Izraelske sile nadaljujejo napade v mestu Han Junis in taborišču Magazi

Od začetka vojne pred več kot tremi meseci je bilo ubitih najmanj 79 novinarjev in zaposlenih v medijih, med njimi so večinoma Palestinci.
Fotografija: Od začetka vojne pred več kot tremi meseci je bilo ubitih najmanj 79 novinarjev in zaposlenih v medijih. FOTO: Mohammed Salem/Reuters
Odpri galerijo
Od začetka vojne pred več kot tremi meseci je bilo ubitih najmanj 79 novinarjev in zaposlenih v medijih. FOTO: Mohammed Salem/Reuters

Izraelske sile nadaljujejo napade v mestu Han Junis na jugu in begunskem taborišču Magazi v osrednji Gazi. Po lastnih navedbah je vojska v zadnjih 24 urah napadla okoli 150 ciljev. Pri tem naj bi v Han Junisu ubila več deset borcev palestinskega gibanja Hamas, v Magaziju pa odkrila 15 podzemnih predorov.

image_alt
Očitki o genocidu se premikajo na sodišče

Poleg predorov je izraelska vojska po lastnih navedbah v leta 1949 ustanovljenem taborišču našla tudi raketomete, brezpilotne letalnike in eksplozivne naprave. Magazi sicer velja za eno manjših begunskih taborišč v Gazi. V njem je pred vojno po podatkih Združenih narodov živelo okoli 33.000 Palestincev.

Ponoči je menda Izrael napadel tudi območje Mavasi na zahodni strani mesta Rafa na skrajnem jugu enklave, kjer Palestinci živijo v provizoričnih šotorih. V napadu je bilo ubitih 15 ljudi, večinoma žensk in otrok, poroča spletni portal katarske televizije Al Džazira. Povrhu naj bi vojska obstreljevala tudi vzhodno stran mesta.

Število smrtnih žrtev med Palestinci v Gazi je po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje v torek naraslo na 23.210, večinoma žensk in otrok. Poleg tega je bilo na palestinski strani v več kot treh mesecih izraelske ofenzive v enklavi ranjenih 59.167 ljudi.

Iz izraelskega parlamenta pozivi k požigu Gaze in poboju civilistov

Podpredsednik izraelskega parlamenta in poslanec vladajoče stranke Likud Nisim Vaturi je danes ponovno pozval k požigu Gaze. Prepričan je, da so izraelske sile že zdavnaj evakuirale vse nedolžne civiliste s severa palestinske enklave. Tiste, ki so ostali, pa bi bilo treba uničiti, je še dodal med gostovanjem na eni od izraelskih radijskih postaj.

V pogovoru za radio Kol Barama je poslanec izjavil, da ne obžaluje svoje sicer že izbrisane izjave na omrežju X, v kateri je novembra pozval k požigu Gaze. »Stojim za svojimi besedami. Bolje je zažigati stavbe, kot da bi bili v spopadih poškodovani naši vojaki,« je dejal.

Palestinka objokuje smrt svojih bližnjih. FOTO: Mohammed Salem/Reuters
Palestinka objokuje smrt svojih bližnjih. FOTO: Mohammed Salem/Reuters

»Ostalo jih je še 100.000. Ne smilijo se mi tisti, ki so še vedno tam. Moramo jih uničiti,« je še dodal po poročanju izraelskega časnika Times of Israel. Po navedbah katarske televizije Al Džazira je sicer na severu Gaze ostalo približno 800.000 Palestincev.

Njegove izjave so povzročile ogorčenje, tudi zaradi tega, ker jih je izrekel le dan pred začetkom obravnave tožbe, ki jo je Južna Afrika vložila na Meddržavno sodišče in v kateri Izrael obtožuje genocidnih dejanj nad Palestinci.

Preiskava ubojev novinarjev

Mednarodno kazensko sodišče je v torek potrdilo, da preiskuje morebitne zločine proti novinarjem od začetka vojne med Izraelom in islamističnim gibanjem Hamas v Gazi, kjer je bilo ubitih že več deset novinarjev. Pritožbo na sodišče je novembra lani vložila organizacija Novinarji brez meja (RSF), poroča francoska tiskovna agencija AFP. RSF je novembra sporočil, da so vložili pritožbo na sodišče, ker gre pri mrtvih novinarjih v Gazi za vojne zločine.

V pisarni tožilca Karima Kana so zagotovili RSF, da bodo v okviru preiskave dogajanja na palestinskih območjih preučili tudi zločine proti novinarjem.

Od začetka vojne pred več kot tremi meseci je bilo ubitih najmanj 79 novinarjev in zaposlenih v medijih, med njimi so večinoma Palestinci, je razvidno iz podatkov Odbora za zaščito novinarjev.

Katarska televizija Al Džazira je ravno v nedeljo sporočila, da sta bila v izraelskem raketnem napadu na avtomobil v Gazi ubita dva njihova novinarja. Televizija trdi, da je bil napad izveden ciljno.

Izraelska vojska je v odgovor sporočila, da so zadeli »terorista, ki je upravljal zračno plovilo, ki je predstavljalo grožnjo« in da so se zavedali, da sta bila med napadom v istem vozilu še dva druga osumljenca. Po zadnjem napadu so tudi iz Združenih narodov sporočili, da so zaskrbljeni zaradi visokega števila mrtvih med novinarji in zaposlenimi v medijih v Gazi.

Preberite še:

Komentarji:

Mnenja

Dmitro Kuleba, minister za zunanje zadeve Ukrajine, Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko ter podpredsednik evropske komisije
Več...