Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Konec politične blokade kot uvod v mehkejši brexit

Kompromis o novi pogajalski strategiji britanske vlade bi utegnil prinesti nov zagon v pogajanja o brexitu.
Britanska premierka Theresa May s člani njenega vladnega kabineta med celodnevnim sestankom na njeni podeželski rezidenci Chequers v bližini Londona. FOTO: Reuters
Britanska premierka Theresa May s člani njenega vladnega kabineta med celodnevnim sestankom na njeni podeželski rezidenci Chequers v bližini Londona. FOTO: Reuters
7. 7. 2018 | 10:20
7. 7. 2018 | 12:02
2:23
Britanska vlada je po skoraj letu dni odlašanja včeraj dosegla kompromis o tem, za kakšne trgovinske odnose z EU si bo prizadevala v pogajanjih o brexitu. Premierka Theresa May je po celodnevnem zasedanju uspela prepričati svoje ministre, da so enotno podprli njen načrt o vzpostavitvi prostotrgovinskega območja skupaj z EU, po katerem bo britanska stran za nedoločen čas morala ohranjati iste standarde za industrijske proizvode in kmetijske pridelke kot veljajo v Uniji, a bo še vseeno lahko sama določala višino carin. 

Kompromis o novi pogajalski strategij, ki bi lahko prinesla nov zagon v pogajanja o brexitu, predstavlja najpomembnejšo odločitev britanske vlade v tem mandatu, saj efektivno končuje politično blokado o občutljivem vprašanju prihodnjih odnosov Združenega kraljestva z EU. Odločitev o tem, da se bo Britanija na pogajanji zavzemala za mehkejši brexit, je dolgo časa grozila, da bo razkrila globok ideološki razkol, ki v konservativni stranki obstaja okoli te problematike.


Za stalno vezana na EU


Nasprotniki mehkega brexita med konservativci so namreč še vedno prepričani, da ta predstavlja »izdajo« izida referenduma izpred dveh let in da bo Britanija v primeru takšnega dogovora za stalno ostala vezana na EU v ključnih aspektih svoje trgovinske politike. Med drugim obstaja resna bojazen, da zaradi ohranjanja evropskih standardov na področju hrane, ne bo mogla izpogajati želenega trgovinskega dogovora z Združenimi državami Amerike.

Britanska vlada bo predvidoma v prihodnjih dneh izdala belo knjigo, v kateri bo podrobneje predstavila svoje načrte glede prihodnjih odnosov z EU. Glavni pogajalec evropske komisije za brexit Michel Barnier je včeraj, še preden je padla odločitev o novi britanski strategiji, napovedal, da je EU pripravljena z Združenim kraljestvom poiskati kompromisne rešitve pri ključnih vprašanjih, če britanska vlada nekoliko popusti pri svojih stališčih. Ali bodo njeni novi načrti sprejemljivi za Bruselj, bi moralo biti jasno razmeroma kmalu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine