Močan dejavnik tveganja pri covidu-19 je tudi debelost

Študije kažejo, da se zapleti pojavljajo pogosteje zaradi čezmerne teže kot zaradi kroničnih bolezni.
Fotografija: Zdravniki na oddelku intenzivne nege v bolnišnici v ameriškem San Diegu skrbijo za bolnike z zapletenim potekom bolezni covid-19. FOTO: Mario Tama/AFP
Odpri galerijo
Zdravniki na oddelku intenzivne nege v bolnišnici v ameriškem San Diegu skrbijo za bolnike z zapletenim potekom bolezni covid-19. FOTO: Mario Tama/AFP

Zdravstveni strokovnjaki v ZDA, Veliki Britaniji in Franciji so opravili nekaj študij, ki so pokazale, da je poleg kroničnih bolezni srca in ožilja, bolezni dihal in starosti bolnikov pomemben dejavnik tveganja za zaplete pri okužbi s koronavirusom tudi debelost, danes poroča nemški Spiegel. Po mnenju nekaterih raziskovalcev je velika čezmerna teža celo pomembnejši dejavnik od kroničnih bolezni. 
 

Še vedno je največji dejavnik tveganja starost


Tako je ameriški zvezni urad za zdravje ekstremno čezmerno težo z indeksom telesne teže (BMI) nad 40 že tudi uradno uvrstil med druge doslej znane dejavnike tveganja za zaplete pri bolezni covid-19. Takšno odločitev so sprejeli na podlagi študije, ki so jo zdravniki opravili na 4100 s koronavirusom okuženih bolnikih v New Yorku.

Slaba polovica teh okuženih je morala v bolnišnico, a so jih 981 kmalu lahko poslali domov, od preostalih pa jih je 292 umrlo v bolnišnici ali v hospicu. Med bolniki, ki so morali ostati v bolnišnici zaradi zapletov, je bilo največ starejših nad 65 let, drugi najštevilnejši pa so bili čezmerno debeli bolniki z BMI nad 40. 



Do podobnih izsledkov so prišli tudi raziskovalci v Veliki Britaniji, ki so študijo opravili na velikem vzorcu 17.000 hospitaliziranih okuženih v 166 britanskih bolnišnicah. Tudi tu se je pokazalo, da so poleg kronično bolnih in starejših bolnikov najpogosteje imeli zaplete ali celo umirali bolniki s čezmerno težo. Na veliko manjšem vzorcu 127 bolnikov s covidom-19 v intenzivni negi ene same klinike pa so podobno ugotovili tudi francoski raziskovalci. Ti so v povzetku študije zapisali, da se resnost poteka bolezni povečuje premo sorazmerno z indeksom telesne teže.
 

Zakaj je debelost tako nevarna



Obstaja več možnih razlag, zakaj debelost pripomore k hujšim zapletom pri bolnikih s covidom-19. Strokovni vodja Endokrinologikuma v Hamburgu Martin Merkel je za Spiegel dejal, da je ena od možnih razlag ta, da debelost fizično poslabšuje zmožnost dihanja že pri zdravih ljudeh, še bolj pa seveda pri bolnikih. Maščobne obloge v telesu jemljejo prostor in tako se pljuča pri dihanju ne morejo dovolj razširiti. Slabše prezračena pljuča so tudi bolj dovzetna za okužbe. In ob okužbi s koronavirusom, ki še zmanjša zmožnost dihanja, lahko to hitreje pripelje do resnih zapletov. 

Tudi francoski zdravniki ugotavljajo, da je debelost dodaten dejavnik tveganja pri poteku bolezni covid-19. Posnetek je iz bolnišnice v Vannesu v Franciji. FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Tudi francoski zdravniki ugotavljajo, da je debelost dodaten dejavnik tveganja pri poteku bolezni covid-19. Posnetek je iz bolnišnice v Vannesu v Franciji. FOTO: Stephane Mahe/Reuters


Poleg mehanskega pa je po Merklovem mnenju možen tudi endokrinološki vpliv debelosti na slabši potek okužbe. Debeli ljudje imajo namreč zaradi tega že v osnovi oslabljen imunski sistem in so bolj od drugih nagnjeni k okužbam. Maščobne celice pa lahko povzročajo manjša kronična vnetja, ki še dodatno slabijo odpornost bolnika in povzročajo hitrejše strjevanje krvi.
 

Kako zmanjšati tveganje


In kaj storiti, da bi tveganje zmanjšali? »Pljuča je mogoče zelo hitro natrenirati in izboljšati njihovo zmogljivost. Če se dvakrat dnevno gibljete tako intenzivno, da se vam poveča srčni utrip in da se zadihate, ste že veliko storili zase. Počasen sprehod ne pomeni nič, treba je vsaj hitro hoditi ali hitro kolesariti.

Po besedah Christiana Prinza s klinike Helios v Wuppertalu pa se je zdaj znova pokazalo, kako pomembno za zdravje je vzdrževati normalno težo. »Pri predebelih zdaj ni nujno, da shujšajo za trideset kilogramov ali več. Tudi štiri ali šest kilogramov manj telesne teže je dovolj, da se telo začne drugače obnašati,« priporoča.

Preberite še:

Komentarji: