Ivica Todorić napoveduje vstop v politiko

Nekdanji lastnik padlega Agrokorja, ki ga preiskujejo zaradi suma storitve številnih kaznivih dejanj, trdi, da bi skozi delovanje v politiki rad Hrvaško potegnil iz gospodarskega brezna.
Fotografija: Nekoč je bil tajkun Ivica Todorić vladar Hrvaške iz sence, zdaj, po propadu Agrokorja, si želi stopiti na svetlo, pod žaromete politike. Foto Vjekoslav Skledar / Cropix Cropix
Odpri galerijo
Nekoč je bil tajkun Ivica Todorić vladar Hrvaške iz sence, zdaj, po propadu Agrokorja, si želi stopiti na svetlo, pod žaromete politike. Foto Vjekoslav Skledar / Cropix Cropix

Ljubljana – »Hrvaška je socialno, družbeno in gospodarsko popolnoma uničena,« je zapisal Ivica Todorić, nekdanji lastnik Agrokorja v sporočilu, ki ga je danes poslal hrvaškim medijem, v katerem napoveduje svoj vstop v politiko.

Todorić, ki se ga je zaradi vodilne vloge v nekoč največjem delodajalcu v regiji prijel vzdevek Gazda, ima dovolj tega, da Hrvaška ni država znanja in vladavine prava, da ni država, ki bi jo skrbeli demografski status, standard državljanov in ekonomski položaj države.

Padli tajkun, ki je z že propadajočim koncernom odkupil tudi slovenski Mercator, neprestano ponavlja, da mu je država protipravno odtujila Agrokor. Proces sanacije podjetja, ki ga vodi vlada Andreja Plenkovića, označuje kot »pošasten kriminalni projekt, ki ga ta del EU še ni videl«, Plenkovićevo vlado pa označuje kot vzor koruptivne oblasti.

Po tem, ko je tudi zaradi zgrešenih potez Todorića in zaradi mižanja državnih regulatorjev Agrokor zabredel v globoke težave in prezadolženost, je bilo na Hrvaškem ogroženih več deset tisoč delovnih mest v več deset podjetjih. Todorić pa v svoji izjavi za javnost trdi, da je svoje življenje podaril svoji domovini, zdaj pa bi rad skozi delovanje v politiki izboljšal katastrofalni položaj, v katerem se je ta znašla.

Načina in drugih podrobnosti o svojem vstopu v politiko Todorić ni razkril. Se je pa razpisal o tem, da morajo Hrvati združiti vse svoje zmogljivosti, da bi čim bolje izkoristili narodna in naravna bogastva, ki jih premorejo. Mož, ki se je do prejšnjega meseca pred hrvaškimi organi pregona skrival v Londonu, se je 20. novembra vrnil v Zagreb. Po plačilu milijona evrov varščine mu je sodišče dovolilo, da se brani s prostosti.

Zato je povsem razumljivo, da si 67-letnik želi vladavine prava, obenem pa v obrisu svojega političnega programa napoveduje resne reforme in nove naložbene cikle, ki jih je po njegovem mnenju treba zagnati čim prej, iz Hrvaške pa je treba narediti veliko gradbišče.

Komentarji: