Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Izraelska vojska napadla območji v Rafi, za kateri je odredila evakuacijo

Po navedbah predstavnika palestinskega Rdečega polmeseca je bilo bombardiranje usmerjeno na vzhodni del Rafe, kjer so domovi.
Ljudje opazujejo dim pred začetkom napadov izraelske vojske na Rafo. FOTO: Hatem Khaled/Reuters
Ljudje opazujejo dim pred začetkom napadov izraelske vojske na Rafo. FOTO: Hatem Khaled/Reuters
STA
6. 5. 2024 | 07:10
6. 5. 2024 | 17:13
8:20

Izraelska vojska je danes napadla dve območji na vzhodnem delu mesta Rafe, za kateri je pred pričakovano kopensko ofenzivo odredila evakuacijo, sta danes sporočila predstavnika civilne zaščite in palestinskega Rdečega polmeseca. O morebitnih žrtvah napadov nista poročala, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

»Območji, ki sta bili tarči izraelskih napadov, se nahajata v bližini mednarodnega letališča v Gazi, območja Al Šuka, Abu Halava, ulice Salahedin in soseske Salam,« je za AFP povedal tiskovni predstavnik civilne zaščite v Gazi.

Napade je pozneje potrdil tudi predstavnik palestinskega Rdečega polmeseca, ki je pojasnil, da je bilo bombardiranje usmerjeno na vzhodni del Rafe. »Jasno je, da so tarča napadov domovi,« je nadaljeval in dodal, da Rdeči polmesec doslej ni prejel informacij o morebitnih žrtvah na napadenih območjih.

Izraelska vojska brez komentarjev

Izraelska vojska napadov na Rafo ni komentirala, je pa v jutranjih urah okoli 100.000 civilistov pozvala, naj se umaknejo iz vzhodnega dela mesta. Mnogi Palestinci so tako že začeli bežati iz Rafe pred pričakovano izraelsko kopensko ofenzivo.

Izraelska vojska je pred izvedbo današnjih napadov na območje Rafe pojasnila, da civiliste »spodbuja«, naj odidejo proti »humanitarnim območjem«, poročajo tuje tiskovne agencije. Gre le za začasen poziv v okviru operacije z omejenim obsegom, trdijo izraelske sile, ki so napovedale, da bodo prebivalce k umiku pozivali z letaki, sporočili SMS, telefonskimi klici in medijskimi objavami v arabščini.

Po poročanju britanskega BBC je vojska odvrgla letake nad vzhodnim delom Rafe in z njimi tamkajšnje prebivalce pozvala k evakuaciji proti manjšemu obmorskemu kraju Al Mavasi. Številni Palestinci so medtem že začeli bežati iz Rafe.

Prizadevajo si z območja umakniti skupno okoli 100.000 civilistov, je novinarjem povedal tiskovni predstavnik vojske.

Številni Palestinci se bodo morali tako znova umakniti pred izraelskimi silami, ki so sicer ob začetku ofenzive v Gazi ravno južno polovico enklave označile kot varno območje.

Kljub temu je izraelska vojska s kopna in zraka redno ciljala tarče vzdolž enklave, Rafa pa je bila doslej edini večji kraj, kjer Izrael ni izvedel kopenske ofenzive.

Zaradi katastrofalnih humanitarnih razmer v Gazi so številne države, vključno s Slovenijo, Izrael pozivale, naj opusti idejo napada na Rafo.

Ruševine v Rafi. FOTO: Hatem Khaled/Reuters
Ruševine v Rafi. FOTO: Hatem Khaled/Reuters

K temu je izraelski državni vrh v nedeljo med obiskom v Jeruzalemu pozvala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) pa je danes znova posvarila pred izraelsko kopensko ofenzivo na Rafo, saj bi njene posledice bile uničujoče za okoli 1,5 milijona ljudi v mestu. Dodala je, da bo v Rafi delovala, dokler bo to mogoče, in bo ljudem še naprej zagotavljala nujno potrebno pomoč.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je kljub temu redno obljubljal, da bodo izraelske sile vstopile tudi v Rafo, saj da je to edini način za uničenje palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ki je izvedlo vdor v Izrael 7. oktobra lani, med katerim je bilo ubitih več kot 1100 ljudi, večinoma civilistov.

Tudi izraelski obrambni minister Joav Galant je v nedeljo v pogovoru z ameriškim kolegom Lloydom Austinom znova poudaril nujnost ofenzive na Rafo zaradi zastoja pogajanj o prekinitvi ognja in izpustitvi talcev, ki so jih palestinske skupine zajele med napadom na Izrael. Prepričan je, da alternative ni.

Pentagon je medtem sporočil, da je Austin v pogovoru potrdil svojo zavezanost vrnitvi talcev Izraelu in Galanta opozoril, da mora vsaka vojaška operacija v Rafi vključevati načrt za evakuacijo civilistov in ohranjanje dobav humanitarne pomoči.

Rafa, ki leži ob meji z Egiptom, je bila sicer nazadnje v nedeljo tarča izraelskega obstreljevanja, v katerem je bilo ubitih najmanj 22 ljudi, vključno z osmimi otroki. Skupno število smrtnih žrtev sedemmesečne ofenzive v Gazi je preseglo 34.600.

Izraelci znova obstreljevali Rafo in napadali Libanon

V izraelskih napadih na Rafo na skrajnem jugu Gaze je bilo v nedeljo ubitih najmanj 22 ljudi, o žrtvah poročajo tudi iz osrednjega dela palestinske enklave. Izraelska vojska je isti dan napadla tudi več delov Libanona in nadaljevala racije na zasedenem Zahodnem bregu.

Med smrtnimi žrtvami najnovejših napadov na Rafo, kamor se je pred izraelskimi napadi zateklo okoli 1,2 milijona ljudi, je najmanj osem otrok, poroča katarska televizija Al Džazira.

Izraelska vojska je izvedla tudi nove racije v več krajih na zasedenem Zahodnem bregu, kjer se je v nedeljo mudila Fajonova.

image_alt
Pogajalci Hamasa prispeli v Kairo na pogovore o premirju v Gazi

Zaostrujejo se tudi razmere na izraelsko-libanonski meji, potem ko je izraelsko letalstvo v napadu na jugu Libanona ubilo štiri člane iste družine. Kasneje so izraelska letala izvedla še napade na območja blizu libanonsko-sirske meje, ki veljajo za utrdbo šiitske skupine Hezbolah, ki od oktobra redno obstreljuje severni Izrael.

Napete razmere postavljajo v negotovost možnost sklenitve premirja med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas. Pogajanja na to temo naj bi se sicer nadaljevala v torek.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine