Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Igranje z resnico - ruski novinar, ki naj bi ga ubili, je živ (VIDEO)

Na veliko presečenje medijev in javnosti se je Arkadij Babčenko danes pojavil na novinarski konferenci.
Ruski novinar Arkadij Babčenko FOTO: AFP
Ruski novinar Arkadij Babčenko FOTO: AFP
Ma. F.
30. 5. 2018 | 16:33
30. 5. 2018 | 22:36
2:58
Po poročanju številnih medijev, se je na novinarski konferenci za ukrajinsko televizijo pojavil, živ in zdrav, ruski novinar Arkadij Babčenko, ki naj bi bil včeraj ubit v Kijevu. Arkadij je znan kritik ruskih oblasti.

Vodja varnostnih služb Vasil Gricak je danes pojasnil, da je bil umor zrežiran v okviru operacije, ki so jo pripravljali dva meseca, njen namen pa je bilo zaščititi Babčenka in razkriti ruske agente, saj so pred tem prejeli informacije, da naj bi Rusi načrtovali njegovo usmrtitev.
 

Zrežiran umor


Babčenkova žena, ki o zrežiranem umoru ni bila obveščena, je mislila, da je njen mož resnično umrl zaradi strelnih ran. Očitno ji Arkadij ni povedal, da bodo zrežirali njegov umor. »Svoji ženi se še posebej opravičujem,« je povedal danes na novinarski konferenci.



Kot je bilo zrežirano, je hudo ranjenega 41-letnega Babčenka pred domom našla žena, ki je slišala streljanje. Umrl je v reševalnem vozilu na poti v bolnišnico.

Mediji so sprva poročali, da je včeraj pod streli umrl ruski novinar Arkadij Babčenko. FOTO: Vasily Maximov/AFP
Mediji so sprva poročali, da je včeraj pod streli umrl ruski novinar Arkadij Babčenko. FOTO: Vasily Maximov/AFP

 

Poročal je o vojni na vzhodu Ukrajine


Vojni dopisnik je v preteklosti Moskvo kritiziral zaradi vloge v konfliktu v vzhodni Ukrajini, bi bil v primeru resnične smrti, že drugi novinar, ki bi bil ubit v Kijevu v zadnjih dveh letih. Julija 2016 je namreč v podtaknjeni eksploziji umrl Pavel Šeremet, tudi kritik Kremlja.

Babčenko se je boril v obeh vojnah v Čečeniji, nato pa je postal novinar. Poročal je o vojni na vzhodu Ukrajine, kamor naj bi se umaknil zaradi groženj. Pred tem je delal za opozicijski časnik Novaja Gazeta in radio Odmev Moskve.

Po domnevnem umoru je rusko zunanje ministrstvo zahtevalo, naj ukrajinske oblasti izvedejo preiskavo. Ukrajina je sicer danes odgovornost za umor novinarja že pripisala Rusiji. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je odzval, da je »zelo žalostno«, da so Moskvo obtožili za umor Babčenka.
 

To ne bo prispevalo k svobodi medijev


V EU so se na novico, da novinar ni bil ubit, odzvali z olajšanjem. To sta na Twitterju poudarila tako predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani kot tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU.

Čeprav je vest, da je Babčenko živ, »veliko olajšanje«, »je patetično in obžalovanja vredno, da se je ukrajinska policija igrala z resnico, ne glede na motiv,« pa je povedal predstavnik nevladne organizacije Novinarji brez meja Christophe Deloire. »To ne bo prispevalo k svobodi medijev. Samo en tak primer lahko vrže senco na vse politične umore,« je poudaril. »Država je lagala, pa čeprav samo za kratek čas,« je dodal.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine