Azerbajdžanski predsednik razglasil konec vojaške operacije v Gorskem Karabahu

Prekinitev ognja je bila dosežena po tem, ko je Armenija sporočila, da je bilo v azerbajdžanski operaciji ubitih najmanj 32 ljudi, več kot 200 pa ranjenih.
Fotografija: Gorski Karabah je že desetletja predmet nerešenega ozemeljskega spora med Azerbajdžanom in tamkajšnjo armensko etnično večino, ki jo podpira sosednja Armenija. FOTO: Handout/AFP
Odpri galerijo
Gorski Karabah je že desetletja predmet nerešenega ozemeljskega spora med Azerbajdžanom in tamkajšnjo armensko etnično večino, ki jo podpira sosednja Armenija. FOTO: Handout/AFP

Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev je danes, dan po začetku, razglasil konec vojaške operacije v Gorskem Karabahu in dejal, da je državi uspelo obnoviti svojo suverenost, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob tem je zatrdil, da so azerbajdžanske sile uničile večino armenskih, separatističnih enot v regiji in da se je njihov umik že začel.

»Azerbajdžan je zaradi uspešnih protiterorističnih ukrepov v Karabahu obnovil svojo suverenost,« je v televizijskem nagovoru dejal Alijev. Medtem je azerbajdžansko obrambno ministrstvo sporočilo, da morajo separatisti pod nadzorom ruskih mirovnih sil predati vso orožje in težko oborožitev.

»Nezakonite armenske enote so se začele umikati s svojih položajev. Sprejele so naše pogoje in začele oddajati svoje orožje,« je potrdil azerbajdžanski predsednik in namignil na možnost sklenitve mirovne pogodbe z Armenijo, katere vojska sicer v tokratnih spopadih ni sodelovala.

Ogenj so prekinili ob 11. uri

Pred tem so separatistične oblasti v Gorskem Karabahu, kjer živijo večinoma Armenci, mednarodno pa je regije priznana kot del Azerbajdžana, sporočile, da so pristale na prekinitev ognja, v četrtek pa bodo z Azerbajdžanom začele pogovore o integraciji. Prekinitev ognja so potrdili tudi v Bakuju.

»S posredovanjem poveljstva ruskega mirovnega kontingenta je bil dosežen dogovor o popolni prekinitvi sovražnosti od 20. septembra ob 11. uri po srednjeevropskem času,« je samooklicano predsedstvo regije zapisalo v izjavi na družbenih omrežjih.

»O vprašanjih, ki jih je izpostavila azerbajdžanska stran v zvezi z reintegracijo, zagotavljanjem pravic in varnosti Armencev v Gorskem Karabahu, bomo razpravljali na srečanju med predstavniki lokalnega armenskega prebivalstva in osrednjimi organi Republike Azerbajdžan,« so še sporočile separatistične oblasti in dodale, da bo srečanje potekalo v četrtek v mestu Jevlah.

V azerbajdžanski operaciji je bilo po zadnjih podatkih separatistov v Gorskem Karabahu ubitih najmanj 200 ljudi, več kot 400 pa je bilo ranjenih. Med mrtvimi je najmanj deset civilistov, vključno s petimi otroki, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Prizor iz glavnega mesta Stepanakert. FOTO: Siranush Sargsyan/Reuters
Prizor iz glavnega mesta Stepanakert. FOTO: Siranush Sargsyan/Reuters

Prebivalce pozvali, naj ne bežijo iz regije

Urad župana v glavnem mestu Gorskega Karabaha Stepanakert je medtem prebivalce danes pozval, naj ne bežijo iz regije. »V tem trenutku ni potrebe po selitvi. Pozivamo vas, da upoštevate varnostna navodila ter ostanete v kleteh in protibombnih zakloniščih,« je sporočil urad župana.

Kljub pozivom separatističnih oblasti so ruske mirovne sile, ki so v regiji prisotne v skladu z mirovnim sporazumom iz leta 2020, iz najnevarnejših območij evakuirale več kot 2000 civilistov, od tega več kot tisoč otrok, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Azerbajdžan je v torek začel vojaško operacijo v regiji Gorski Karabah. Obrambno ministrstvo v Bakuju je sporočilo, da je »protiteroristična operacija« namenjena uveljavitvi umika armenskih enot iz regije, kot je bilo določeno v premirju leta 2020. Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev pa je zagotovil, da bodo končali operacijo, ko bodo armenski separatisti odložili orožje.

Iz sveta so se kmalu po začetku operacije začeli vrstiti pozivi Azerbajdžanu, naj ustavi spopade v Gorskem Karabahu. K pozivom se je danes pridružil tudi papež Frančišek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Včeraj sem prejel skrb vzbujajoče novice iz Gorskega Karabaha, kjer so se že tako kritične humanitarne razmere poslabšale zaradi nadaljnjih oboroženih spopadov. Na vse vpletene strani in mednarodno skupnost naslavljam poziv, naj utišajo orožje in si po najboljših močeh prizadevajo za iskanje mirnih rešitev v dobro ljudi in spoštovanje človeškega dostojanstva,« je dejal.

Preberite še:

Komentarji: