Mugabeja vendarle pokopali v njegovi rodni vasi

Po njegovi smrti se je vnel spor med njegovo družino in vlado.
Fotografija: Grace Mugabe ob portretu Roberta Mugabeja. Foto Jekesai Njikizana Afp
Odpri galerijo
Grace Mugabe ob portretu Roberta Mugabeja. Foto Jekesai Njikizana Afp

Bivšega dolgoletnega, avtoritarnega predsednika Zimbabveja Roberta Mugabeja so danes pokopali v njegovi rodni vasi Kutama, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 95-letni Mugabe je umrl v singapurski bolnišnici 6. septembra, skoraj dve leti po vojaškem udaru, s katerim so ga po 37 letih vladanja strmoglavili z oblasti.

Po njegovi smrti je nastal med hud spor med njegovo družino in vlado pod vodstvom sedanjega predsednika Emmersona Mnangagwe. Mugabejeva družina je vztrajala, da želi družina izpolniti željo nekdanjega predsednika in ga pokopati v rodni Kutami, kjer je že pokopana njegova mama.

Zimbabvejska vlada je želela dolgoletnega, kontroverznega voditelja pokopati na polju junakov, kjer so pokopani politični voditelji države, ki imajo zasluge za neodvisnost Zimbabveja. Tam je pokopana tudi Mugabejeva prva soproga Sally.

Mugabe velja za junaka osvoboditve države izpod britanskega kolonialnega jarma, ki se je nato spremenil v ekscentričnega despota. Zimbabveju je s trdo roko vladal 37 let.

Za številne je Mugabe tako junak za svobodo Zimbabveja kot despot, ki je uničil zimbabvejsko gospodarstvo in nasilno zatiral kakršnokoli opozicijo. Po skoraj štirih desetletjih na oblasti so Mugabeja odstavili v državnem udaru leta 2017.

Komentarji: