Kim in Trump ponovno obudila upanje za srečanje

Nujno je potrebna neposredna komunikacija med državama, se strinjata obe strani.
Fotografija: Po tem, ko je v četrtek Trump odpovedal srečanje, se voditelja spet zbližujeta. FOTO: Jung Yeon-Je/AFP
Odpri galerijo
Po tem, ko je v četrtek Trump odpovedal srečanje, se voditelja spet zbližujeta. FOTO: Jung Yeon-Je/AFP

Seul – Načrti za dvostransko srečanje med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom se potekajo zelo dobro, je sporočil Donald Trump. Hkrati je Kim potrdil, da je pripravljen na srečanje, ki ga vidi kot zgodovinsko priložnost za končanje desetletja dolgih napetosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Južnokorejski predsednik Mun Dže In, ki se je v soboto nepričakovano sestal s Kimom v obmejnem severnokorejskem kraju Panmunjom, je danes v Seulu še dejal, da je Kim na sobotnih pogovorih ponovno izrazil pripravljenost k razgradnji severnokorejskega jedrskega programa.

Kim želi sodelovati s Trumpom, tako da bi bil junijski vrh med Severno Korejo in ZDA uspešen, je še dejal južnokorejski predsednik. Dodal je, da je nujno potrebna neposredna komunikacija med državama, s čimer se je na pogovorih po njegovih besedah strinjal tudi Kim, ki je zaprosil za srečanje z Munom, navaja nemška tiskovna agencija DPA.Voditelja obeh Korej sta se tudi dogovorila, da bodo 1. junija ponovno potekali pogovori obeh Korej na visoki ravni. Združene države Amerike in Južna Koreja si prizadevajo, da bi se Severna Koreja odpovedala svojemu jedrskemu in raketnemu programu.

Trump, ki je še v četrtek odpovedal načrtovano srečanje, je včeraj zatrdil, da so pogovori s Severno Korejo glede srečanje vrha zelo produktivni in da bo, če se bo srečanje uresničilo, še vedno potekalo v Singapurju na dogovorjeni datum 12. junija.Na načrtovano srečanje voditeljev so se že odzvali na Kitajskem, kjer upajo, da bo srečanje potekalo, kot je bilo načrtovano. Ob tem v Pekingu upajo, da bo srečanje uspešno, saj je za njih dialog med Trumpom in Kimom ključen za reševanje vprašanja severnokorejskega jedrskega orožja, poroča na spletni strani Reuters.

Komentarji: