Izrael zadnja pogajanja označil za konstruktivna, nekaj nestrinjanj ostaja

V okviru zadnjega predloga za prekinitev ognja bi palestinske oborožene skupine izpustile več kot 100 talcev, Izrael pa za dva meseca ustavil napade.
Fotografija: V Gazi se medtem nadaljujejo spopadi, število smrtnih žrtev med Palestinci pa se še naprej veča. FOTO: Mohammed Salem/Reuters
Odpri galerijo
V Gazi se medtem nadaljujejo spopadi, število smrtnih žrtev med Palestinci pa se še naprej veča. FOTO: Mohammed Salem/Reuters

Izrael je pogovore v Parizu o morebitni novi prekinitvi ognja v Gazi in izpustitvi talcev v nedeljo označil za konstruktivne. Pogovore, na katerih so sodelovali predstavniki ZDA, Izraela, Katarja in Egipta, se bodo predvidoma nadaljevali ta teden, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so v nedeljo še sporočili, da med stranmi še vedno obstajajo določeni razkoli glede različnih stališč.

100 talcev za dvomesečno prekinitev spopadov

Po poročanju časnika New York Times so v Parizu govorili o osnutku besedila, ki so ga pripravili ameriški pogajalci. V okviru predloga bi palestinske oborožene skupine izpustile več kot 100 talcev, Izrael pa bi v zameno omogočil prekinitev spopadov za dva meseca.

Srečanja v francoski prestolnici so se med drugim udeležili vodja ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns, vodje izraelskih agencij Mosad in Šin bet ter predstavniki Egipta in Katarja.

Bela hiša je sicer pretekli teden ocenila, da je hiter razvoj dogodkov malo verjeten.

FOTO: Mohammed Salem/Reuters
FOTO: Mohammed Salem/Reuters

V Gazi se medtem nadaljujejo spopadi, število smrtnih žrtev med Palestinci pa se še naprej veča tudi po odreditvi Meddržavnega sodišča (ICJ) glede sprejetja takojšnjih ukrepov za preprečitev genocida, je opozorila nevladna organizacija Human Rights Monitor. Ob tem so sporočili, da je izraelska vojska v 48 urah po odločitvi ICJ ubila najmanj 345 civilistov, ranila pa 643.

image_alt
Trenutek resnice za izraelsko vojno v Gazi

Pri organizaciji so še očitali Izraelu, da si prizadeva stradati Palestince. »V nasprotju s sodbo najvišjega sodišča na svetu in v nasprotju z lastnimi mednarodnimi obveznostmi, vključno z mednarodnim pravom in načeli, Izrael vztraja pri hudih kršitvah, ki pomenijo vojne zločine in zločine proti človeštvu, vključno z genocidom nad Palestinci,« so sporočili.

Vojaška ofenziva v Gazi, ki jo je Izrael začel po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas 7. oktobra, je doslej terjala že najmanj 26.422 smrtnih žrtev, ranjenih pa je več kot 65.000 ljudi.

Hamas vztraja pri prekinitvi ognja

Hamas je v danes ponovil svoje stališče, da bodo talce izpustili le, če jim bodo zagotovili  konec izraelske ofenzive v Gazi in če se bodo vse sile izraelske vojske umaknile iz Gaze. »Uspeh pariškega srečanja je odvisen od tega, ali se bo okupator strinjal, da konča obsežno agresijo na območje Gaze,« je za tiskovno agencijo Reuters povedal visoki uradnik Hamasa Sami Abu Zuhri.

Še vedno pa ni jasno, ali bo Hamas ob izpolnjenih pogojih osvobodil vse ali le nekatere talce, ki so ostali v Gazi. Pred tem je namreč Hamas dejal, da bi vse talce izpustili, če bi Izrael izpustil vseh tisoč palestinskih zapornikov, ki so zaprti v Izraelu.

Palestinski uradnik, ki je bil blizu mediacijskim pogovorom in je želel ostati neimenovan, je dejal, da Hamas želi, da podpišejo dogovor, ki bo sledil novembrskemu premirju. Takrat so izpustili na desetine talcev. Želijo, da se Izrael strinja z zaključkom ofenzive in umikom iz Gaze, čeprav izpustitev talcev ne bi bila nujno takojšnja. Sporazum bi morali potrditi Katar, Egipt in ZDA, je dejal uradnik.

Preberite še:

Komentarji: