Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Milo Đukanović okrepil oblast na lokalni ravni

Upanje opozicije, da bo zapečatila dvajsetletno vladavino DPS v črnogorski prestolnici, je padlo v vodo.
Vladajoči socialisti črnogorskega predsednika Mila Đukanovića so slavili tudi na lokalnih volitvah. FOTO: Reuters/Marko Djurica
Vladajoči socialisti črnogorskega predsednika Mila Đukanovića so slavili tudi na lokalnih volitvah. FOTO: Reuters/Marko Djurica
Vili Einspieler
28. 5. 2018 | 15:30
28. 5. 2018 | 15:49
4:38
Vladajoča Demokratska stranka socialistov črnogorskega predsednika je na nedeljskih lokalnih volitvah osvojila prepričljivo zmago. Milo Đukanović, ki je na inavguraciji poudaril, da je Črna gora namesto srbske province postala najbolj razvita država v regiji, je tako okrepil svojo oblast tudi na lokalni ravni.

Rezultati lokalnih volitev, ki so potekale v več črnogorskih občinah in prestolnici Podgorica, so pokazali na vse manjši vpliv proruske opozicijske Demokratične fronte (DF) in prosrbske Socialistične ljudske stranke (SNP). Slab izid so zabeležili tudi nekdanji partnerji Demokratska stranka socialistov (DPS) na oblasti, socialdemokrati. Po rezultatih Centra za demokratično tranzicijo si je koalicija Za dobrobit meščanov Podgorice zagotovila absolutno zmago v glavnem mestu. Sledijo ji Koalicija za 21. stoletje, DF in socialdemokrati Ivana Brajovića.
 

Proruska in prosrbska opozicija ne priznata rezultatov


V Podgorici bo DPS, ki je osvojila 48 glasov, odslej lahko vladala sama. To velja še za pet drugih občin, DPS pa bo v koaliciji z manjšimi strankami ostala na oblasti še najmanj v treh občinah. DPS in njeni partnerji so zmagali v Bijelom Polju, Žabljaku, Šavniku, Rožajama, Baru, Kolašinu, Danilovgradu, Plavu, Pljevljima in mestni občini Golubovci. Glede na prve volilne izide so partnerji zmagoslavne koalicije Bošnjaška stranka, Albanska demokratska stranka in socialdemokrati slavili le v občinah Rožaje in Plav z večinsko albanskim in muslimanskim prebivalstvom.

Ker je DF zabeležila zelo slab rezultat, se ni uresničilo upanje opozicije, ki jo je spodbudil lanski uspeh na lokalnih volitvah v Kotorju in Budvi, da bodo zapečatili dvajsetletno vladavino DPS v črnogorski prestolnici. Jovan Vučurović iz DF je napovedal, da njegova stranka in SNP ne bosta priznali rezultatov volitev in pozval druge opozicijske stranke, naj ravnajo enako, vendar njegov poziv ni naletel na odziv. Vučurović je poudaril, da so volilni dan zaznamovali izsiljevanje, pritiski, kupovanje osebnih dokumentov in teror. Nasprotno od njega, je državna volilna komisija potrdila trditve nevladnih organizacij in njihovih opazovalcev, da na voliščih ni bilo nepravilnosti, posamezne incidente pa so zabeležili le v njihovi bližini.
 

»Črna gora bo prva naslednja članica Evropska unije«


Novi predsednik Črne gore, ki je pred tednom dni prevzel predsedniški položaj na svečanem zasedanju črnogorske skupščine v Cetinju in tako proslavil novo vrnitev na oblast, je poudaril, da je postala Črna gora, namesto da bi bila provinca razširjene Srbije, kar ji je bilo ponujeno kot alternaviva na predsedniških volitvah leta 1997, najbolj razvita država na Zahodnem Balkanu. Đukanović je sklenil z besedami, da je Črna gora postala tudi voditeljica reformnega procesa in pristopnih pogajanj z Evropsko unijo v regiji ter da bo prva naslednja članica evropske družine narodov.

Skromno inavguracijo Đukanovića, ki je na predsedniških volitvah 14. aprila osvojil 54 odstotkov glasov, je bojkotirala opozicija. Prvak civilnega gibanja URA Dritan Abazović je pisno pozval veleposlanike držav članic EU, naj se ne udeležijo inavguracije, ker bodo tako naredili Črni gori največjo uslugo in dokazali da spoštujejo temeljne človekove pravice.

Đukanović je bil na čelu države že v letih 1998-2002, ustava pa ga ne zavezuje, da bi moral zamrzniti vodilni položaj v stranki, kot je to storil njegov predhodnik Filip Vujanović, ki je bil predsednik tri mandate. Vlada je pred letošnjimi predsedniškimi volitvami sprejela zakon, ki daje predsedniku večje pristojnosti. Po uvedbi večstrankarskega sistema je imela Črna gora, ki je letos praznovala 12 let neodvisnosti, tri predsednike države, poleg Đukanovića in Vujanovića še Momira Bulatovića. Premier Duško Marković je na slovesnosti ob dnevu neodvisnosti poudaril, da je Črna gora postala dejavnik stabilnosti v regiji, njeno članstvo v Natu pa pozitivno vpliva na njeno gospodarstvo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine