Guaidó se je vrnil v Venezuelo

Začasnega venezuelskega predsednika je v domovini pričakala množica podpornikov.
Fotografija: Juan Guaido se je vrnil v domovino. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Juan Guaido se je vrnil v domovino. FOTO: Reuters

Opozicijski voditelj in začasni venezuelski predsednik Juan Guaidó je prispel v letališče v Caracasu, poroča Reuters. S tem je tvegal aretacijo, saj mu je venezuelsko vrhovno sodišče januarja prepovedalo potovanje v tujino, saj proti njemu poteka preiskava zaradi domnevnega kršenja ustavnega reda. Svoj povratek v domovino je naznanil na tviterju, kjer je zapisal, da je uspešno prispel v »ljubljeno deželo.«

»Nadaljevali bomo na ulicah, mobilizacija se nadaljuje. Tu smo, v Venezueli,« je množici, ki ga je pričakovala ob prihodu, dejal Guaidó. »Vlada ne more ustaviti ljudi na ulicah,« je izpostavil in pozval k novim demonstracijam po vsej državi v soboto. »Ne bomo počivali, dokler ne bomo dosegli svobode,« je še dejal.

Podporniki Guaida so se množično zbrali v Caracasu. FOTO: Reuters
Podporniki Guaida so se množično zbrali v Caracasu. FOTO: Reuters


Ob vrnitvi Guaidója v domovino so se oglasile tudi ZDA, ki so posvarile, da se bodo odzvale na vse grožnje ali nasilje, uperjeno proti njemu. Podpredsednik ZDA Mike Pence je na tviterju zapisal, da je varna vrnitev Guaidója za ZDA »zelo pomembna.«Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je pretekli teden dejal, da Guaidó »ne more kar prihajati in odhajati« ter da se bo moral soočiti z roko pravice.

Preberite še:

Komentarji: