Kitajski predsednik pohvalil enotnost Šanghajske skupine

Poudaril je, skupino vodi »šaghajski duh«, ki se osredotoča na iskanje skupnih lastnosti in spodbujanje sodelovanja, ki bo koristilo vsem.
Fotografija: Vladimir Putin,  Xi Jinping in mogolski predsednik Khaltmaagiin Battulga. FOTO: Alexei Druzhinin/AP
Odpri galerijo
Vladimir Putin,  Xi Jinping in mogolski predsednik Khaltmaagiin Battulga. FOTO: Alexei Druzhinin/AP

Peking - Kitajski predsednik Xi Jinping je danes ob odprtju dvodnevnega vrha Šanghajske skupine v kitajskem mestu Qingdao pohvalil enotnost skupine. Kot je poudaril, skupino vodi »šaghajski duh«, ki se osredotoča na iskanje skupnih lastnosti in spodbujanje sodelovanja, ki bo koristilo vsem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vrh šanghajske skupine se je začel dan za tem, ko so se na vrhu gospodarsko najmočnejših držav G7 v Kanadi pokazala velika nesoglasja med ZDA in ostalo šesterico članic.

Vrha šanghajske skupine se udeležuje tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki se je že v petek v Pekingu sestal s svojim kitajskim kolegom, s katerim sta se zavzela za krepitev sodelovanja med državama. V luči napetosti z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom sta se zavzela za »multipolaren svet in demokratizacijo mednarodnih odnosov«.

Vrha šanghajske skupine se udeležuje tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki se je že v petek v Pekingu sestal s svojim kitajskim kolegom. FOTO: Reuters
Vrha šanghajske skupine se udeležuje tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki se je že v petek v Pekingu sestal s svojim kitajskim kolegom. FOTO: Reuters


Zasedanja se udeležuje tudi iranski predsednik Hasan Rohani, ki se je ob robi vrha danes sešel s Putinom. Ob tej priložnosti je izrazil željo po bolj poglobljeni razpravi med Moskvo in Teheranom o tej temi zaradi umika ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma. Dejal je še, da je bil izstop ZDA iz sporazuma »nezakonit«.

V Šanghajski skupini, ki je bila ustanovljena leta 2001, so poleg Rusije in Kitajske še Kazahstan, Kirgizistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Indija in Pakistan. Kot je pred vrhom povedal Putin, države članice predstavljajo »četrtino svetovnega BDP, 43 odstotkov svetovne populacije in obsegajo 23 odstotkov površine Zemlje«.
 

Komentarji: