Katalonski parlament omogočil izvolitev odsotnega predsedniškega kandidata

Madrid je že sporočil, da bo današnjo odločitev izpodbijal na ustavnem sodišču.
Fotografija: FOTO: Lluis Gene/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Lluis Gene/AFP

Barcelona – Katalonski parlament je danes sprejel zakon, ki omogoča izvolitev novega predsednika regije, tudi če ta ni prisoten v parlamentu. To bi lahko omogočilo ponovno izvolitev odstavljenega predsednika Carlesa Puigdemonta. Madrid je že sporočil, da bo današnjo odločitev izpodbijal na ustavnem sodišču, na spletu poroča tiskovna agencija Reuters.
Za zakon so glasovale vse tri katalonske stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost regije. To so Puigdemontova Junts per Catalunya, leva ERC in skrajno leva CUP. Opozicijske stranke so glasovale proti.

Od decembrskih volitev so propadli že štirje poskusi za oblikovanje nove katalonske vlade, saj so bili vsi kandidati v prostovoljnem izgnanstvu ali priporu. Potrditev kandidata, ki ne bi bil prisoten na glasovanju, je namreč prepovedalo tudi sodišče.

Za ponovno izvolitev se je potegoval tudi Puigdemont, ki so ga po izvedbi oktobrskega referenduma o neodvisnosti in enostranski razglasitvi neodvisne Katalonije odstavili. Tedaj se je pred pregonom zatekel v Bruselj, trenutno pa je v priporu v Nemčiji, kjer čaka na odločitev nemškega pravosodja o izročitvi Španiji.

Španska vlada je že večkrat zavrnila možnost, da bi nekdanji predsednik vladal na daljavo. Poudarili so, da bo v tem primeru Madrid še naprej ohranil nadzor nad Katalonijo, ki ga je v skladu s 155. členom španske ustave vzpostavil po razglasitvi neodvisnosti.

Čas za izvolitev novega katalonskega predsednika se sicer izteka. Če nove vlade ne bodo imenovali do 22. maja, bodo morali Katalonci znova na volitve.

Komentarji: