Iran bo 27. junija prekoračil omejitve količine obogatenega urana

Iranu očitno zmanjkuje upanja, da je jedrski dogovor še mogoče rešiti oziroma da lahko evropske države omilijo negativen učinek ameriških sankcij.
Fotografija: Iran se je doslej držal določil jedrskega dogovora in prestal tudi vse mednarodne inšpekcije. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Odpri galerijo
Iran se je doslej držal določil jedrskega dogovora in prestal tudi vse mednarodne inšpekcije. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Predstavniki iranskega režima so opozorili, da bo država čez deset dni prekoračila zgornje omejitve zalog obogatenega urana, ki jih lahko hrani v skladu z iranskim jedrskim dogovor iz leta 2015.

Odločitev o povečanju količine nizko obogatenega urana, ki jo je Iran sprejel prejšnji mesec, je problematična predvsem za evropske države, ki so vztrajale pri spoštovanju iranskega dogovora, potem ko so od njega lani odstopile ZDA.

Združeno kraljestvo, Francija in Nemčija so uradni Teheran opozorili, da jim v primeru iranske kršitve dogovora ne bo preostalo drugega, kot da sledijo ZDA in proti državi ponovno uvedejo sankcije, je poročal BBC.

Toda iranski strani očitno zmanjkuje upanja, da je dogovor še mogoče rešiti oziroma da lahko evropske države omilijo negativen učinek ameriških sankcij na iransko naftno industrijo, ki so državo pahnile v globoko gospodarsko krizo.

Iranski predsednik Hassan Rouhani je dal evropskim državam 60 dni časa, da zaščitijo iransko prodajo nafte – glavni vir državnih dohodkov. V nasprotnem primeru Iran ne bo več upošteval omejitev za bogatenje urana in ustavil preoblikovanje za težke vode v Araku, kjer bi izrabljeno gorivo vsebovalo plutonij, primernega za bombo.

V ponedeljek je predstavnik jedrske agencije Behrouz Kamalvandi sporočil, da se je odštevanje za prekoračitev 300 kilogramov rezerv obogatenega urana začelo. »V desetih dneh bomo presegli mejo,« je dejal: »Evropejci imajo še čas. A so posredno izrazili nezmožnost ukrepanja. Naj pa ne mislijo, da bodo imeli po 60 dneh novo 60-dnevno priložnost.«

Evropa je sicer ustanovila mehanizem Instex, ki bi omogočal izmenjavo blaga med iranskimi in tujimi podjetji brez neposrednih finančnih transakcij. A zaenkrat še ne deluje.

Komentarji: