Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Gazi grozi, da bo po zaprtju mejnega prehoda Rafa ostala brez goriva

Izraelci so prevzeli nadzor nad mejnim prehodom Rafa, civilisti, med katerimi je 600.000 otrok, pa se nimajo kam zateči, saj ni več varnih območij.
Izraelci so zavzeli Rafo. FOTO: AFP
Izraelci so zavzeli Rafo. FOTO: AFP
STA
7. 5. 2024 | 07:17
7. 5. 2024 | 14:21
9:18

Izraelska vojska je sporočila, da je prevzela nadzor nad palestinsko stranjo mejnega prehoda Rafa, tako da Izrael zdaj nadzira vse izhodne točke iz Gaze. Po navedbah palestinskih uradnikov je mejni prehod trenutno zaprt, vstop humanitarne pomoči v Gazo pa je ustavljen.

»Imamo operativni nadzor nad območjem in mejnim prehodom,« je na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik izraelskih sil. Prihod izraelskih tankov na mejni prehod je pred tem za ameriško televizijo CNN potrdil tudi palestinski uradnik in dodal, da je mejni prehod zaradi tega zaprt, vstop humanitarne pomoči v Gazo pa ustavljen.

Na ulicah Rafe so Palestinci slavili Hamasovo privolitev v premirje. FOTO: Doaa Al Baz/Reuters
Na ulicah Rafe so Palestinci slavili Hamasovo privolitev v premirje. FOTO: Doaa Al Baz/Reuters

Izraelska vojska je sicer pred pričakovano ofenzivo na Rafo v ponedeljek pozvala okoli 100.000 civilistov, naj se umaknejo iz vzhodnega dela mesta Rafe. Številni Palestinci so kmalu zatem že začeli bežati iz mesta, ulice so polne avtomobilov in ljudi. Mnogi so zbežali do obale, kjer kljub neobstoječi infrastrukturi postavljajo šotore, in do mesta Han Junis, ki je bilo v zadnjih mesecih močno poškodovano. Evakuacije pacientov v Rafi sta začeli tudi dve bolnišnici, poroča dopisnik katarske televizije Al Džazira.

Združeni narodi nimajo dostopa do Rafe

Izraelske oblasti so Združenim narodom zavrnile dostop do mejnega prehoda Rafa, glavne vstopne točke za humanitarno pomoč, je danes sporočil urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha). Prehod je zaprt, kar bi lahko otežilo izvajanje humanitarnih operacij v Gazi. Po ocenah urada je namreč za njihovo izvajanje na voljo za le še en dan goriva.

»Trenutno nismo fizično prisotni na mejnem prehodu Rafa,« je dejal tiskovni predstavnik Oche Jens Laerke in pojasnil, da jim je dostop zavrnil Cogat, organ izraelskega obrambnega ministrstva, pristojen za palestinske civilne zadeve.

Opozoril je, da trenutno niso dovoljeni prehodi osebja ali blaga čez mejni prehod, kar pa bi lahko ogrozilo humanitarne operacije v Gazi. »Trenutno sta obe glavni arteriji za dostavo pomoči v Gazo zaprti,« je nadaljeval in pri tem omenil tudi izraelsko-palestinski prehod Kerem Šalom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spomnil je, da je prehod v Rafi edina vstopna točka za gorivo, ki pa ga je zdaj za izvajanje humanitarnih operacij v Gazi na voljo za le en dan. »Če dalj časa ne bo dobav goriva, bi to zelo učinkovito spravilo humanitarno operacijo v grob,« je še dodal.

Borrell obžaluje neuspešne pogovore o premirju

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell obžaluje, da na pogovorih o prekinitvi ognja v Gazi ni bil dosežen dogovor in da Izrael napada mesto Rafa na jugu palestinske enklave. Izrazil je bojazen, da bo to znova povzročilo veliko smrtnih žrtev.

Josep Borell FOTO: Claudia Greco/Reuters
Josep Borell FOTO: Claudia Greco/Reuters

V Rafi je trenutno okoli 1,5 milijona Palestincev, večinoma razseljenih iz drugih delov enklave.

»Kljub vsem pozivom mednarodne skupnosti, ZDA in članic EU Netanjahuju, naj ne napade Rafe, se je včeraj zvečer začel napad. Bojim se, da bo to znova povzročilo številne smrtne žrtve med civilisti,« je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije.

Poudaril je, da se civilisti iz Rafe, med katerimi je 600.000 otrok, nimajo kam zateči, saj v Gazi ni več varnih območij.

Ministri za razvojno sodelovanje bodo danes po Borrellovih besedah razpravljali o povečanju podpore ljudem v Gazi, o politični dimenziji bližnjevzhodnega konflikta pa bodo konec meseca znova govorili zunanji ministri držav članic.

Opozorila prihajajo iz vsega sveta

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je kopensko ofenzivo v Rafi označil za popolnoma nesprejemljivo. »To bi katastrofi dodalo katastrofo,« je danes zapisal na družbenem omrežju X. Izrael je pozval, naj nemudoma odpre dva glavna mejna prehoda v Gazo, saj da ju ne more nadomestiti nobena druga pot za dostavo humanitarne pomoči.

Janez Lenarčič. FOTO: Sarah Meyssonnier/Reuters
Janez Lenarčič. FOTO: Sarah Meyssonnier/Reuters

Zaskrbljenost zaradi izraelske vojaške operacije v Rafi je sicer danes izrazilo več ministrov držav članic. Po besedah belgijske ministrice za razvoj Caroline Gennez bi izraelska ofenziva na Rafo prestopila dovoljeno mejo, zaradi česar bi morale biti v odgovor na to na mizi sankcije proti Izraelu. Opozorila je, da več kot milijonu ljudi grozi lakota. »Zelo jasno je, da se mednarodno pravo v Gazi ne spoštuje več,« je dejala.

Gennez je kolege iz EU tudi pozvala, naj sprejmejo odločitev o ustavitvi izvoza orožja na Bližnji vzhod, v Izrael in v vojskujoče se države.

Nemški minister za razvoj Jochen Flasbarth pa je dejal, da je situacija v Gazi dramatična in se še poslabšuje, humanitarne razmere v enklavi pa označil za grozljive. Ob tem je dodal, da na današnjem srečanju ne bodo razpravljali o morebitnih sankcijah.

Borrell in več ministrov je ob začetku zasedanja tudi izrazilo podporo agenciji ZN za palestinske begunce (UNRWA), ki je bila tarča izraelskih obtožb, da je nekaj njenih zaposlenih sodelovalo v oktobrskih napadih Hamasa na Izrael, zaradi česar so nekatere države začasno ustavile financiranje agencije.

Ubitih še trinajst ljudi

Nekaj ur po tem, ko je palestinski Hamas sprejel predlog posrednikov za premirje v Gazi in izpustitev talcev, je izraelska vojska znova ciljala Rafo, pri tem pa ubila najmanj 13 ljudi. Palestinska tiskovna agencija Wafa poroča o žrtvah izraelskega obstreljevanja tudi drugod po enklavi.

Predlog za premirje in izpustitev talcev sta podala Egipt in Katar. FOTO: AFP
Predlog za premirje in izpustitev talcev sta podala Egipt in Katar. FOTO: AFP

Vojni kabinet premiera Benjamina Netanjahuja je sklenil, da bo nadaljeval vojaško operacijo v Rafi. Za zdaj ni jasno, ali ti napadi in predhodni poziv k evakuaciji okoli 100.000 ljudem z vzhoda Rafe predstavljajo začetek velike vojaške operacije Izraela na skrajnem jugu enklave, ki ji načeloma nasprotujejo tudi ZDA.

Mednarodnim pozivom Izraelu, naj ne izvede kopenske invazije v Rafi, se je v ponedeljek znova pridružil generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je povedal, da bo takšna poteza imela uničujoče posledice za civiliste in bo še dodatno destabilizirala regijo. Sprti strani je pozval, naj se vendarle dogovorita o premirju.

image_alt
Še več smrti, še več trpljenja, še več stradanja

»Medtem ko je Hamasov predlog še daleč od izraelskih osnovnih zahtev, pa bo Izrael poslal delegacijo v Egipt za povečanje možnosti za dogovor, ki bo sprejemljiv za Izrael,« je v ponedeljek sporočil Netanjahujev urad.

Predlog za premirje in izpustitev talcev sta sicer podala Egipt in Katar. Palestinsko gibanje Hamas ga je sprejelo, Izrael pa zavrnil.

Predlog po navedbah palestinskega islamističnega gibanja predvideva tri faze, njegov cilj pa je trajna prekinitev sovražnosti.

Vsaka faza naj bi trajala 42 dni. V prvi fazi naj bi se razseljeni prebivalci Gaze vrnili na svoje domove. Pri tem bi Hamas za vsakih 50 izpuščenih palestinskih zapornikov izpustil po eno talko. V drugi fazi bi gibanje izpustilo vse moške talce v zameno za nedoločeno število palestinskih zapornikov. V tej fazi naj bi se izraelska vojska tudi v celoti umaknila iz enklave. Tretja faza naj bi vključevala začetek izvajanja načrta za obnovo uničenega območja, navaja katarska televizija Al Džazira.

image_alt
Evrovizijski šov v senci vojnih grozot

V Izraelu so v ponedeljek zvečer izbruhnile številne demonstracije v podporo sklenitve miru s Hamasom.

Policija prekinila propalestinski protest v Amsterdamu

Nizozemska policija je davi z množičnimi aretacijami prekinila propalestinski protest na univerzi v Amsterdamu. Policisti so pridržali 125 ljudi, proti protestnikom pa so uporabili tudi silo in odstranili barikade, ki so jih ti postavili po zgledu podobnih protestnih akcij proti vojni v Gazi na univerzah v ZDA in drugod v Evropi.

Na posnetkih, ki jih je objavila nizozemska javna radiotelevizija NOS, je videti policiste, ki so okoli četrte ure zjutraj s palicami krenili nad protestnike in odstranjevali šotore, potem ko slednji niso hoteli zapustiti univerzitetnega kampusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Propalestinski protest v Amsterdamu FOTO: Eva Plevier/AFP
Propalestinski protest v Amsterdamu FOTO: Eva Plevier/AFP

Kot je kasneje v sporočilu na družbenem omrežju X zapisala policija, so morali ukrepati, da bi znova vzpostavili red in odstranili šotore, ki so jih postavili protestniki, ki so bili nasilni do policistov.

Študenti so v ponedeljek na kampusu postavili t. i. tabor solidarnosti z Gazo in zahtevali, da univerza zaradi vojaške ofenzive v tej palestinski enklavi prekine stike z Izraelom.

Nasilje je na kratko izbruhnilo v ponedeljek zvečer, ko je majhna skupina protiprotestnikov z baklami vdrla na glavni protest. Demonstranti so blokirali nekaj cest do univerze, nekateri med njimi pa so s kamenjem obmetavali policiste, medtem ko so poskušali razbiti proteste.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine