Na Poljskem aretirali uslužbenca Huaweia

Zaradi suma vohunjenja za kitajske obveščevalne službe so aretirali kitajskega poslovneža ter poljskega državljana. 
Fotografija: Telekomunikacijski gigant Huawei ima za seboj težko leto. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Odpri galerijo
Telekomunikacijski gigant Huawei ima za seboj težko leto. FOTO: Kacper Pempel/Reuters

Poljske oblasti so aretirale kitajskega poslovneža, ki ga sumijo vohunstva. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, gre za izvršilnega direktorja podružnice kitajske tehnološke družbe Huawei, odzvalo pa se je tudi kitajsko zunanje ministrstvo, kjer so izrazili »izjemno skrb« nad aretacijami kitajskih državljanov. Poljske oblasti so pozvali, naj osumljencu zagotovijo vse pravice. 

Poleg kitajskega poslovneža naj bi poljske oblasti aretirale tudi poljskega državljana. Slednji naj bi bil po poročanju lokalnih medijev nekdanji agent poljske kontraobveščevalne službe, sedaj pa naj bi bil zaposlen kot svetovalec za kibernetsko varnost pri poljski podružnici francoskega mobilnega operaterja Orange. 

Predstavniki Huaweia so v obvestilu za javnost pojasnili, da so bili seznanjeni z aretacijo ter primer že preiskujejo. Nadaljnjih komentarjev niso želeli posredovati. Predstavnik poljskih obeščevalnih služb Stanislaw Zaryn je pojasnil, da sta bila moška aretirana v torek, osumljena pa sta vohunjenja za kitajske obveščevalne službe na škodo Poljske, pojasnjuje tiskovna agencija Reuters. ​Zaryn je še pojasnil, da aretacija ni povezana s podjetjem Huawei, temveč zgolj s posameznikom in njegovimi dejanji.Telekomunikacijski gigant Huawei ima sicer za seboj težko leto. Po aretaciji finančne direktorice Meng Wanzhou, ki je na prostost odkorakala po plačilu varščine v višini 7,5 milijona ameriških dolarjev, so sledili nadaljnji boleči udarci. Med drugim so Združene države Amerike, Japonska in Avstralija podjetju prepovedale gradnjo omrežja naslednje generacije 5G.

Komentarji: