Hrvaški novinar oglobljen zaradi žaljenja policije

Zagrebški sodnik za prekrške je oglobil novinarja Gordana Duhačka zaradi zapisa na twitterju.
Fotografija: Novinar Duhaček je bil aretiran na zagrebškem letališču pred odhodom na službeno pot. FOTO: Antonio Bronic/Reuters
Odpri galerijo
Novinar Duhaček je bil aretiran na zagrebškem letališču pred odhodom na službeno pot. FOTO: Antonio Bronic/Reuters

Hrvaška policija je v ponedeljek aretirala novinarja portala index.hr Gordana Duhačka. Aretiran je bil na zagrebškem letališču pred odhodom na službeno pot, in sicer zaradi neodzivnosti na vabilo na razgovor zaradi ovadb, ki ga bremenijo žaljenja policije in občutkov državljanov na twitterju.

Zaradi zapisa krajšave ACAB (All cops are bastards oziroma Vsi policisti so barabe), ki jo je Duhaček zapisal ob domnevnem policijskem nasilju lani v Zadru, mu je sodnik za prekrške prisodil sto evrov kazni zaradi omalovaževanja policije.



Poleg ovadbe zaradi žaljenja policije so novinarja ovadili tudi zaradi žaljenja občutkov državljanov po tem, ko je pred nekaj tedni na twitterju objavil satirično in precej vulgarno prepesnitev znane hrvaške domoljubne pesmi Vilo Velebita, ki jo je naslovil Govna Velebita. Povod za objavo je bilo poročanje hrvaških medijev o vse večji onesnaženosti hrvaške obale.



Da je predmet preiskave, je Duhaček izvedel po vrnitvi z družinskega obiska v Bosni in Hercegovini od hrvaških policistov. Njegovo prijetje so obsodili v hrvaškem novinarskem društvu (HND) – menijo, da gre za ustrahovanje novinarjev. Podobnega mnenja so tudi hrvaški politiki sredinskih in levosredinskih parlamentarnih strank. »Živimo v družbi, v kateri institucije države opravljajo svoje delo, ko novinar napiše tvit, ne delajo pa, ko javni uradniki z zlorabo položaja, korupcijo in klientelizmom odtujijo milijone,« je sporočil predsednik SDP Davor Bernardić.

Komentarji: