Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Južna Karolina na poti do prepovedi splava

Predlagatelji upajo, da bo konservativna večina vrhovnega sodišča ZDA sčasoma spet prepovedala splav v ZDA.
FOTO: Carlos Barria/Reuters
FOTO: Carlos Barria/Reuters
STA
18. 2. 2021 | 08:57
18. 2. 2021 | 09:41
2:30
Predstavniški dom državnega kongresa Južne Karoline je v sredo potrdil predlog zakona o skoraj popolni prepovedi splava. Senat je podoben predlog potrdil že prej, guverner Henry McMaster pa je napovedal podpis. Predlagatelji upajo, da bo konservativna večina vrhovnega sodišča ZDA sčasoma spet prepovedala splav v ZDA. Podobne zakone je sprejelo že nekaj drugih zveznih držav, ki imajo tako kot Južna Karolina v državnih kongresih republikansko večino in republikanskega guvernerja.

Vsi ti zakoni za zdaj ne veljajo, ker so obtičali na sodiščih po tožbah, ki so jih vložili zagovorniki pravice do splava. Tožbe bodo končale na vrhovnem sodišču, kjer imajo nasprotniki splava zanesljivo večino šestih glasov proti trem.

image_alt
Protesti v Braziliji in na Poljskem prerasli v ljudski upor


Zakon, ki so ga poimenovali »zakon Južne Karoline o srčnem utripu zarodka in zaščiti pred splavom«, določa, da morajo zdravniki z ultrazvokom preveriti, ali ima zarodek srčni utrip. Če ga ugotovijo, se lahko splav izvede le v primeru posilstva, incesta ali ogroženosti življenja nosečnice. Nosečnica v primeru kršitve zakona ne bo kaznovana, ampak bo kaznovan zdravnik, in to z zaporom do dveh let in denarno kaznijo 10.000 dolarjev.

Zakon je v nasprotju z odločitvijo vrhovnega sodišča ZDA v primeru Roe proti Wadu, ki je leta 1973 dovolila splav po celotnih ZDA. Vendar pa predlagatelji računajo, da bo vrhovno sodišče s konservativno večino primer Roe proti Wadu razveljavilo, kar bi določenim zveznim državam omogočilo, da splav povsem prepovejo.

FOTO: Carlos Barria/Reuters
FOTO: Carlos Barria/Reuters


Razprava pred sprejetjem predloga v predstavniškem domu Južne Karoline je bila vroča. Nekaj republikancev je želelo še ostrejšo prepoved, demokrati so protestno zapustili sejo, demokratska kongresnica Gilda Cobb-Hunter pa je konservativnim kolegom očitala, da jih bolj skrbi za zarodke kot za revne otroke, ki nimajo dovolj hrane in dostopa do izobrazbe.

Razpravo je prekinil republikanec Jonathon Hill, ki se je razjezil, ker njegovih amandmajev za popolno prepoved splava niso upoštevali. Stopil je na sredino dvorane in vrgel svoje amandmaje v zrak ter zapustil dvorano.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine