Ruska vojska napada Kijev

V članku povzemamo relevantne informacije o dogajanju v Ukrajini, kjer se je v četrtek začela vojna.
Fotografija: Britanski zunanji minister Ben Wallace trdi, da namerava Rusija zavzeti celotno Ukrajino. FOTO: Genya Savilov/AFP
Odpri galerijo
Britanski zunanji minister Ben Wallace trdi, da namerava Rusija zavzeti celotno Ukrajino. FOTO: Genya Savilov/AFP

6.10 Ruski in ukrajinski vojaki bijejo boj za Kijev

Pred Kijevim potekajo srditi boji, poročajo tuji mediji. Ruske sile skušajo prodreti v središče mesta, pri čemer so naletele na močan upor ukrajinske vojske. Mesto so vso moč pretresale eksplozije, ljudi so pozvali, da ostanejo v zakloniščih. 

24.09 Varnostni svet ZN ni sprejel resolucije proti ruskemu napadu na Ukrajino

Varnostni svet ZN v petek pričakovano ni potrdil predloga resolucije z obsodbo ruskega napada na Ukrajino, saj je Rusija, stalna članica Varnostnega sveta, izkoristila pravico do veta. Predlog resolucije so pripravile ZDA skupaj z drugimi članicami Varnostnega sveta. Za predlog resolucije je glasovalo 11 od 15 članic Varnostnega sveta ZN. Kitajska se je skupaj z Indijo in Združenimi arabskimi emirati vzdržala, Rusija pa je glasovala proti.

Kot so pojasnili diplomati na ZN, je bil namen, da se države javno opredelijo do ruske agresije in Moskvi pokažejo, kako osamljena je v svetu. Predlog resolucije je najostreje obsodil rusko vojaško agresijo proti Ukrajini in zahteval, naj se nemudoma ustavi, ruske enote pa naj se takoj umaknejo nazaj v Rusijo. Predlog je prav tako izrazil trdno podporo suverenosti, neodvisnosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine.

Predlog resolucije je prav tako obsodil rusko priznanje neodvisnosti separatističnih proruskih republik Doneck in Lugansk. Obsodil je tudi kršitev ozemeljske celovitosti Ukrajine in jo označil za kršitev Ustanovne listine ZN. Generalna skupščina ZN bo prihodnji teden razpravljala in glasovala o podobni resoluciji. Rusija tam nima pravice do veta.

23.43 Zelenski pripravljen na mirovna pogajanja, ponoči pričakuje napad na Kijev

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sprejel predlog ruskega predsednika Vladimirja Putina in je pripravljen na mirovna pogajanja in sklenitev premirja, je danes v Kijevu sporočil njegov tiskovni predstavnik Sergej Nikiforov, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Moram zavrniti očitke, da smo zavrnili pogajanja. Ukrajina je bila in je vedno pripravljena na pogajanja o miru in premirju. To je naše trajno stališče. Sprejeli smo predlog ruskega predsednika,« je zapisal na svojem Facebook profilu.

Po besedah Nikoforova potekajo posvetovanja o kraju in času pogajanj. Prej ko se bodo pogajanja začela, več bo možnosti za vrnitev v normalno življenje, je dodal.

Zelenski sicer pričakuje, da bo ruska vojska v prihodnjih urah napadla Kijev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prebivalce je pozval, naj odločno branijo mesto. »O usodi države se odloča prav zdaj,« je dejal. »Ta noč bo težka, zelo težka, a jutro bo prišlo,« je dejal, poroča BBC. »To noč bo sovražnik uporabil vsa razpoložljiva sredstva, da zlomi naš odpor. Ponoči bodo začeli napad,« je opozoril.

20.55 Srbija podpira celovitost Ukrajine, a ne namerava uvesti sankcij proti Rusiji

Srbija v celoti podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine, vendar ne namerava uvesti sankcij proti Rusiji, pri čemer se sklicuje na nacionalne interese in strahove pred ruskim diplomatskim odzivom, je danes sporočil srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Odločitev ruskega predsednika Vladimirja Putina o napadu na Ukrajino je sprožila obsodbe po vsem svetu, tudi na Zahodnem Balkanu. Srbija, kandidatka za članico Evropske unije, ki hkrati goji močne vezi z Moskvo, pa je dolgo časa o ruski invaziji molčala.

Srbski predsednik je po seji sveta za nacionalno varnost posredoval sklepe, v katerih poudarja, da Srbija svojo politiko opira na mednarodno pravo in v celoti podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine. Dodal je, da bo Srbija, kar se zadeva sankcij, ravnala izključno ob upoštevanju lastnih interesov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

19.55: EU uvaja sankcije tudi proti Putinu in Lavrovu

Zunanji ministri EU so danes na zasedanju v Bruslju na seznam sankcij, ki jih EU zaradi invazije na Ukrajino uvaja proti Rusiji, dodali ruskega predsednika Vladimirja Putina in zunanjega ministra Sergeja Lavrova, je po zasedanju potrdil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

Zunanji ministri EU so danes uradno potrdili drugi sveženj sankcij, ki so ga v četrtek na izrednem vrhu politično potrdili voditelji EU. Sankcije pa so še razširili na ruskega predsednika Putina in zunanjega ministra Lavrova.

Generalni sekreatr Nata Jens Stoltenberg je povedal, da Nato tokrat prvič namešča odzivne sile v kontekstu skupne obrambe. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Generalni sekreatr Nata Jens Stoltenberg je povedal, da Nato tokrat prvič namešča odzivne sile v kontekstu skupne obrambe. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP

19.10 Nato pošilja dodatne sile na vzhodno krilo

Nato pošilja dodatne znatne sile v vzhodnem delu zavezništva, aktivirane so bile tudi odzivne silo za hitro namestitev na terenu.  Gre za sploh prvo namestitev teh sil z namenom skupne obrambe, je povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. »Naredili bomo vse razmestitve, da zagotovimo močno in verodostojno odvračanje in obrambo,« so po virtualnem vrhu sporočil voditeljev zavezništva.

Opozorili so, da je Moskva z invazijo kršila načela iz temeljnega akta Nato-Rusija iz leta 1997. To je akt, v katerem so, denimo, omejitve za nameščanje zavezniških sil v novih članic. Glede na položaj bo Nato trajno okrepil bolj ali manj trajno razmeščanje sil v pasu med Baltikom in Črnim morjem.

To je po Stoltenbergovih besedah najresnejša varnostna kriza v Evropi v minulih desetletjih, saj ne gre le za vojno v Ukrajini, temveč Rusija zahteva, da Nato umakne vse sile in infrastrukturo iz skoraj polovice svojih članic, sicer grozi z vojaškimi tehničnimi posledicami.

»To je treba vzeti resno, zato zdaj nameščamo Natove odzivne sile prvič v kontekstu skupne obrambe,« je poudaril generalni sekretar. Gre za več tisoč sil, pomorske in zračne zmogljivosti, tudi za bojno konico oziroma sile za zelo hitro odzivanje. Za vzpostavitev bojne konice oziroma sil za zelo hitro odzivanje so se zaveznice dogovorile leta 2014 na vrhu v Walesu, v odziv na rusko priključitev Krima in nato stopnjevanje rusko-ukrajinske krize s spopadi v Donbasu.

18.52 Iz Ukrajine v manj kot dveh dneh zbežalo več kot 50.000 ljudi

Iz Ukrajine je od začetka ruske invazije v manj kot dveh dneh zbežalo več kot 50.000 ljudi, večina v sosednjo Poljsko in Moldavijo, je danes sporočil visoki komisar Združenih narodov za begunce Filippo Grandi. Opozoril je, da se proti ukrajinskim mejam premikajo še mnogi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

18.15 »Ruska vojaška ladja, jeb... se!«

Ruska vojaška ladja je vojake na majhnem ukrajinskem otočku v Črnem morju pozvala, naj položijo orožje in se predajo, sicer jih bodo bombardirali. Ukrajinski vojaki na Kačjem otoku jim niso ugodili, poročajo svetovni mediji.

»To je ruska vojaška ladja. Predlagam vam, da položite orožje in se predate ter se s tem ognete prelivanju krvi in nepotrebnim žrtvam. V nasprotnem primeru vas bomo bombardirali,« je slišati na posnetku, ki je danes preplavil svetovne medije. Ukrajinski vojak je, kot je slišati v nadaljevanju, odvrnil: »Ruska vojaška ladja, jeb... se.«

To so bile zadnje besede z otoka. Vseh 13 stražarjev meje je v bombardiranju umrlo, je potrdil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ter dodal, da so umrli kot heroji in bodo posthumno odlikovani.

17.56 Za Rusijo na Evroviziji ni prostora

Rusija ne bo smela sodelovati na letošnjem izboru za pesem Evrovizijo, ki ga bo maja gostil Torino, je danes odločil izvršni svet Evropske radiodifuzne zveze (EBU). »Odločitev odraža zaskrbljenost, da bi v luči krize brez primere v Ukrajini sodelovanje ruskega predstavnika na letošnjem festivalu, tekmovanju vzelo ugled,« so zapisali v sporočilu za javnost.

17.22 Papež obiskal rusko veleposlaništvo in izrazil zaskrbljenost zaradi vojne

Papež Frančišek je obiskal rusko veleposlaništvo pri Svetem sedežu, da bi izrazil svojo zaskrbljenost zaradi vojne po vdoru Rusije v Ukrajino, je danes sporočil vatikanski tiskovni urad. K miru je pozval tudi predsednik evropskih škofovskih konferenc (CCEE) Gintaras Grušas.

Poglavar Rimskokatoliške cerkve se je na veleposlaništvu v Rimu zadržal nekaj več kot pol ure, so sporočili iz tiskovnega urada, pri čemer niso poročali o poteku srečanja ali navajali, kdo se ga je udeležil.

image_alt
Protestni shod proti ruski invaziji tudi v Ljubljani

17.11 Svet Evrope začasno izključil Rusijo zaradi vojne v Ukrajini

Svet Evrope je danes zaradi napada na Ukrajino iz sodelovanja v vseevropskem organu za človekove pravice začasno izključil vse predstavnike Rusije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stalni predstavniki 47 držav članic so se dogovorili, da bodo na pobudo Ukrajine in Poljske Ruski federaciji začasno odvzeli pravico do zastopanja v Svetu Evrope, pri čemer so se sklicevali na 8. člen njegovega statuta, je organ zapisal v izjavi.

Svet Evrope je evropska politična organizacija, ustanovljena leta 1949. Naloga te organizacije je predvsem spodbujanje in varovanje človekovih pravic, demokracije ter sodelovanje med državami članicami na področju kulture, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

16.58 Operaterji omogočajo brezplačne klice v Ukrajino

Telekomunikacijska operaterja A1 in Telemach sta se odločila, da bosta v luči ruske invazije na Ukrajino za lažjo komunikacijo z znanci v Ukrajini uporabnikom določene storitve, tudi klice, v prihodnjih tednih nudila brezplačno.

image_alt
Ves svet v ukrajinski zastavi

16.50 Tudi swift za EU ni več tabu

Finančni ministri EU so zaprosili evropsko komisijo in ECB,  naj ocenita učinke nadaljnjega reza v dostopu ruskih institucij do finančnega sistema. »Vse opcije so na mizi,« so zapisali v sporočilu. Avstrijski kancler Kartl Nehammer se je zavzel za izključitev Rusije iz swifta. Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock pojasnila, da ima izključitev iz swifta na podlagi izkušenj iz Irana široke posledice, saj, denimo, onemogoča financiranje humanitarnih organizacij ali nakazila vnukinje iz EU babici v Rusijo. Odgovorni za prelivanje krvi pa najdejo svoje poti. Sankcije proti velikim bankam naj bi bile bolj učinkovite. Po njenih besedah bi morali preveriti, kako bi lahko odpravili težave s širokim delovanjem swifta.   

16.25 Številni ruski ustvarjalci se distancirajo od vojne proti Ukrajini

Številni ugledni ruski ustvarjalci so izrazili nasprotovanje ruskemu napadu na Ukrajino. »Vojna proti Ukrajini, ki jo je začela Rusija, je sramota. To je naša sramota, žal pa bodo morali odgovornost za to nositi še naši otroci, zelo mlada generacija in Rusi, ki se še niso rodili,« so zapisali. »Ne želimo, da bi naši otroci živeli v agresorski državi,« piše v pismu, ki so ga podpisali pisatelji, filmski in drugi ustvarjalci ter predstavniki medijev. Med podpisniki sta tudi igralka Čulpan Hamatova in pisatelj Dmitrij Bjkov.

Rusija je napadla neodvisno sosednjo državo. »Pozivamo vse državljane Rusije, naj rečejo ne tej vojni,« besede iz pisma navaja nemška tiskovna agencija dpa. In še: »Zahtevamo, da se ta vojna konča.« Neodvisna Ukrajina ne predstavlja nevarnosti za Rusijo ali katerokoli drugo državo. Avtorica Ljudmila Uličkaja je zapisala: »To je politični zločin, ki bo pozneje kot tak tudi opisan v zgodovinskih knjigah.« Dejstvo, da se je vojna začela po desetletjih miru, je katastrofa za celotno človeštvo.

Ob tem dodaja, da naj bo še tako žalostno, so takšni napeti časi plodni za kulturo. »Kultura bo morda sčasoma dala odgovor,« je zapisala Uličkaja. Odkritega protesta v ruski družbi ne pričakuje. »Naša družba je v najgloblji apatiji, depresiji in strahu.« Oblastni aparat zatira vse oblike protestov. Ruski televizijski voditelj Ivan Urgant pa je dejal: »Strah in bolečina. Ne vojni.« Po pisanju dpa je bila njegova priljubljena večerna oddaja na državni televiziji za danes zvečer odpovedana.

16.20 Tudi Češka zapira zračni prostor za ruska letala

Poleg Poljske je tudi Češka zaprla svoj zračni prostor za ruske letalske družbe. Lete v Rusijo pa je sicer odpovedala tudi poljska letalska družba LOT.

16.12 Mednarodni olimpijske komite poziva vse športne zveze k odpovedi tekmovanj v Rusiji in Belorusiji

Mednarodni olimpijski komite (Mok), ki je obsodil rusko vojaško invazijo na Ukrajino, kar je pomenilo tudi kršenje olimpijskega premirja, je pozval vse športne zveze k odpovedi ali preselitvi prihajajočih tekmovanj v Rusiji in Belorusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Izvršni odbor Moka danes poziva vse športne zveze, da odpovejo ali preselijo njihova tekmovanja, načrtovana v Rusiji ali Belorusiji,« so zapisali pri Moku in dodali, da morajo resno jemati kršenje olimpijskega premirja ter prvenstveno zagotoviti varnost športnikov.

»Moram zavrniti očitke, da smo zavrnili pogajanja. Ukrajina je bila in je vedno pripravljena na pogajanja o miru in premirju. To je naše trajno stališče. Sprejeli smo predlog ruskega predsednika,« je Volodimir Zelenski zapisal na svojem Facebook profilu. FOTO: AFP
»Moram zavrniti očitke, da smo zavrnili pogajanja. Ukrajina je bila in je vedno pripravljena na pogajanja o miru in premirju. To je naše trajno stališče. Sprejeli smo predlog ruskega predsednika,« je Volodimir Zelenski zapisal na svojem Facebook profilu. FOTO: AFP

16.11 Putin ukrajinsko vojsko pozval, naj prevzame Kijev in vrže z oblasti Zelenskega

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ukrajinsko vojsko pozval, naj prevzame oblast v Kijevu ter vrže z oblasti predsednika Volodimirja Zelenskega in njegove sodelavce, ki jih je označil za »neonaciste« in »odvisnike od mamil«.

»Vzemite oblast v svoje roke. Mislim, da se bomo lažje pogajali z vami kot s to bando neonacistov in odvisnikov od mamil,« je ukrajinsko vojsko pozval Putin v nagovoru, ki ga je predvajala ruska televizija.

Ruska vojska sicer danes, drugi dan invazije na Ukrajino, prodira v Kijev s treh strani, mesto bi lahko v ruske roke padlo že danes.

image_alt
Komisar Lenarčič: Na poti v Ukrajino tudi že slovenska pomoč

16.01 Več držav poroča o visokem številu ukrajinskih beguncev

V luči ruskega napada na Ukrajino se je v Evropi povečala zaskrbljenost zaradi nove begunske krize. Ruske oblasti poročajo, da so iz vzhodne Ukrajine sprejele več kot 110.000 beguncev. Madžarska sporoča, da je pripravljena sprejeti begunce, medtem ko Romunija opozarja, da postopoma postaja tranzitna država za vse, ki bežijo pred vojno.

Po besedah ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova je Rusija sprejela več kot 110.000 beguncev iz ukrajinskih separatističnih regij, ki jih je nedavno tudi priznala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

15.45 V Černobilu naj bi po ruski zasedbi zabeležili višje sevanje

Ukrajinske oblasti so danes sporočile, da se je raven radioaktivnega sevanja na zaprtem območju okoli nekdanje jedrske elektrarne Černobil, ki so ga v četrtek zasedle ruske sile, povečala. Opozorili so, da bi utegnilo imeti to strašne posledice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske sile so v četrtek, prvi dan ruske invazije na Ukrajino, zasedle zaprto območje od jedrski elektrarni, ki velja za enega najbolj radioaktivnih krajev na svetu. Ukrajina je danes Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) obvestila, da ne nadzoruje visoko radioaktivnih gorivnih palic iz jedrske elektrarne, v kateri se je leta 1986 zgodila najhujša jedrska nesreča doslej.

»V rokah agresorja lahko ta pomembna količina plutonija-239 postane jedrska bomba, ki bo tisoče hektarjev spremenila v mrtvo puščavo,« je sporočilo ukrajinsko okoljsko ministrstvo.

Ruske sile so v četrtek, prvi dan ruske invazije na Ukrajino, zasedle zaprto območje od jedrski elektrarni, ki velja za enega najbolj radioaktivnih krajev na svetu. FOTO: Gleb Garanich/Reuters
Ruske sile so v četrtek, prvi dan ruske invazije na Ukrajino, zasedle zaprto območje od jedrski elektrarni, ki velja za enega najbolj radioaktivnih krajev na svetu. FOTO: Gleb Garanich/Reuters

14.50 EU blizu enotnosti o zamrznitvi premoženja Putinu in Lavrovu

Luksemburški zunanji minister Jean Asselborn je že potrdil, da je EU blizu enotnosti o zamrznitvi premoženja Putinu in Lavrovu. To naj bi se zgodilo danes. Danes popoldne bodo zunanji ministri razpravljali o ruskem napadu na Ukrajino in sankcijah.  

Vodja avstrijske diplomacije Alexander Schallenberg je o zamrznitvi premoženja, računov predsednika Putina in zunanjega ministra Lavrova govoril, kot da je že odločitev sprejete. Nikoli se še ni zgodilo, da bi bile takšne sankcije sprejete proti jedrski velesili in stalni članici varnostnega sveta, je pojasnjeval. EU sicer že razpravlja o tretjem svežnju sankcij proti Rusiji, tudi o izključitvi iz plačilnega sistema Swift.

14.43 Poljska v zaporo zračnega prostora za ruske letalske družbe

Poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki je dejal, da pripravljajo podlago za zaprtje zračnega prostora za ruske letalske družbe. »Naročil sem pripravo resolucije sveta ministrov, ki bo vodila v zaprtje zračnega prostora nad Poljsko za ruske letalske družbe,« je, kot poroča Reuters, zapisal na socialnem omrežju.

EU naj bi na seznam sankcij uvrstila tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina in zunanjega ministra Sergeja Lavrova. FOTO: Greg Baker/Afp
EU naj bi na seznam sankcij uvrstila tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina in zunanjega ministra Sergeja Lavrova. FOTO: Greg Baker/Afp

14.25 EU s sankcijami tudi nad Putina in Lavrova?

V paketu sankcij proti Rusiji, ki ga bodo potrdili zunanji ministri EU, naj bi bila po poročanju Financial Times tudi zamrznitev premoženja ruskega predsednika Vladimirja Putina in zunanjega ministra Sergeja Lavrova. Z ukrepom se je po navedbah več neimenovanih virov med četrtkovim vrhom v Bruslju strinjala večina voditeljev EU. Unija proti Putinu in Lavrovu sicer ne namerava izdati prepovedi potovanja na ozemlju sedemindvajseterice, saj hoče po poročanju britanskega časnika pustiti odprto pot za iskanje diplomatskih rešitev.

14.23 Opozorilo zunanjega ministrstva

Zaradi vojaške agresije Ruske federacije na Ukrajino slovenskim državljanom slovensko ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje vsa nenujna potovanja na območje Rusije in Belorusije. Priporočajo tudi popolno izogibanje regijam, ki mejijo na Ukrajino.

image_alt
Begunsko vprašanje je na mizi še dolgo potem, ko utihne orožje

14.10 Rusija pripravljena na pogajanja v Minsku

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov je sporočil,da je Rusija pripravljena na pogajanja z Ukrajino v Minsku. Delegacijo bi sestavljali predstavniki zunanjega in obrambnega ministrstva. Ukrajina je dejala, da je pripravljena na pogovore o tem, da se razglasi za nevtralno državo. Peskov je povedal, da bi morala biti demilitarizacija pomemben del tega.

14.02 Notranji ministri EU o beguncih iz Ukrajine

Konec tedna bo potekalo izredno zasedanja notranjih ministrov EU. Sklical ga je francoski notranji minister Gérald Darmanin, da bi razpravljali »o konkretnih odgovorih na položaj v Ukrajini«. Po ocenah Združenih narodov bi v Ukrajini domove utegnili zapustiti do štirje milijoni ljudi.

Drugi dan ruske invazije na Ukrajino je napeto v Kijevu. FOTO: Attila Kisbenedek/Afp
Drugi dan ruske invazije na Ukrajino je napeto v Kijevu. FOTO: Attila Kisbenedek/Afp

13.10 Kitajska za dialog v sporu Rusije z Ukrajino

Kitajski predsednik Xi Jinping se je po telefonu pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Povedal mu je, da Kitajska podpira dialog za rešitev ukrajinske krize.

12.15 Sergej Lavrov: Če se predajo, smo pripravljeni na pogajanja

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da želi Moskva 'osvoboditi Ukrajino', vojaška operacija, ki jo je sprožil ruski predsednik Vladimir Putin, pa da je namenjena demilitarizaciji Ukrajine, tako da se bodo lahko, tako Lavrov, osvobojeni zatiranja, Ukrajinci sami odločali o svoji prihodnosti.

Lavrov je še povedal, da je Moskva pripravljena na pogovore s Kijevim, če se ukrajinska vojska preda. »Vsak trenutek smo pripravljeni na pogajanja, takoj ko se bodo oborožene sile Ukrajine odzvale na našo zahtevo in položile orožje,« je dejal na tiskovni konferenci v Moskvi.

11.22 EU pripravlja tretji sveženj sankcij

EU je začela pod nujno pripravljati dodatni sveženj sankcij proti Rusiji, je sporočil predsednik evropskega sveta Charles Michel. To bi bil že tretji sveženj. Zadnji je bil sprejet na vrhu EU ponoči. K zaostritvi sankcij je Evropsko unijo pozval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

11.10 Ukrajina si želi miru

Ukrajinci si želijo miru in naj bi bili pripravljeni na pogovore z Rusijo, je po poročanju Reutersa danes povedal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihail Podolyak. »Ukrajina ni del Nata in ne Evropske unije, čeprav se želi pridružiti obema. Odpovedali smo se jedrskemu orožju v zameno za varstvena jamstva evropskih držav.« Ruski zunanji minister Sergej Lavrov trdi, da ukrajinski predsednik Zelenski laže, ko govori, da se je pripravljen pogovarjati o nevtralnem statusu Ukrajine.

10.55 Angela Merkel: Velika prelomnica v zgodovini Evrope

Bivša nemška kanclerka Angela Merkel je v komentarju za DPA najostreje obsodila rusko invazijo v Ukrajino. To je »velika prelomnica v zgodovini Evrope po koncu hladne vojne«. Po njenih besedah ni nobenega opravičila za tako očitno kršitev mednarodnega prava. »V teh grozljivih urah in dneh sem z mislimi in solidarnostjo z ukrajinskimi ljudmi in vlado pod vodstvom predsednika Zelenskega,« je še dodala.   

10.41 V Ukrajini civiliste pozivajo k boju

Ukrajinske obrambne sile so znova pozvale vse civiliste, ne glede na starost, naj se pridružijo boju proti Rusiji. »Danes Ukrajina potrebuje vse,« so zapisali.

10.30 Sankcije EU bi udarile Rusijo na več področjih

Vrh EU se je ponoči odločil za obsežene sankcije proti Rusiji. Z njimi naj bi, kot je dejala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen, postopoma spodkopali industrijsko bazo Rusije. Sankcije bodo v postopkih v svetu EU uradno sprejete danes. Med drugim naj bi bilo 70 odstotkov ruskih bank in državnih podjetij, predvsem oborožitvene industrije, odrezanih od financiranja na evropskih trgih. Ruska rafinerija ne bo več mogla kupovati opreme v EU. Tudi od nakupov letal in delov zanje bo odrezana. Rusija ima po navedbah Ursule von der Leyen tri četrtine komercialne letalske flote iz EU, Kanade in ZDA. Ruska elita po njenih besedah skrivati denarja v Evropi. Za imetnike diplomatskih potnih listov in poslovneže ne bo več veljala olajšave za izdajo vizumov.

Sprejete sankcije bodo na Rusije vplivale bolj na srednji in dolgi rok. Glede izključitve Rusije iz mednarodnega plačilnega sistema Swift v EU ni soglasja. Med glavnimi nasprotnicami sprejetja je tega ukrepa je bila Nemčija. Kot je dejal sinoči na postaji ARD dejal nemški finančni Christian Lindner, bi izključitev iz Swifta povzročila težave pri dobavah plina. Nemški časnik FAZ je tak razplet vrha opisal kot Putinovo zmago v Bruslju, saj Evropa še naprej financirala ruski napad na Ukrajino. Francoski finančni minister Bruno Le Maire je sicer ocenil, da bila izključitev iz Swifta ukrep v skrajni sili. 

Ukrajinski vojaki na položaju v središču skoraj trimilijonske prestolnice. FOTO: Sergei Supinsky/AFP
Ukrajinski vojaki na položaju v središču skoraj trimilijonske prestolnice. FOTO: Sergei Supinsky/AFP

10.22 v Kijevu so se oglasile sirene

Sky news poroča, da se spopadi stopnjujejo in bližajo centru mesta. Oblasti so ljudi pozvale, naj gredo v zaklonišča. Nad mestom se dviga dim. Ukrajinska stran trdi, da želi Rusija zavzeti Kijev in ubiti predsednika Volodomirja Zelenskega. O spopadih poročajo tudi iz mesta Harkov. 

Ruska stran zanika raketne napade na ukrajinsko prestolnico.

10.20 Ben Wallace: Putin ni racionalen

Britanski zunanji minister Ben Wallace je v intervjuju za BBC izjavil, da Putin ni racionalen. »Ne verjame, da so baltske države res države. Vsi se mu moramo upreti,« je rekel in dodal, da ne bo začel evropske vojne, pač pa Ukrajini pomagal v boju proti Rusiji na vsaki ulici z vsakim kosom vojaške opreme, ki jim ga lahko zagotovijo.  

image_alt
Izločitev Rusije iz Swifta bi zelo škodovala slovenskim podjetjem

09.43 Ruske enote se bližajo središču Kijeva

Ukrajinske obrambne sile so sporočile, da so ruske enote zasedle okrožje Obolon na severu prestolnice, ki je le kakšnih devet kilometrov severno od kijevskega parlamenta v središču mesta. Domačine je pozvalo, naj ne zapuščajo svojih domov.   

09. 30 Donald Tusk: Nasprotnice strožjih sankcij v EU so se osramotile

Predsednik evropske ljudske stranke (EPP), nekdanji poljski premier in bivši predsednik evropskega sveta Donald Tusk je ostro kritiziral sveženj sankcij, ki ga je sinoči sprejel vrh EU: »V tej vojni je vse realno: Putinova norost in krutost, ukrajinske žrtve, bombe, ki padajo na Kijev. Le vaše sankcije so pretvarjanje. Tiste vlade EU, ki so blokirale ostrejše sankcije, med drugimi Nemčija, Madžarska in Italija, so osramotile same sebe.« Na vrhu EU ni bilo soglasja o izključitvi Rusije iz mednarodnega plačilnega sistema Swift. 

09.17 Britanski premier napovedal nadaljno podporo Ukrajini

Britanski premier Boris Johnson je v telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim Ukrajini obljubil nadaljno podporo. 

Medtem je Rusija za britanske letalske družbe zaprla svoj zračni prostor. To je odgovor na londonsko prepoved letov ruskega letalskega prevoznika Aeroflot. 

08.14 Na tisoče ljudi zapustilo domove

Na tisoče prebivalcev Ukrajine je zapustilo svoje domove in odšlo v sosednje države. Visoki komisar Združenih narodov za begunce ocenjuje, da je na begu več kot 100.000 ljudi. Poljska je že postavila sprejemne centre na svoji meji, pripravljajo se namreč na prihod vojnih beguncev. Pripravljeni so jih sprejeti milijon. Tiskovna predstavnica Združenih narodov za begunce Shabia Mantoo ocenjuje, da bi lahko v tujino pobegnilo pet milijonov ljudi.

08.00 Ukrajina kliče na pomoč mednarodno skupnost

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski vzhodnoevropske članice Nata poziva, naj pomagajo Ukrajini pri obrambi in prepričevanju Rusije, naj sede za pogajalsko mizo.

07.08 Zelenski: Sankcije Zahoda niso dovolj

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izjavil, da svet od daleč opazuje dogajanje v Ukrajini. Sankcije Zahoda proti Rusiji po njegovem niso dovolj. Trdi, da je Ukrajina ostala sama in da se z njimi nihče ni pripravljen boriti proti Rusiji.

V Ukrajini danes pričakujejo tankovski napad na prestolnico. Branilci Kijeva naj bi bili pripravljeni s protitankovskimi izstrelki tujih zaveznikov. Zelenski pravi, da je prva tarča Rusije prav on.

Številni prebivalci so noč preživeli na postajah podzemne železnice in v zakloniščih, okoli 100.000 pa jih je že odšlo. FOTO: Sergei Chuzavkov/AFP
Številni prebivalci so noč preživeli na postajah podzemne železnice in v zakloniščih, okoli 100.000 pa jih je že odšlo. FOTO: Sergei Chuzavkov/AFP

06.25 V Lvovu so se oglasile sirene

Po poročanju Reutersa so se sirene sprožile tudi v mestu Lvov na zahodu Ukrajine.

6.00 V središču Kijeva dve močni eksploziji

Zgodaj zjutraj je bilo v Kijevu slišati dve močni eksploziji. Ukrajinska vojska je sporočila, da so tarča ruske vojske tudi civilna območja mesta. Številni prebivalci so noč preživeli na postajah podzemne železnice. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napovedal, da mesta, kljub hitremu približevanju ruske vojske, ne bo zapustil.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je na twitterju zapisal, da je mesto kaj takega nazadnje doživelo leta 1941, ko ga je napadla nacistična Nemčija. »Ustavite Putina. Osamite Rusijo,« poziva Kuleba.  

02.30 Anonymous za kibernetskim napadom na ruski medij

Hekerska skupina Anonymous je razglasila kibernetsko vojno proti Rusiji in prevzela odgovornost za kibernetski napad na rusko televizijo RT. Spletne strani ruskega medija so po napadu še vedno nedostopne. 

01.50 Ruska vojska se približuje Kijevu

Ruska vojska, ki ima »popolno zračno premoč« v Ukrajini, se je včeraj približala Kijevu z namenom, da strmoglavi ukrajinsko in ustoliči marionetno vlado, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočil neimenovani visoki predstavnik Pentagona. Pri tem ni izključil možnosti, da bi ruska vojska kmalu obkolila Kijev.

Ruski vojaki iz smeri Belorusije hitro napredujejo proti jugu in zategujejo zanko okoli Kijeva, je opozoril. »Ukrajinska zračna obramba je nevtralizirana, Ukrajinci zračne obrambe nimajo,« je opozoril in napovedal, da bodo Rusi v naslednjih urah skušali strniti vrste okoli prestolnice. Ruska vojska bi lahko obkolila Kijev v nekaj dneh, če ne že danes zjutraj, sodeč po tem, kako hitro napreduje, je ocenil.

01.00 Zelenski trdi, da so Rusi že v Kijevu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da so ruske saboterske skupine že vstopile v Kijev. Dodal je, da ga je »sovražnik označil za tarčo številka ena, mojo družino pa za tarčo številka dve.«

00.25 Ubitih 137 Ukrajincev

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da je bilo doslej ubitih 137 ukrajinskih vojakov in civilistov, še 316 je ranjenih. Med civilnimi žrtvami so bili tudi otroci.

Preberite še:

Komentarji: