Na Otoku začetek poletne podnebne vstaje

Velika Britanija je konec junija postala prvo večje svetovno gospodarstvo z uradnim ciljem ničelnih neto izpustov ogljikovega dioksida do sredine stoletja.
Fotografija: FOTO: Niklas Halle'n/Afp
Odpri galerijo
FOTO: Niklas Halle'n/Afp

Okoljski aktivisti so v petih mestih v Veliki Britaniji z blokado več cest začeli petdnevno »poletno vstajo«. S pisanimi ladjami, ki so jih pripeljali na ulice, so aktivisti skupine Extinction Rebellion ustavili promet v Cardiffu, Glasgowu, Bristolu, Leedsu in Londonu, poroča britanski BBC.

Protestniki so pred poslopja lokalnih in nacionalnih oblasti pripeljali plovila z napisi, kot so Ukrepajte takoj in Prihodnost, ki se je bojite, je že tukaj.

FOTO: Niklas Halle'n/Afp
FOTO: Niklas Halle'n/Afp


Skupina, ki poziva vlado k razglasitvi podnebnih izrednih razmer, namerava proteste v prihodnjih dneh uprizarjati s pomočjo lokalnih skupin iz celotne Velike Britanije. Med drugim nameravajo v četrtek izdati londonsko deklaracijo o davčnem uporu in v petek pred parlamentom združiti moči z mladimi, ki bodo prav tako s protestom zahtevali odločnejše podnebno ukrepanje vlade.
Extinction Rebellion je že aprila uprizorila 11-dnevni protest. Takrat je bilo aretiranih okoli 1000 ljudi, nekateri so bili ta teden pozvani pred sodišče.

FOTO: Niklas Halle'n/Afp
FOTO: Niklas Halle'n/Afp


Policija tudi tokrat svari pred različnimi motnjami. Tudi tokrat so možje v modrem pripravljeni na hiter odziv in po potrebi tudi aretacije in odstranitev ovir, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pravica do protesta mora namreč spoštovati tudi pravico drugih do normalnega vsakodnevnega življenja, so zapisali.

Prejšnji mesec je Extinction Rebellion grozil z zaprtjem največjega britanskega letališča Heathrow. To bi dosegli z uporabo manjših dronov, a so načrte prekinili po svarilih policistov.

FOTO: Niklas Halle'n/Afp
FOTO: Niklas Halle'n/Afp

Komentarji: