Kalifornijski guverner bo začasno prepovedal izvajanje smrtne kazni

Guverner Gawin Newson pravi, da smrtna kazen ni skladna s temeljnimi vrednotami ameriške družbe.
Fotografija: V Kaliforniji izvajajo smrtno kazen od leta 1978. FOTO: Mike Blake/Reuters
Odpri galerijo
V Kaliforniji izvajajo smrtno kazen od leta 1978. FOTO: Mike Blake/Reuters

Kalifornijski guverner Gawin Newson bo danes podpisal začasni odlok o izvajanju smrtne kazni. Newson, ki je januarja zasedel guvernerski stolček, je že med kampanjo obljubil, da bo v času svojega mandata dal zapreti sobo za usmrtitve v zaporu San Quentin severno od San Francisca, kjer izvršujejo vse smrtne kazni v tej zvezni državi. Čeprav ima Kalifornija v ZDA največ zapornikov na oddelkih za smrtno kazen (737), so pristojne službe zaradi številnih tožb zadnjega obsojenca usmrtile leta 2006.

Po poročanju BBC je guverner povedal, da smrtna kazen ni skladna s temeljnimi vrednotami ameriške družbe. »Civilizirana družba ne more voditi sveta, če odobrava naklepno in pristransko usmrtitev njenih državljanov,« je obrazložil v uradni izjavi.



Kljub suvereni napovedi pa guverner nima pristojnosti, da bi ukinil zakonodajo o izvajanju kazni, ki jo je država sprejela leta 1978, saj to lahko storijo le prebivalci Kalifornije na volitvah. V državi so v letih 2012 in 2016 za ta namen izvedli referenduma, vendar so podporniki smrtne kazni za las premagali tiste, ki so jo hoteli ukiniti. Guvernerjev odlog bo veljal vse do leta 2023, ko mu bo potekel mandat.


Trump: Nad njegovo odločitvijo nisem navdušen


Ameriški predsednik Donald Trump je ostro nasprotoval Newsonovi napovedi. »Kljub željam volivcev kalifornijski guverner ne bo usmrtil 737 hladnokrvnih morilcev. Moram priznati, da nisem navdušen nad njegovo odločitvijo, kot najbrž niso tudi svojci in prijatelji pozabljenih žrtev!« je zapisal na twitterju.



Od začetka veljave smrtne kazni so v »zlati državi« obsodili več kot 900 ljudi, vendar so jih usmrtili samo 13. Po podatkih kalifornijske zaporniške organizacije je doslej na oddelkih za smrtno kazen naravne smrti umrlo 79 zapornikov, 26 pa jih je storilo samomor.

Komentarji: