Jedrske odločitve dolgega dometa

Je Peking pravi razlog za napovedan odstop Washingtona od sporazuma z Moskvo?
Fotografija: Obisk Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona je bil v znamenju napovedi ameriškega umika iz dogovora o prepovedi jedrskih raket srednjega dosega. Foto Reuters
Odpri galerijo
Obisk Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona je bil v znamenju napovedi ameriškega umika iz dogovora o prepovedi jedrskih raket srednjega dosega. Foto Reuters

Kako resna je grožnja ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da se bodo ZDA umaknile iz dogovora o prepovedi jedrskih raket srednjega dosega, je vrhu ruske oblasti prišel razložit njegov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton.

Ostra ruska opozorila, da svetu grozi nenadzorovana oboroževalna tekma, je bilo slišati tudi včeraj, ko se je ameriški gost najprej srečal z ruskim kolegom Nikolajem Patruševom in zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, za konec pa ga je čakal še pogovor s predsednikom države Vladimirjem Putinom. Z njim naj bi se Bolton pogovarjal tudi o tem, ali se bo spet sestal z njegovim šefom naslednji mesec v Parizu ali Buenos Airesu, toda njegov obisk je bil v senci Trumpove zadnje napovedi o ameriškem odstopu od enega izmed temeljnih dokumentov, ki sta ga Moskva in Washington podpisala še v času Sovjetske zveze.

»Zaradi takšnih načrtov bo svet bolj nevaren,« je včeraj izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, še preden je njegov šef sprejel Boltona. Po njegovih besedah Washington ni naredil še nobenega koraka k odstopu od sporazuma, ki so zapisani v njem samem. Peskov je povedal, da je Putin že velikokrat kategorično zanikal, da Rusija krši sporazum, hkrati pa ponovil ruske obtožbe, da ZDA rušijo temelje tega dogovora. To po njegovih besedah Američani počnejo tako, da v Evropi nameščajo protiraketni ščit, ki ga lahko hitro spremenijo v napadalno orožje, in uporabljajo brezpilotna letala, ki da »dejansko niso nič drugega kot rakete kratkega in srednjega dosega«.


Možnost pogajanj


V Moskvi so opozorili, da je Trump v zadnjem nastopu dopustil možnost pogajanj, ki bi lahko ustavila njegove namere. Na to je Rusija pripravljena, je včeraj dejal Lavrov. A če se bo Washington res umaknil iz sporazuma, bo Moskva nedvomno odgovorila, je poudaril Andrej Baklicki iz ruskega mnenjskega središča PIR-center. »Ni si težko predstavljati, kako bodo na enem izmed prihodnjih predsednikovih nagovorov predstavnikov ljudstva predstavljene nove rakete srednjega dosega, ki bodo namenjene uravnoteženju moči z ZDA,« je izjavil analitik.

Njegovi kolegi so opozorili, da je domnevno rusko kršenje zgolj pretveza za prekinitev sporazuma, ki zavezuje zgolj podpisnici, ne pa tudi Kitajske, katere jedrski arzenal sestavljajo večinoma v sporazumu prepovedane rakete. To je glavni razlog za ameriško nezadovoljstvo z dogovorom, saj je tudi Bolton nekoč izjavil, da postavlja ZDA v slabši položaj glede na Rusijo in zlasti Kitajsko.

Preberite še:

Komentarji: