Je bavarski nadzor nad mejo z Avstrijo protiustaven?

Zeleni od notranjega ministra Seehoferja zahtevajo ukrepanje.
Fotografija: Policija najjužnejše nemške dežele od avgusta ob meji z Avstrijo izvaja lastne kontrole. Foto AP
Odpri galerijo
Policija najjužnejše nemške dežele od avgusta ob meji z Avstrijo izvaja lastne kontrole. Foto AP

Berlin - Bavarski nadzor nad mejami je protiustaven, nemški zeleni navajajo izvedensko mnenje. Policija najjužnejše nemške dežele od avgusta ob meji z Avstrijo izvaja lastne kontrole, po mnenju ustavnih pravnikov Thorstna Kingreena iz Regensburga in Sophie Schönberger iz Düsseldorfa pa je to naloga zveznih nemških oblasti. Te nemške meje nadzorujejo že vse od jeseni leta 2015, ko je Nemčijo prizadel gigantski naval migrantov.

Parlamentarna voditeljica stranke zelenih Katrin Göring-Eckardt zdaj v pismu notranjemu ministru Horstu Seehoferju zahteva konec dvojnega nadzora nad mejami, v ponedeljkovi izdaji piše časopis Süddeutsche Zeitung. Temeljni zakon, kot se imenuje nemška ustava, predvideva jasno razmejitev pristojnosti državnih in deželnih oblasti, njihovo podvojevanje pa je že zavrnilo tudi ustavno sodišče. »Ali so pristojne zvezne oblasti ali pa deželne,« navajata pravnika. Kot vse druge dežele Bavarska po njunem prepričanju nima pristojnosti pregledovanja potnih listov in drugih dejavnosti nadzora nad državnimi mejami.

Če to izvedensko mnenje kritično ocenjuje le bavarski mejni nadzor, pa se nemška pravosodna ministrica Katarina Barley zavzema za odpravo vsega na meji med Nemčijo in Avstrijo. Če hočemo imeti skupni trg, potrebujemo varovanje zunanjih meja EU, meni socialdemokratska političarka, ki bo svojo SPD vodila na volitvah v evropski parlament.

Komentarji: