Na predsedniških volitvah v Siriji še četrtič slavil Asad

Bašar al Asad je na sredinih volitvah osvojil 95,1 odstotka glasov. Volitev se je udeležilo 76,6 odstotka volilnih upravičencev.
Fotografija: Asadova protikandidata sta bila dokaj neznana izzivalca. Skupaj sta osvojila 4,8 odstotka glasov. FOTO: Omar Sanadiki/Reuters
Odpri galerijo
Asadova protikandidata sta bila dokaj neznana izzivalca. Skupaj sta osvojila 4,8 odstotka glasov. FOTO: Omar Sanadiki/Reuters

Na volitvah v Siriji je že četrtič slavil predsednik Bašar al Asad, ki je osvojil 95,1 odstotka glasov, je v četrtek zvečer sporočil predsednik parlamenta. Volitev, ki so potekale v sredo, se je udeležilo 76,6 odstotka volilnih upravičencev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Katar, Rusija in Turčija skupaj o prihodnosti Sirije


To so bile druge volitve od začetka desetletje dolge vojne v Siriji, ki je doslej zahtevala več kot 380.000 življenj.
Asadova protikandidata sta bila dokaj neznana izzivalca; nekdanji minister Abdalah Salumom Abdalah in Mahmud Meri, član t. i. tolerirane opozicije, ki sta po uradnih rezultatih prejela 1,5 odstotka oziroma 3,3 odstotka glasov.
 

Nelegitimne volitve


Asadovim tekmecem iz tujine kandidatura ni bila dovoljena, prav tako volitve niso potekale na območjih, ki niso pod nadzorom sirskega režima. Ta obvladuje dve tretjini države. Uporniki, ki nadzorujejo območja na severozahodu Sirije, ter sirski Kurdi na severovzhodu države volitve zavračajo kot nelegitimne.

Volitve je kot nelegitimne označilo tudi več zahodnih držav, med drugim ZDA, Velika Britanija, Francija, in Nemčija. Asad je obtožbe, da volitve niso potekale svobodno in pošteno, zavrnil, poroča AFP.

Preberite še:

Komentarji: