Krvave novice

3. maj je bil svetovni dan svobode tiska. Unescova resolucija iz leta 1991 poudarja, da so svobodni in neodvisni mediji temeljna sestavina demokratične družbe.
Fotografija: Grški policist je udaril fotoreporterkoTatianoBolari med demonstracijami v Atenah. Policisti so tisti dan napadli več novinarjev, ki so obravnavali proteste in ranili vsaj dva člana medijev. Foto Yannis Behrakis Reuters
Odpri galerijo
Grški policist je udaril fotoreporterkoTatianoBolari med demonstracijami v Atenah. Policisti so tisti dan napadli več novinarjev, ki so obravnavali proteste in ranili vsaj dva člana medijev. Foto Yannis Behrakis Reuters

Kot že omenjeno, je Generalna konferenca Unesca leta 1991 predlagala Generalni skupščini Združenih narodov, naj 3. maj razglasi za svetovni dan svobode tiska, kar je slednja storila leta 1993. Ne samo, da se spomnimo na pomen medijev, temveč tudi, da se spomnimo tistih, ki so pri zagotavljanju svobode tiska izgubili življenje. Med opravljanjem novinarskega poklica je bilo od 1. januarja do 14. decembra 2018 po svetu ubitih 53 novinarjev,ki so bili tarče zaradi njihovega poročanja, od tega 34 načrtno, opozarja CPJ v zadnjem poročilu. Najbolj medijsko odmeven je bil umor kolumnista Washington Posta Džamala Hašokdžija. Povečalo se je tudi število novinarjev, ki so bili ubiti med opravljanjem njihovega poklica.

Čeprav je število novinarjev, ki so bili umorjeni med opravljanjem svojega poklica, v 2018 najvišje v zadnjih treh letih, pa je število tistih, ki so življenje izgubili v vojnah oziroma na konfliktih območjih, najnižje po letu 2011.

 

Komentarji: