Mehika poskuša zadržati večjo skupino migrantov na poti v ZDA

Trumpove grožnje s carinami in mrzlična pogajanja v Washingtonu.
Fotografija: Migranti iz različnih srednjeameriških držav v Mehiki. FOTO: Reuters
 
Odpri galerijo
Migranti iz različnih srednjeameriških držav v Mehiki. FOTO: Reuters  

New York – Nekaj napredka je bilo, a niti približno ne dovolj, je po sredinih pogajanjih v Beli hiši z mehiškimi predstavniki o omejevanju priseljevanja v ZDA tvitnill predsednik Donald Trump.



A se ponedeljek, ko naj bi republikanski prvak začel višati carine na mehiške izdelke, hitro približuje, in tiskovne agencije poročajo o soočenju mehiških policijskih sil z okrog osemsto begunci iz drugih srednjeameriških držav, ki so se poskušali prebiti do meje z ZDA.

Migranti iz Kube v Mehiki. FOTO: Reuters
Migranti iz Kube v Mehiki. FOTO: Reuters


Skupino migrantov iz Hondurasa, Salvadorja in Gvatemale, v kateri so tudi številne ženske in otroci, so ustavili že kmalu po prestopu mehiške meje, več udeležencev karavane se je uprlo aretaciji, a so jih obvladali, nekateri so poskušali zbežati.

Soočenje se je dogajalo pri visokih temperaturah in vsaj enega udeleženca so morali prepeljati v bolnišnico. Pogovori z Mehiko se bodo nadaljevali in če ne bo dogovora, se bodo carine poviševale vsak mesec, je po tviterju posvaril Trump. »Višje carine, večje število podjetij se bo vrnilo v ZDA!«

Mehiški zunanji minister  Marcelo Ebrard na tiskovni konferenci v Washingtonu. FOTO: AFP
Mehiški zunanji minister  Marcelo Ebrard na tiskovni konferenci v Washingtonu. FOTO: AFP

Komentarji: