Na Šrilanki od nedelje ponovno javne maše

Po terorističnih napadih so začasno odpovedali vse javne cerkvene dogodke, tudi maše.
Fotografija: Na Šrilanki so po napadih, v katerih je 21. aprila umrlo več kot 250 ljudi, močno poostrili varnostne ukrepe. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Na Šrilanki so po napadih, v katerih je 21. aprila umrlo več kot 250 ljudi, močno poostrili varnostne ukrepe. FOTO: AFP

Šrilanška katoliška cerkev je sporočila, da bodo od nedelje v državi ponovno organizirali javne maše, a v manjšem obsegu. Po terorističnih napadih na velikonočno nedeljo med mašami v cerkvah in hotelih so začasno odpovedali vse javne cerkvene dogodke, med njimi maše. Preteklo nedeljo je potekala le zasebna maša, ki so jo prenašali po televiziji.

Nadškof mesta Kolombo, kardinal Malcolm Ranjith je dejal, da Cerkev pozorno spremlja vladno preiskavo napadov 21. aprila in so se skušali prepričati o varnostnih razmerah, preden bi ponovno uvedli javne maše.

»Začeli bomo z manjšim številom maš, da vidimo, ali lahko glede na razvoj razmer počasi povečamo njihovo število,« je dodal kardinal.

Kardinal Malcolm Ranjith FOTO: AFP
Kardinal Malcolm Ranjith FOTO: AFP


Ranjith je v nedeljo daroval zasebno mašo za žrtve napadov, ki jo je prenašala državna televizija. Javne maše so namreč zaradi strahu pred novimi napadi prejšnji teden začasno odpovedali. Sedaj pa so ocenili, da so varnostne razmere dovolj stabilne, da se lahko verniki v nedeljo ponovno zberejo na javnih mašah v cerkvah.

Vlada je sicer pred kardinalovo rezidenco namestila oborožene varnostne sile, da bi tako zagotovila njegovo varnost. A je Ranjith zagotovil, da ga ni strah in da si želi varnosti za svoje ljudi in državo.

Na Šrilanki so po napadih, v katerih je 21. aprila umrlo več kot 250 ljudi, močno poostrili varnostne ukrepe. V veljavi so izredne razmere, oblasti so pridržale več kot 150 ljudi, več kot 15 so jih v racijah ubili, našli in zasegli so tudi več kosov orožja in eksploziva. Med smrtnimi žrtvami je po zadnjih podatkih tudi najmanj 42 tujcev, še 12 jih pogrešajo in bi lahko bili med neidentificiranimi trupli.

Odgovornost za napade 21. aprila je prevzela skrajna skupina Islamska država, a trdnih dokazov za njeno vpletenost doslej niso odkrili.

Preberite še:

Komentarji: