Kim Džong Un se postavlja z novim orožjem

Kim Džong Un je izjavil, da »dokončanje razvoja orožarskega sistema dodaja pomembno težo vojaškim sposobnostim« države.
Fotografija: Kim Džong Un je nadzoroval testiranje novega orožja. FOTO: KCNA/Reuters
Odpri galerijo
Kim Džong Un je nadzoroval testiranje novega orožja. FOTO: KCNA/Reuters

Iz Severne Koreje so sporočili, da so testirali novo »taktično« orožje z »močno konico«. Državna tiskovna agencija je v javnost posredovala malo informacij, analitiki pa po navedbah BBC menijo, da se država ne bo vrnila k testiranju orožja dolgega dometa, s katerim je grozila ZDA. To je prvo testiranje orožja, potem ko se je februarsko srečanje med severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom končalo brez dogovora.

Državna agencija KCNA ni natančno poročala, za kakšno orožje gre, a med »taktična« orožja, kot pišejo tuje tiskovne agencije, spadajo orožja kratkega dometa. Kim Džong Un je pri tem izjavil, da »dokončanje razvoja orožarskega sistema dodaja pomembno težo vojaškim sposobnostim« države.

Podoben test so v Severni Koreji izvedli lani novembra. Lani je Kim Džong Un sicer obljubil, da bo Severna Koreja prenehala testirati jedrsko orožje, saj so dokazali svojo jedrsko moč.

Severnokorejski voditelj je pred dnevi obiskal tudi zračne sile in je bil po poročanju KCNA zelo zadovoljen z njihovo pripravljenostjo.

Po mnenju poznavalca Severne Koreje, profesorja Koh Džu Hvana z univerze v Dongguku, je Severna Koreja s testom jasno sporočila ZDA svoje nezadovoljstvo zaradi ustavljenih pogovorov. A ker ni šlo za jedrsko orožje ali orožje dolgega dosega, to tudi pomeni, da si še želijo dialog z Washingtonom, je še dodal.

Predstavniki Bele hiše ali Pentagona se še niso odzvali. So pa v začetku tedna z ameriškega zunanjega ministrstva sporočili, da se je posebni odposlanec za Severno Korejo Stephen Biegun odpravil v Moskvo na srečanje z ruskimi predstavniki, da bi uredili zadnje podrobnosti o odpravi jedrskega orožja v Severni Koreji.

Preberite še:

Komentarji: