Leto dni zapora zaradi domnevne prekinitve nosečnosti

Maročanko Hadžar Raisuni so obsodili na podlagi maroškega kazenskega zakonika, ki kaznuje spolne odnose zunaj zakona.
Fotografija: V Maroku so lani 73 ljudem sodili zaradi prekinitve nosečnosti, več tisočim pa zaradi spolnih odnosov zunaj zakona. FOTO: Youssef Boudlal/Reuters
Odpri galerijo
V Maroku so lani 73 ljudem sodili zaradi prekinitve nosečnosti, več tisočim pa zaradi spolnih odnosov zunaj zakona. FOTO: Youssef Boudlal/Reuters

Novinarko Hadžar Raisuni so včeraj v Maroku obsodili na enoletno zaporno kazen, češ da je imela spolne odnose zunaj zakona in nezakonito prekinitev nosečnosti. Osemindvajsetletnica piše za časnik Ahbar al Jaum, ki ima dolgo zgodovino sporov z oblastmi, njen primer pa je povzročil val ogorčenja v domovini in tujini.

Obsodili so jo na podlagi 490. člena maroškega kazenskega zakonika, ki kaznuje spolne odnose zunaj zakona. Maroška zakonodaja poleg tega prepoveduje splav, razen ko je ogroženo materino življenje.


Zaporna kazen ni ušla niti ginekologu


Hadžar Raisuni so aretirali 31. avgusta, ko je zapuščala kliniko v Rabatu. Med sojenjem je povedala, da ni imela splava, temveč so jo zdravili zaradi notranjih krvavitev. To je na sodišču potrdil tudi njen ginekolog, ki so mu kljub temu prisodili dve leti zapora. Tudi sudanski zaročenec novinarke bo moral v zapor za leto dni, sodišče pa je poleg njega obsodilo še anesteziologa, ki je dobil leto dni pogojne zaporne kazni, in zdravstvenega tehnika, ki je dobil osem mesecev pogojne kazni.


»Velik udarec pravicam žensk v Maroku«


Hadžar Raisuni je doslej zanikala obtožbe, svoj primer pa označila za politični proces. V organizaciji za zaščito človekovih pravic Amnesty International so v izjavi za javnost zapisali, da je bila aretacija novinarke velik udarec pravicam žensk v Maroku, v neprofitni organizaciji Human Rights Watch pa so ocenili, da je bil to črni dan za državne svoboščine v Maroku. Podobno menijo Novinarji brez meja, ki so ravnanje pristojnih služb označili za vmešavanje v zasebno življenje novinarjev in zlorabo zasebnih podatkov.

V Maroku po ocenah organizacij za zaščito človekovih pravic vsak dan opravijo od 600 do 800 nezakonitih splavov. V kraljevini so lani 73 ljudem sodili zaradi prekinitve nosečnosti, več tisočim pa zaradi spolnih odnosov zunaj zakona.

Komentarji: