Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na protivladnih protestih v Izraelu izbruhnili izgredi

Ranjeni so bili najmanj trije ljudje, več pa so jih pridržali.
Protestniki FOTO: Eloisa Lopez/Reuters
Protestniki FOTO: Eloisa Lopez/Reuters
STA
18. 6. 2024 | 08:13
18. 6. 2024 | 09:17
2:04

Na protivladnih protestih v Jeruzalemu so v ponedeljek izbruhnili spopadi med udeleženci in policijo. Ranjeni so bili najmanj trije ljudje, več ljudi pa so pridržali. Izraelska policija je uporabila tudi vodni top, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Protestov proti vladi premiera Benjamina Netanjahuja pred stavbo parlamenta se je udeležilo več tisoč ljudi, ki so zahtevali predčasne volitve in dogovor o izpustitvi preostalih talcev iz Gaze. Izgredi pa so izbruhnili, ko so se protestniki premaknili pred 

premierovo rezidenco, kjer je policija uporabila tudi vodni top, da bi razgnala množico.

V zadnjem času so se protesti in demonstracije proti Netanjahujevi vladi okrepili. FOTO: Marko Djurica/Reuters
V zadnjem času so se protesti in demonstracije proti Netanjahujevi vladi okrepili. FOTO: Marko Djurica/Reuters

Izraelska policija je sporočila, da so pridržali najmanj devet ljudi, od tega nekaj v povezavi z lažje poškodovanimi policisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Izraelska vojska napovedala »taktične prekinitve« aktivnosti na jugu Gaze

V Izraelu že več mesecev potekajo množični protesti proti vladi. Nasprotniki Netanjahuja obtožujejo, da je ugodil željam svojih skrajnih koalicijskih partnerjev in tako onemogočil iskanje rešitev s pogajanji. Netanjahu to zanika in za zastoj v pogajanjih krivi nepopustljivost palestinskega islamističnega gibanja Hamas. V zadnjem času so se protesti in demonstracije proti Netanjahujevi vladi okrepili.

Hamas je v napadu na jug Izraela 7. oktobra lani zajel 251 talcev, od katerih jih je po ocenah Izraela 116 še vedno v Gazi, med njimi je domnevno 41 mrtvih. V vojni, ki od takrat divja v Gazi, pa je bilo ubitih več kot 37.300 ljudi, med njimi večinoma otroci in ženske.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine