Izraelska vojska napadla tudi bolnišnico

Izraelska vojska je streljala tudi na reševalna vozila, ki so se poskušala prebiti do ranjenih Palestincev.
Fotografija: Izrealski tanki obstreljuje bolnišnico v obkoljenem mestu. FOTO: Amir Cohen/Reuters
Odpri galerijo
Izrealski tanki obstreljuje bolnišnico v obkoljenem mestu. FOTO: Amir Cohen/Reuters

Protestniki v Izraelu in drugod po svetu zahtevajo konec vojne v Palestini. FOTO: Reuters
Protestniki v Izraelu in drugod po svetu zahtevajo konec vojne v Palestini. FOTO: Reuters
Arabske države po poročanju tujih medijev pripravljajo pobudo za končanje vojne med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, ki bi začrtala pot k ustanovitvi palestinske države v zameno za normalizacijo odnosov z Izraelom.

Arabske države pripravljajo predlog za čas po končanju vojne v Gazi in določitev poti k sporazumu glede rešitve dveh držav. Glede na predlog Savdska Arabija ponuja priznanje Izraela v zameno za ustanovitev palestinske države, je poročal ameriški časnik Wall Street Journal, ki se sklicuje na arabske predstavnike.

Predlog, ki so ga arabske države Izraelu predložile prek ZDA, je prvi skupni načrt teh držav za končanje vojne v Gazi, ki bi Izraelu ponudil normalizacijo odnosov v zameno za rešitev dveh držav.

Pred izbruhom vojne med Izraelom in Hamasom v Gazi je Savdska Arabija ob posredovanju ZDA že vodila pogovore o morebitni normalizaciji odnosov z Izraelom, ki pa so zaradi vojne zastali. Podrobnosti predloga so še v pripravi, vendar pa je po poročanju ameriškega časnika stališče izraelske vlade do načrta za zdaj odklonilno. Glavna sporna točka predloga naj bi bila ustanovitev palestinske države.

Izraelski vojaki v Gazi. FOTO: Israel defense forces via Reuters
Izraelski vojaki v Gazi. FOTO: Israel defense forces via Reuters

Arabski predstavniki so o načrtu razpravljali z vladami ZDA in evropskih držav. Predlog bi vključeval tudi, da bi se zahodne države strinjale z uradnim priznanjem palestinske države ali podprle predlog, da bi Palestinci dobili polnopravno članstvo v Združenih narodih, pa je na spletni strani poročal Financial Times.

Poročila o arabskem predlogu prihajajo v časih, ko ponovno potekajo okrepljena diplomatska prizadevanja za končanje spopadov med Izraelom in Hamasom, medtem ko ZDA in Evropska unija krepijo pritisk na izraelsko stran glede rešitve dveh držav, čemur pa v Tel Avivu nasprotujejo.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je pred dnevi znova zavrnil možnost ustanovitve samostojne palestinske države po koncu vojne v Gazi, ki je izbruhnila po napadu Hamasa na Izrael oktobra lani in je med Izraelci terjala 1140 smrtnih žrtev, v izraelski ofenzivi na Gazo pa je bilo doslej ubitih že skoraj 25.300 Palestincev. Netanjahu vztraja pri tem, da bo Izrael še naprej izvajal varnostni nadzor nad palestinskimi območji.

Protestniki v Izraelu in drugod po svetu zahtevajo konec vojne v Palestini. FOTO: Reuters
Protestniki v Izraelu in drugod po svetu zahtevajo konec vojne v Palestini. FOTO: Reuters

Izraelska vojska obkolila Han Junis

Izraelske sile so obkolile mesto Han Junis na jugu Gaze, je danes sporočila vojska. Njeni pripadniki se na tamkajšnjih ulicah spopadajo s palestinskimi borci, območje pa napadajo tudi iz zraka, so še zapisali. Medtem narašča število žrtev med civilisti, ki se pred napadi umikajo proti Rafi na skrajnem jugu enklave.

Izraelska vojska trdi, da je med boji v Han Junisu ubila »več ducat teroristov«. Svoje operacije Izrael upravičuje z domnevno prisotnostjo vojaških poveljnikov Hamasa na tem območju. Tam naj bi tudi skrivali zajete talce, ki jih je palestinsko gibanje zajelo med vdorom v Izrael 7. oktobra lani, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dvomesečna prekinitev ognja bi bila najobsežnejša tovrstna ponudba izraelske vlade doslej. FOTO: Menahem Kahana/Afp
Dvomesečna prekinitev ognja bi bila najobsežnejša tovrstna ponudba izraelske vlade doslej. FOTO: Menahem Kahana/Afp

Izraelsko obleganje mesta je potrdil palestinski Rdeči polmesec. Po navedbah njihovega tiskovnega predstavnika je izraelska vojska streljala tudi na reševalna vozila, ki so se poskušala prebiti do ranjenih Palestincev, poroča izraelski časnik Haaretz.

V luči zaostritve razmer se civilisti umikajo iz Han Junisa, ki so ga izraelske sile sicer ob začetku ofenzive označile za varno območje. V številnih primerih gre za begunce s severa Gaze, ki so se primorani znova umikati. Po navedbah katarske televizije Al Jazeera je bilo domove doslej primorano zapustiti več kot 1,9 milijonov Palestincev oziroma skoraj 90 odstotkov tamkajšnjega prebivalstva.

Poročila iz obleganega Han Junisa opozarjajo na posebej zaskrbljujoče razmere v bolnišnici Naser, v okolici katere potekajo siloviti spopadi, kar zdravstvenim delavcem onemogoča, da bi pomagali ranjencem. Palestinsko ministrstvo za zdravje v Gazi trdi, da izraelska vojska napada tudi samo ustanovo. »Izraelski tanki močno obstreljujejo zgornja nadstropja dveh stavb v kompleksu bolnišnice Naser, pričakuje se več deset ranjenih,« je v izjavi sporočilo ministrstvo.

Vlada izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja je deležna ostrih kritik, češ da ni storila dovolj za osvoboditev talcev. Na fotografiji družinski člani zajetih talcev. FOTO: Reuters
Vlada izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja je deležna ostrih kritik, češ da ni storila dovolj za osvoboditev talcev. Na fotografiji družinski člani zajetih talcev. FOTO: Reuters

Ekipa Zdravnikov brez meja (MSF) je v objavi na omrežju X opisala, da ob okrepljenem obstreljevanju čutijo tresenje tal, med pacienti, zaposlenimi in ljudmi, ki so v bolnišnici poiskali zatočišče, pa da se širi panika. Vsi bolnišnični oddelki so polni, zaradi blokiranih cest pa ni možnosti za evakuacijo, so še zapisali.

Kot navaja Al Jazeera, je Izrael v več kot sto dni trajajoči ofenzivi napadel skupno 30 bolnišnic. Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) pa navaja, da so izraelske sile samo v prvih dveh mesecih ofenzive izvedle najmanj 212 napadov na zdravstvene ustanove v enklavi. Ob tem je opozorila, da se več kot pol milijona prebivalcev Gaze sooča z lakoto.

UNRWA je danes sporočila tudi, da je bilo v ponedeljek med spopadi v Han Junisu prizadeto tudi eno njenih zavetišč za razseljene. "Med intenzivnimi boji v okolici našega zavetišča je bilo ubitih najmanj šest razseljenih oseb, še več pa jih je bilo ranjenih," je na omrežju X zapisal vodja UNRWA Philippe Lazzarini.

Število potrjenih smrtnih žrtev v Gazi je medtem doseglo 25.490, je danes še sporočilo tamkajšnje zdravstveno ministrstvo.

V Gazi ubitih 21 izraelskih vojakov

V Gazi je bilo v obstreljevanju v ponedeljek ubitih najmanj 21 izraelskih vojakov, je danes sporočila izraelska vojska. Gre za največje število ubitih izraelskih vojakov v enem napadu od začetka kopenske ofenzive v enklavi.

Večina vojakov je umrla ob eksploziji protitankovske rakete na jugu območja Gaze, ki je zadela tank in stavbo, ki jo je vojska minirala za rušenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izraelski mediji so sicer poročali, da so bili vojaki ubiti, ko sta se zrušili stavbi, potem ko so Palestinci na vojake izstrelili protitankovske izstrelke.

V zadnjem času se najbolj srditi spopadi dogajajo na območju mesta Han Junis na jugu enklave, pri tem pa so bili ubiti tudi številni Palestinci. Izrael sicer domneva, da ima palestinsko islamistično gibanje Hamas na območju več predorov in da tam zadržujejo izraelske talce.

Od začetka kopenske ofenzive v Gazi konec oktobra je po navedbah vojske v spopadih umrlo 209 vojakov, več kot 1200 jih je bilo ranjenih, skupno pa je od začetka vojne 7. oktobra umrlo 545 vojakov.

Preberite še:

Komentarji: