne bo ustvarila novih težav v odnosih med Atenami in Skopjem in najverjetneje ne bo ogrozila prespanskega sporazuma, kajti Grčija že od leta 1948 ni naredila nobene poteze, ki bi bila v nasprotju z ameriško politiko.

Ameriški predsednik Harry S. Truman je leta 1947 med grško državljansko vojno kongresu razglasil doktrino, s katero so ZDA začele podpirati protikomunistična gibanja po svetu. Grčija je po drugi svetovni vojni tako postala strateško območje za uporabo Trumanove doktrine. V njej so ZDA kar dvakrat intervenirale proti levici, najprej proti komunistom (1945–1949) in drugič proti socialistom (1967–1974). ZDA so tudi tretji največji vlagatelj v Grčiji, prespanski sporazum pa je zrasel na ameriškem zelniku.


Volilni manever za glasove


Če bi bila Nova demokracija na mestu Sirize, ko sta takratni grški premier Aleksis Cipras in njegov makedonski kolega Zoran Zaev sklenila prespanski sporazum, ki je rešil več kot četrtstoletni spor o imenu Makedonije, bi ga najverjetneje podprla, ker nikoli ni glasovala proti ameriškim interesom. Ne glede na to, da bi tako kot Cipras tvegala predčasno izgubo oblasti.

Javna skrivnost je tudi, da se je vsaj polovica poslancev Nove demokracije strinjala s kolegi iz Sirize, da je prespanski sporazum dober. Tega niso glasno razglašali, ker se je strankarski vrh odločil, da bo glasoval proti njegovi ratifikaciji. Vrh Nove demokracije je vztrajal na tem stališču tudi zato, ker je stranka izgubljala glasove na skrajni desnici.

Po anketah je bilo dve tretjini Grkov nezadovoljnih z novim imenom Severna Makedonija, skrajna desnica pa je razglasila poslance, ki so glasovali za sporazum, za izdajalce. Da se je stranki naložba več kot obrestovala, je pokazalo veliko število glasov, ki jih je dobila na severu Grčije, kjer je bilo nasprotovanje dogovoru najbolj razširjeno.

Čeprav so grški konservativci prepričljivo zmagali, ni verjetno, da bodo poskušali razveljaviti dogovor bivše levičarske vlade z njihovo sosedo. Prvak Nove demokracije in novi premier Kiriakos Micotakis je še vedno prepričan, da bo sporazum Grčiji ustvaril več težav, kot jih rešuje. A dogovor Aten s Skopjem ni bil glavna tema volilne kampanje, čeprav je Nova demokracija glasovala proti ratifikaciji prespanskega sporazuma z novoimenovano Severno Makedonijo.


Želja po sodelovanju


Po ratifikaciji sporazuma v grškem parlamentu je Micotakis izpostavil, da bo težko kaj storiti za njegovo spremembo, čeprav prespanskega sporazuma, ki sta ga sklenila Zaev in Cipras, ne podpira. Micotakis je izkoristil nepopularnost vlade in sporazum razglasil za izdajo. Ko je prisegel kot novi grški premier, je poudaril, da sporazuma ni mogoče enostransko razveljaviti. Napovedal je mednarodno kampanjo o pravi grški Makedoniji. Po njegovi oceni so tujci zbegani, ker po novem obstajajo tako Severna Makedonija, Makedonci in makedonski jezik kot tudi grška Makedonija.

Če bo Severna Makedonija izvajala sporazum brez fige v žepu, Grčija ne bo imela na voljo nobenega resnega argumenta, da bi blokirala začetek pristopnih pogajanj z EU. Navsezadnje je Nova demokracija v volilni kampanji obljubljala gospodarsko rast, nova delovna mesta in pospeševanje naložb, kar lahko hitreje doseže tudi s poglabljanjem gospodarskega sodelovanja s svojo severno sosedo. To se je po sprejetju sporazuma že opazno okrepilo. Premiera Zaev in Micotakis sta tako že izrazila željo po nadaljevanju sodelovanja med državama.

Preberite še:

Komentarji: