Na tisoče protestnikov poziva k pomladni revoluciji

Mjanmarska vojska je v spopadih tokrat ubila najmanj pet ljudi.
Fotografija: V tokratnh spopadih med protestniki in vojsko, je slednja ubila pet ljudi. FOTO: AFP
Odpri galerijo
V tokratnh spopadih med protestniki in vojsko, je slednja ubila pet ljudi. FOTO: AFP

V Mjanmaru se je danes na ulice znova podalo na tisoče protestnikov, ki po februarskem vojaškem udaru zahtevajo demokracijo in pozivajo k pomladni revoluciji. Mjanmarske varnostne enote so znova streljale na protestnike in po poročanju tamkajšnjih medijev ubile najmanj pet ljudi.

Kljub krvavi represiji Mjanmar že tri mesece pretresajo skorajda vsakodnevne demonstracije. Ulice številnih mest, med drugim v Mandalaya in Yangona, so tudi danes preplavili protestniki, ki vztrajajo pri nasprotovanju vladi vojaške hunte ter zahtevah po demokraciji in ponovni vzpostavitvi civilnih oblasti.

V Majnmaru ljudje vsakodnevno protestirajo že tri mesece. i FOTO: AFP
V Majnmaru ljudje vsakodnevno protestirajo že tri mesece. i FOTO: AFP


Združenje za pomoč političnim zapornikom je objavilo, da so varnostne enote doslej ubile najmanj 759 protestnikov, več kot 4500 so jih aretirali.

Spopadi med mjanmarsko vojsko in oboroženimi uporniki so v zadnjih dneh z domov pregnali na stotine civilistov, ki so se zatekli čez mejo v sosednjo Tajsko. Do zdaj je svoj dom zapustilo že okoli 30.000 civilistov.

V Mjanmaru je vojska v začetku februarja z udarom prevzela oblast, zaprla politične voditelje in zaključila kratkotrajno obdobje demokracije. Vse odtlej v državi potekajo protesti, ki jih vojska nasilno zatira.

Komentarji: