Na Kanarskih otokih opozorilo pred izbruhom vulkana

Pristojne oblasti so ljudem na jugu majhnega otoka naročile, naj si pripravijo najnujnejšo prtljago za primer evakuacije.
Fotografija: Kanarske otoke so v zadnjem času prizadeli tudi požari. FOTO: Borja Suarez/Reuters
Odpri galerijo
Kanarske otoke so v zadnjem času prizadeli tudi požari. FOTO: Borja Suarez/Reuters

Na otoku La Palma, ki je del španskih Kanarskih otokov, so oblasti po intenzivni potresni aktivnosti v zadnjih dneh opozorile na možnost vulkanskega izbruha, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Otoške oblasti so za območje že izdale rumeno opozorilo, je danes poročal španski časnik El Pais.

Pristojne oblasti so ljudem na jugu majhnega otoka naročile, naj si pripravijo najnujnejšo prtljago skupaj z mobilnimi telefoni, pomembnimi dokumenti in vsemi zdravili, ki jih bodo potrebovali v primeru, da jih bodo morali zaradi razmer evakuirati.

image_alt
Najaktivnejši indonezijski vulkan Mount Merapi se je znova prebudil


Od minule sobote je bilo na območju vulkanske verige Cumbre Vieja na jugu otoka registriranih več kot 4200 potresnih sunkov, ki postajajo vse močnejši in se vse bolj bližajo površju, je opozoril Nacionalni geografski inštitut (IGN). Poleg tega so tla ponekod že nekoliko potisnjena navzgor, kar kaže, da se pod površjem nabira magma.

»Kratkoročne napovedi ne moremo narediti. Vse pa kaže, da se bo situacija razvila v močnejše potrese, ki jih bo prebivalstvo bolj intenzivno občutilo,« je za El Pais navedla direktorica IGN na Kanarskih otokih Maria Jose Blanco.

Zadnji vulkanski izbruh se je na otoku La Palma zgodil leta 1971. Vulkan Teneguia je več kot tri tedne bruhal lavo, potem ko se je na jugu otoka pojavila razpoka. Otok na katerem prebiva približno 83.000 ljudi, sicer za razliko od nekaterih bolj znanih Kanarskih otokov ni najbolj priljubljena turistična točka.

Preberite še:

Komentarji: