Junak zagrabil napadalca in preprečil še hujšo tragedijo

Med umrlimi so tudi sirski begunci.
Fotografija: Pred mošejo Al Noor FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Pred mošejo Al Noor FOTO: Reuters

Preživeli v napadu je za novozelandske medije povedal zgodbo o neznanemu junaku, ki je zagrabil napadalca in s tem najverjetneje preprečil še hujšo tragedijo. V napadu na vernike v dveh mošejah v mestu Christchurch je umrlo 49 ljudi.
 
»Bili smo v majhni mošeji, ki meri okoli sto kvadratnih metrov. Ko je prišel strelec in začel streljati, ne čutiš ničesar,« je za NDTV dejal Faisal Sayed, Novozelandec indijskih korenin. »S prijateljem sva bila priči, kako se je nek gospod priplazil za strelcem in ga zagrabil, da je moral izpustiti puško. Če se to ne bi zgodilo, bi umrli še številni in jaz verjetno zdaj ne bi bil tu. Kapo dol temu gospodu, ki bi ga rad našel,« je povedal Sayed.
 
Napad ni omajal njegovega prepričanja, da je Nova Zelandija med najbolj varnimi deželami na svetu. Poudaril je, da je zdaj treba sočustvovati z družinami prizadetih in paziti, da zgodba ne postane prenapihnjena. »Veliko mrtvih je bilo in veliko ljudi me kliče. Ljudje radi obsojamo in hitro posežemo po puški, ampak zdaj je treba širiti prava sporočila, da se bodo stvari umirile,« je poudaril za NDTV. Eden njegovih prijateljev je umrl, še eden je v bolnišnici.
 
Khaled Al-Nobani, ki je bil med verniki v mošeji Al Noor, je za novozelandski Herald opisal kaotično stanje med napadom. Po njegovih besedah je v mošejo vstopil moški z dvema puškama in začel streljati.  »Najprej je ustrelil človeka pri vratih, dva nato na hodniku in potem vse povprek. Najprej sem skušal rešiti otroke. Moj prijatelj mi je pomagal.«
 
»En moški je skočil na napadalca in mu skušal odvzeti orožje, a ga je ustrelil,« je povedal in dodal, da sta umrla dva njegova prijatelja, eden je bil begunec iz Sirije, ki je imel štiri otroke.

Preberite še:

Komentarji: