Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Inšpektorji OPCW prispeli v Dumo

Ekipa mednarodnih strokovnjakov je v državi že od sobote, a je bila doslej v prestolnici Damask, kjer je čakala na dovoljenje za vstop v Dumo.
Douma je mesto v ruševinah, človeško trpljenje pa neizmerno. FOTO: Reuters
Douma je mesto v ruševinah, človeško trpljenje pa neizmerno. FOTO: Reuters
A. V., STA, Ma. F.
17. 4. 2018 | 07:36
17. 4. 2018 | 16:06
1:56
Damask – Inšpektorji Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) so danes prispeli v mesto Duma, prizorišče domnevnega napada s kemičnim orožjem pred desetimi dnevi, so poročali sirski državni mediji. Pred tem so iz Moskve sporočili, da so varnostne težave v mestu odpravili in da bodo inšpektorji v Dumo lahko vstopili v sredo.

Devetčlanska ekipa mednarodnih strokovnjakov je v državi že od sobote, a je bila doslej v prestolnici Damask, kjer je čakala na dovoljenje za vstop v Dumo. Sirija in Rusija sta pri tem opozarjali na še ne rešena varnostna vprašanja, ki naj bi jih bilo treba rešiti pred njihovim vstopom, denimo odstranitev min na poti.

Ruski diplomat pri OPCW Aleksander Šulgin je po nekaj zapletih v ponedeljek potrdil, da so varnostne težave sedaj odpravili in da inšpektorji lahko pridejo v sredo. V Damasku jim je sirska vlada medtem ponudila pogovor z 22 domnevnimi pričami iz Dume.


 
Sirska državna tiskovna agencija Sana je nato kasneje sporočila, da so inšpektorji OPCW že danes prispeli v Dumo.

Duma je bila tarča domnevnega napada s kemičnim orožjem pred 10 dnevi. Inšpektorji naj bi tam zbrali različne vzorce, da bi ugotovili, katera snov - če sploh katera - je bila uporabljena v napadu. Sumijo, da je bil uporabljen klor ali sarin. Napad je zahteval najmanj 40 življenj.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine