Kurz: Nadzor na meji s Slovenijo žal potreben

Kurz ob tem ponavlja avstrijsko stališče, da bo mogoče nadzor na notranjih mejah odpraviti šele, ko bo zagotovljen ustrezen nadzor na zunanjih mejah.
Fotografija: Avstrijski kancler Sebastian Kurz FOTO: Jean-francois Badias/AP
Odpri galerijo
Avstrijski kancler Sebastian Kurz FOTO: Jean-francois Badias/AP

Dunaj - Nadzor na meji med Avstrijo in Slovenijo je trenutno žal potreben, poudarja avstrijski kancler Sebastian Kurz v odzivu na slovenske kritike, da je ta nadzor neutemeljen. Naš cilj je Evropa brez notranjih meja, ki pa bo mogoča le, če bomo zagotovili delujoče zunanje meje, je še dodal v pogovoru s skupino bruseljskih dopisnikov na Dunaju.

»Menimo, da je ta nadzor trenutno žal potreben,« je dejal Kurz v odgovoru na vprašanje, kakšen je njegov odziv na slovenske kritike, da je nadzor na meji med Slovenijo in Avstrijo neutemeljen, saj praktično ni nezakonitih prehodov meje.

Kurz ob tem ponavlja dobro znano avstrijsko stališče, da bo mogoče nadzor na notranjih mejah odpraviti šele, ko bo zagotovljen ustrezen nadzor na zunanjih mejah. Konkretnih razlogov za ohranjanje nadzora na tej notranji schengenski meji pa ni navedel.

Na vprašanje, kakšni konkretno so načrti glede krepitve zunanje meje in ali gre za zunanjo schengensko mejo ali zunanjo mejo EU, avstrijski kancler odgovarja, da krepitev zunanje meje pomeni več kadrov v evropski agenciji za meje Frontex ter da je treba delati tako na schengenski meji kot na meji unije, zlasti v Sredozemlju.
 

Dvomili o obveznem premeščanju beguncev med članicami


O pomislekih v povezavi s suverenostjo in napotitvijo Frontexa na meje članic unije je Kurz danes na Dunaju dejal, da so o tem razpravljali na junijskem vrhu in da so mnogi spremenili stališča. Ni sicer prepričan, ali se vse članice strinjajo glede krepitve mandata agencije, so pa skoraj vse pripravljene investirati več. Ob tem avstrijski kancler izpostavlja cilj, da bi predvideno kadrovsko krepitev Frontexa na 10.000 pripadnikov mejne in obalne straže uresničili že do leta 2020, namesto do leta 2027.

Junijski vrh v Bruslju po kanclerjevih besedah kaže, da se je dobro osredotočiti na skupne cilje, torej v tem primeru na krepitev zunanje meje. V povezavi s tem kancler zdaj resnično vidi priložnost, da unija napravi nekaj korakov naprej.

V povezavi s spornimi begunskimi kvotami, ki ovirajo dogovor o azilni reformi, je avstrijski kancler danes dejal, da so v Avstriji vseskozi dvomili o obveznem premeščanju beguncev med članicami, saj da to nikdar ni bila soglasna odločitev. Avstrija sicer za zdaj noče jasno razglasiti konec koncepta spornih begunskih kvot, a že nekaj časa se nakazuje možnost, da bi lahko bil ta odpravljen med avstrijskim predsedovanjem.


Avstrija in Nemčija za zaprtje sredozemske migracijske poti


Avstrija in Nemčija želita v sodelovanju z Italijo zapreti sredozemsko migracijsko pot, je danes poudaril Sebastian Kurz po srečanju z nemškim notranjim ministrom Horstom Seehoferjem. Izpostavil je tudi, da so razčistili odprta vprašanja glede vračanja prosilcev za azil iz Nemčije in da ne bo ukrepov v škodo Avstriji.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz se je srečal z nemškim notranjim ministrom Horstom Seehoferjem FOTO: Reuters/Leonhard Foeger
Avstrijski kancler Sebastian Kurz se je srečal z nemškim notranjim ministrom Horstom Seehoferjem FOTO: Reuters/Leonhard Foeger


V okviru prizadevanj za zaprtje sredozemske migracijske poti se bodo prihodnji teden v Innsbrucku sestali notranji ministri Nemčije, Avstrije in Italije. Konec prihodnjega tedna je sicer v tem mestu tudi neformalno zasedanje notranjih ministrov EU.

Komentarji: