Reševalna akcija v Gazi spodletela, ubit izraelski talec

Iz kibuca ubitega so potrdili, da je 25-letnega Saharja Baruča ubil Hamas.
Fotografija: Tank izraelske vojske. FOTO: X/twitter
Odpri galerijo
Tank izraelske vojske. FOTO: X/twitter

Skrajno palestinsko gibanje Hamas je v petek zvečer objavilo video posnetek mrtvega izraelskega talca in trdilo, da je umrl med neuspešnim poskusom njegovega reševanja na območju Gaze. Iz njegovega kibuca so danes potrdili, da je 25-letni Sahar Baruč mrtev in da ga je ubil Hamas.

Kibuc Beri, v katerem so Baruča zajeli pripadniki Hamasa 7. oktobra, in forum za družine izraelskih talcev sta danes potrdila, da so ga v Gazi umorili teroristi Hamasa. Dodali so, da bodo zahtevali izročitev njegovega trupla, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bil je eden od 240 talcev, ki jih je Hamas 7. oktobra v napadu na Izrael zajel in odpeljal na območje Gaze. Po podatkih Izraela naj bi še vedno zadrževali 138 talcev.

Izraelska vojska je v petek sporočila, da sta bila v neuspešni reševalni akciji talcev v noči na petek ranjena dva vojaka, ubitih pa več ugrabiteljev. Hamas je nato zvečer sporočil, da so preprečili izraelski poskus osvoboditve izraelskega talca. Pri tem je prišlo do silovitega obstreljevanja med stranema, v katerem je bil ubit talec, so dodali in objavili video posnetek, na katerem naj bi bilo truplo talca.

Kibuc Beri z okoli 1100 prebivalci, ki meji na območje Gaze, je bil v napadu Hamasa eden najbolj prizadetih. V napadu so ubili več kot 80 ljudi, tudi brata ubitega Baruča, so danes še sporočili iz kibuca.

ZN svarijo, da polovica prebivalcev Gaze strada

Namestnik direktorja Svetovnega programa za hrano (WFP) Carl Skau je danes opozoril, da polovica prebivalcev območja Gaze strada. V enklavo vstopi le delček zalog, ki jih potrebujejo, je sporočil po obisku enklave, kjer si WFP prizadeva za odprtje še enega prehoda za dostavo pomoči.

Devet od desetih družin na nekaterih območjih preživi »cel dan in noč brez vsakršne hrane«. FOTO: Said Khatib/AFP
Devet od desetih družin na nekaterih območjih preživi »cel dan in noč brez vsakršne hrane«. FOTO: Said Khatib/AFP

Skau, ki je z ekipo ta teden obiskal oblegano enklavo, je po poročanju BBC dejal, da ga nič ni moglo pripraviti na »strah, kaos in obup«, na katere so naleteli. Priča so bili zmedi v skladiščih, razdelilnih točkah s stotinami lačnih ljudi, trgovinam s praznimi policami in prenapolnjenim zatočiščem.

Razmere so nevzdržne, zaloge pa treba nujno spraviti na območje, je dejal in pozval k humanitarnemu premirju. Devet od desetih družin na nekaterih območjih po njegovih besedah preživi »cel dan in noč brez vsakršne hrane«.

Trenutno je edini odprt prehod na območje Gaze prehod Rafa ne meji z Egiptom, prek katerega pa lahko v enklavo vstopijo le omejene količine pomoči. Ta teden je Izrael pristal še na odprtje prehoda Kerem Šalom v prihodnjih dneh, a le za pregled tovornjakov s pomočjo. Ti bi potem vendarle morali do Rafe in tam vstopiti na območje Gaze.

Grozljive razmere v kliniki Naser

Iz klinike Naser v Han Junisu sporočajo, da zaradi velikega števila mrtvih in ranjenih ne nadzorujejo več razmer. »Izgubili smo nadzor,« je za britanski BBC dejal direktor bolnišnice Naser Nahed Abu Taima. Zaradi izjemnih razmer ranjene obravnavajo kar na vhodnih vratih, je dejal in dodal, da primanjkuje tudi medicinskih potrebščin.

Kritike zaradi prelivanja krvi in propadle resolucije letijo na ZDA in ZN

Palestinski predsednik Mahud Abas je po petkovem vetu na resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov s pozivom k premirju v Gazi danes obtožil ZDA, da so zaradi podpore Izraela odgovorne za prelivanje krvi otrok, žensk in starejših na območju Gaze. Sedem vodilnih humanitarnih organizacij pa je bilo kritičnih do ZN.

Ob truplih. FOTO: AFP
Ob truplih. FOTO: AFP

Varnostni svet ZN v petek zvečer ni sprejel resolucije s pozivom k takojšnjemu humanitarnemu premirju na območju Gaze in brezpogojni izpustitvi vseh izraelskih talcev zaradi veta ZDA, čeprav jo je podprlo 13 držav.

Washington ji je nasprotoval, ker vsebuje zahtevo po brezpogojni prekinitvi ognja, kar bi po njegovi oceni skrajnemu palestinskemu gibanju Hamas omogočilo ponovitev tistega, kar je storil 7. oktobra ob napadu na Izrael, ko je ubil 1200 ljudi in več sto ugrabil. Pa tudi zato, ker ne obsoja tega napada.

Abas se je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes odzval z besedami, da so ZDA s svojo politiko »sokrive za genocid, etnično čiščenje in vojne zločine, ki jih izraelske okupacijske sile izvajajo nad Palestinci v Gazi, na Zahodnem bregu in v Jeruzalemu«.

image_alt
Bolnišnice v Gazi so preplavljene s trupli

Iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian je v telefonskem pogovoru z generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresem opozoril na možnost nenadzorovane eksplozije v regiji zaradi ameriške podpore Izraela. Iransko zunanje ministrstvo pa je izpostavilo, da so ZDA s to odločitvijo znova dokazale, da so odgovorne za pobijanje civilistov in uničevanje infrastrukture v Gazi.

Kritik so deležni tudi Združeni narodi. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je obtožil Varnostni svet, da je postal »svet za zaščito in obrambo Izraela«. Izpostavil je, da na območju Gaze Izrael vsak dan krši splošno deklaracijo o človekovih pravicah. Pravičen svet je mogoč, a brez ZDA, je dejal v Istanbulu in se zavzel za reformo ZN.

Kritičnih je bilo tudi sedem vidnih humanitarnih organizacij, med njimi Save the Children, Oxfam ter CARE International. V skupnem sporočilu so izrazile zgroženost zaradi nezmožnosti VS, da doseže končanje nasilja v Gazi in sprejme resolucijo, ki bi prebivalcem palestinske enklave omogočila potreben odmor od stalnega bombardiranja.

Zunanji ministri Katarja, Egipta, Jordanije, Savdske Arabije, Palestine in Turčije pa so na srečanju z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom v Washingtonu izrazili razočaranje, ker resolucija ni bila sprejeta. ZDA so pozvali k večjemu pritisku na Izrael, da pristane na prekinitev ognja.

Preberite še:

Komentarji: