Slovensko zunanje ministrstvo državljanom svetuje, naj zapustijo Iran

Iz sveta se vrstijo pozivi k zadržanosti obeh strani. Ministrstvo je Iran uvrstilo na črni seznam držav z najvišjo stopnjo nevarnosti.
Fotografija: FOTO: AFP
Odpri galerijo
FOTO: AFP

Po tem, ko je Iran s sobote na nedeljo z raketami in brezpilotniki napadel Izrael, kar je bil odziv na nedavni izraelski napad na Damask, je izraelska raketa davi zadela Iran, kot so za več ameriških medijev zatrdili neimenovani vladni viri. Morebitni izraelski napad bi pomenil novo hudo zaostritev bližnjevzhodne krize.

Več ameriških medijev, vključno s televizijam CNN in CBS News, je dobilo potrditev neimenovanih ameriških uradnikov, da je Izrael z raketami napadel Iran, vendar pa iz Irana poročajo le o napadih z droni.

V edinem uradnem odzivu Teherana je tiskovni predstavnik tamkajšnje vesoljske agencije Hosein Dalirian na omrežju X zapisal, da je zračna obramba uspešno prestregla več dronov, za zdaj pa da ni poročil o raketnih napadih.

Visoki iranski uradnik je po poročanju o napadu Izraela za Reuters povedal, da ni načrta za takojšnje povračilne ukrepe in ni pojasnil, kdo stoji za incidentom.

Izraelska vojska za francosko tiskovno agencijo AFP ni želela komentirati navedb ameriških medijev, je pa izraelski uradnik za Washington Post, kot povzema izraelski časnik Haaretz, dejal, da je bil »napad mišljen kot sporočilo Iranu, da ima Izrael možnost, da napade znotraj države«.

Tudi sicer še vedno ni uradnega odziva Izraela o današnjem napadu.

Prizor iz Teherana danes FOTO: AFP
Prizor iz Teherana danes FOTO: AFP

Vodja izraelske opozicije je obsodil Ben-Gvirja

Izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir, ki je pozval k ostremu vojaškemu odzivu po iranskem povračilnem napadu na Izrael 13. aprila, je po današnjem izraelskem napadu nakazal, da je bil napad »prešibek«. Na njegov tvit se je zelo kritično odzval vodja opozicije Jair Lapid, ki je dejal, tako Al Džazira, »da še nikoli minister ni naredil tako velike škode varnosti države, njeni podobi in mednarodnemu statusu«.

Posnetek zaslona iranske državne televizije po njenih navedbah v živo prikazuje mesto Isfahan, potem ko so v istoimenski provinci v osrednjem Iranu odjeknile eksplozije. FOTO: AFP
Posnetek zaslona iranske državne televizije po njenih navedbah v živo prikazuje mesto Isfahan, potem ko so v istoimenski provinci v osrednjem Iranu odjeknile eksplozije. FOTO: AFP

Ne glede na majhen oz. ničti obseg škode domnevni izraelski napad Iranu pošilja sporočilo o ranljivosti njegove varnosti, meni analitik iranskih zadev. V kratkem intervjuju za Al Džaziro je Hamidreza Azizi, gostujoči sodelavec na nemškem inštitutu za mednarodne in varnostne zadeve, dejal, da incident dokazuje, da lahko iranski sovražniki prodrejo celo v notranjost države.

Poudaril je, da je Isfahan lociran precej centralno v državi in bi lahko po njegovih besedah to nakazovalo na »izraelski obveščevalni in operativni dostop, ne glede na to, ali je bil izvor napada notranji ali zunanji«.

Brezpilotniki so bili domnevno izstreljeni iz Irana, iranski radarski sistemi pa da niso zaznali neznanih letal, ki so vstopila v iranski zračni prostor, navajanje iranskih uradnikov za New York Times povzema Haaretz. Dodali so, da je bila sestreljena ločena skupina majhnih brezpilotnih letal v regiji Tabriz, približno 500 milj severno od Isfahana.

Jedrski objekti so varni

Po poročanju državnih medijev so bili leti nad več mesti prekinjeni, je navajal BBC, a so jih znova vzpostavili. Zakaj je bil cilj ravno Isfahan? Tam je iransko letalsko oporišče, provinca pa ima več vojaških lokacij. Za zdaj ni poročil, da bi bila katera od njih zadeta, iranski mediji so trdili, da so vsi jedrski objekti varni.

Tudi Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je potrdila, da po poročanem izraelskem zračnem napadu na Isfahan ni bilo nobene škode na iranskih jedrskih lokacijah. Pozvala je obe strani k zadržanosti in poudarila, da jedrski objekti nikoli ne smejo biti tarča vojaških spopadov. V IAEA tako pozorno spremljajo dogajanje, navaja Haaretz.

Ameriško veleposlaništvo v Izraelu je danes svojim zaposlenim in njihovim družinam do nadaljnjega omejilo potovanja iz osebnih razlogov. Britansko varnostno podjetje Ambrey je sporočilo, da so komercialnim ladjam, ki plujejo skozi Arabski zaliv in zahodni Indijski ocean, svetovali, da ostanejo pripravljene za primer povečane dejavnosti brezpilotnih letal v regiji, piše BBC.

Zaostrovanje krize?

Iran je bil v visoki pripravljenosti, potem ko je Izrael napovedal, da se bo odzval na rakete in brezpilotna letala, ki jih je Iran izstrelil v soboto zvečer. Morebitni izraelski napad na ozemlje Irana bi pomenil novo hudo zaostritev krize na Bližnjem vzhodu. 

Kljub temu da je Izrael s pomočjo zaveznic z ZDA na čelu prestregel veliko večino iranskih izstrelkov, je iranska vojska v nedeljo sporočila, da je z napadom izpolnila vse svoje cilje. V Teheranu so ZDA in Izrael pri tem posvarili, naj se izognejo povračilnim ukrepom, saj da bo v nasprotnem sledil še mnogo močnejši odgovor. Izrael je menda pred napadom obvestil ZDA, da se bo maščeval.

Izrael je kljub opozorilom zatrdil, da bo odgovoril na iranski napad na državo zadnji konec tedna. Na fotografiji Jeruzalem danes zjutraj po izpolnitvi te obljube. FOTO: Ahmad Gharabli/AFP
Izrael je kljub opozorilom zatrdil, da bo odgovoril na iranski napad na državo zadnji konec tedna. Na fotografiji Jeruzalem danes zjutraj po izpolnitvi te obljube. FOTO: Ahmad Gharabli/AFP

Izraelski napad v omejenem obsegu

Izrael je, četudi ga je svet posvaril pred odzivom, sporočil, da bo na neki način odgovoril na iranski napad. Kot navaja BBC, pa je razsežnost tega odgovora omejena. Tudi pogledi na Isfahan danes zjutraj so brez posebnosti. Seveda pa se ne ve, kakšne bodo nadaljnje poteze tako Irana kot tudi Izraela.

Mohamad Marandi, politični in varnostni analitik na univerzi v Teheranu, je komentiral, da še vedno ni jasno, ali se je zgodilo kaj pomembnega, navaja Al Džazira. »Ljudje v Isfahanu pravijo, da je vse v redu. Iranci so sicer dejali, da če bodo Izraelci znova napadli, če bodo izvedli še eno dejanje agresije, potem bodo udarili močneje kot prejšnjič in udarili bodo nazaj, ne da bi čakali dva tedna, tako kot nazadnje.«

Le nekaj ur po napadu so se odzvali iz Združenega kraljestva. Po mnenju Downing Streeta vir napadov na Iran ni bil uradno potrjen, a da ima Izrael pravice do samoobrambe, obenem pa so dejali, da so Izraelce pozvali, da je zdaj pomembna umiritev razmer.

FOTO: Amir Cohen/Reuters
FOTO: Amir Cohen/Reuters

Izrael napadel tudi položaje sirske vojske

Vodja Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu Rami Abdel Rahman je sporočil, da so izraelske letalske sile danes napadle položaje sirske vojske na jugu Sirije. Napadi so bili usmerjeni predvsem na radarsko postajo vojske med provincama Svejda in Dara, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še pojasnil Rahman.

Izrael cilje v sosednji Siriji redno obstreljuje, a to le redko komentira. Z napadi si med drugim prizadeva preprečiti širjenje vpliva Irana, ki je zaveznik aktualnih sirskih oblasti. 

Obstreljevanje Gaze se nadaljuje

Izrael še vedno nadaljuje obstreljevanje Gaze. V novih izraelskih napadih na Gazo je bilo ponoči ubitih najmanj devet ljudi, več pa je bilo ranjenih. Oblasti pogrešajo še 15 ljudi, ki so najverjetneje ujeti pod ruševinami, poroča katarska televizija Al Džazira. Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo v izraelski ofenzivi doslej ubitih najmanj 33.970 ljudi, večinoma žensk in otrok, še 76.770 ljudi pa je bilo ranjenih.

Vpliv na cene nafte

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju po napadu Izraela na Iran z raketami in na položaje sirske vojske močno dvignile. Cena severnomorske nafte brent se je začasno povzpela nad 90 dolarjev za sod, nato pa se je nekoliko spustila. 

Delniški indeksi na borzah v Evropi v začetnem delu današnjega trgovanja precej izgubljajo. Vlagatelje skrbi zaostrovanje razmer na Bližnjem vzhodu. Tečaj evra se v primerjavi z dolarjem nekoliko zvišuje.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: